:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 5(24), 2003

СЛИВАТА КАТО СИМВОЛ


  В Китай сливата символизира дълголетие, зима, красота, чистота, отшелничество, месец януари,но и девственост или щастие в брака. Неузрялата слива е символ на ученичеството. И тъй като студоустойчивата слива в Китай цъфти много рано, в края на зимата, тя олицетворява сила, издръжливост и триумф.
  Слива, бамбук, бор - това са "тримата приятели на зимата". Съединените заедно клонки на сливата, бамбука и бора символизират тримата приятели на студеното време на годината.
Цветът на сливата с нейните пет листенца символизирал петте бога на щастието в Древния Китай, а така също определен оракул; В Китай, където студоустойчивите сливи цъфтят много рано, те са символ на дълголетието, девствеността или щастието в брака.

За японците цветът на сливата е символ на пролетта, тържествуваща над зимата, добродетелност и мъжество, преодоляващо трудностите, символ на брака и щастието. Легендата разказва, че великият мъдрец Лао-цзи бил роден под сливово дърво. Това дърво е също така емблема на самураите в Япония.  В христианството плодът на сливата символизира вярност и независимост, но художниците от епохата на Възраждането най-често я изобразявали с декоративна цел.


   В Източна Азия е любим символ на ранната младост на девойката, тъй като цветът на сливата се появява преди дървото да се покрие с листа. Еротичен оттенък се долавя също и в израза "одеяло с цвят на слива" за покривката на брачното ложе.  В Европа швейцарският психоаналитик Ернст Епли твърди, че сливата в някои мъжки сънища "обещава" полов успех. Известно е, че наименованието на този плод е станало оскърбително прозвище, пренебрежително подхвърляно към жени с леко поведение. При немците изразът "на сливова Троица", т.е. в деня на Светата Троица, когато узряват сливите, приблизително означава - "на Куково лято". Древногръцкото наименование на сливата - "кокумелон" - означава кукувичи плод.

 

 
© списание «маргарита», 2001-2003
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg