:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 11(29), 2003
 
ПОПУЛЯРНО ЗА ФЪН ШУЙ
ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ

   Във всеки дом има предмети, които събуждат изключително положителни емоции. В психологията те се наричат "котва"; това може да бъде не само предмет, но и мирис, съчетание на цветове, мелодия, докосване на определена зона на тялото. Всеки път включването на "котвата" ни връща състоянието на удоволствие, екзалтация, наслаждение, повторящо момента, когато той е бил възприет от нашето подсъзнание. Любимите плюшени играчки дълги години могат да служат като символ на защитеност, а ароматът на цъфтящия люляк да предизвиква необяснимо романтично настроение.

   Сега няма да говорим за понятието отрицателна котва, там всичко е аналогично, само че със знак минус. В дома ни преди всичко ни интересуват предметите, които нашето подсъзнание възприема като стимул за радостно обновление, отпускане или удоволствие.

   Не може да се каже, че ние често използваме снимки в интериора на своето жилище. А това е един прекрасен начин да подобрим настроението си, ако снимката отразява щастлив момент от живота ни. Дори да не сте особено фотогенични, все едно ще се намери снимка, която ви е приятно да гледате. Или това могат да бъдат фотографии на хора, които обичате. Струва си човек да помисли на тази тема, да използва фантазията си, за да обмисли всичко — от рамката до мястото, където една снимка може да се впише по най-добър начин в интериора на жилището. Малките снимки, както и неголемите картини, които могат да се загубят в пространството на дома, могат да бъдат поставени в огледални рамки. Взема се огледало с подходящ размер, поставя се в рамка, а снимката се закрепва в центъра на огледалото. Разбира се, рамките трябва да се съчетават по цвят и материал. Ако искате да поставите снимка на бюрото си, използвайте десния ъгъл — това е зоната на взаимоотношенията.

   Огледалата са мощно средство за корекция на енергийните потоци в дома ни. Но като всяко лекарство, те могат и да навредят. Никога не поставяйте огледало срещу входната врата, така то ще отразява влизащата енергия в дома. Не е добро решение и ако в огледалото се отразява брачното ложе.

   Огледалата разширяват добре пространството, затова са незаменими в малки и тесни места. Те удвояват всичко, което се отразява в тях — луксозни предмети, цветя (още повече че подобряват и осветяването на цветята), произведения на изкуството. Огледалото може да бъде жива картина, ако в него се отразява красивия пейзаж през прозореца.

   В кухнята огледала могат да се използват за визуално увеличение броя на нагревателните плочи или горелки на готварската печка. Това е символ на благосъстоянието на семейството.

Вие няма да усещате тревога, ако когато работите на бюрото си, около печката или почивайки си в леглото, виждате входната врата в помещението. Огледалото може да реши проблема без да се налага да размествате мебелите.

   Всяка ръчно изработена вещ, от естествени материали, може да служи за източник на позитивна енергия. Ако тя е била изработена лично за вас и майсторът й е бил в добро настроение, тогава тя наистина става уникално ценна. Ако вие сами обичате да се занимавате с ръчна работа, имате творчески идеи, старайте се да работите само когато сте здрави и изпитвате удоволствие от работата. Не забравяйте, че влагате не само майсторство, но и енергия, която придобива форма.

Сега може да си помислим дали пък дрешката, изплетена от баба за любимото внуче не е по-доброто решение от най-луксозния бебешки комплект.

   Кристалите са уникална форма на живот. Много интересно е да се изучава процеса, при който кристалът расте, обхваща примеси, създава удивителни структури. Неговата честота на излъчване е в състояние да окаже влияние на енергетиката на човека и околното пространство. Тук обаче е много важен индивидуалният подход. При избора на кристал е важна информацията за личния хороскоп, преобладаващото влияние на планетите и съответствието на кристала на вашите желания и потребности. Използват се само природни кристали, но не и синтетични камъни или изкуствени имитации, които са безполезни, ако целта е да се подобри енергетиката на пространството. Същото се отнася и за личните кристали — талисмани и амулети.

   Могат да бъдат използвани и непрозрачни разновидности на скъпоценните камъни, например нефрит. Много източни народи го почитат като свещен камък. Китайският писатель Хиу-Чин приписвал на нефрита пет основни качества, отговарящи на пет душевни качества на човека: мекият блясък на камъка съответства на добросърдечието, здравината на камъка напомня за умереност и справедливост, мелодичният звук при удар е сравним със значението на науката за човека, постоянната и непроменима структура на камъка говори за мъжество, вътрешни устои, които не се поддават на натиск отвън, камъкът е емблема на чистота. Този минерал лесно може да се намери, в природата го има в достатъчно количество, затова при желание сигурно може да се намери късче истински нефрит и да се разположи на североизток в дома ви. Минералите също така е добре да се поставят в централната зона и на югозапад, тъй като те са символ на елемента Земя. За трансформация на енергията, влизаща в дома ви през прозореца, кристалът се закача пред прозореца на шнурче. Най-подходящо е да се използват прозрачни кварцови кристали или планински кристал.

   Пирамидите трябва да са изработени по правилата на златното сечение и ориентирани правилно (спрямо Полярната звезда). Те притежават уникално свойство да хармонизират околното пространство. В зоната на действие на пирамидата става смекчаване и ликвидация на негативните прояви на енергетиката, съществено се засилва имунитетът. Пирамидата притежава антистресово въздействие, разрежда блоковете от негативен опит, скрит в подсъзнанието. В кухи пирамиди е възможно да бъдат зареждани кристали, приемащи свойства от пирамидата.

   Рядко се среща дом без нито едно цвете. Растенията в интериора според традициите на фън-шуй трябва да имат закръглени или овални листа. Но ако сте любители на кактуси, не се отказвайте от тях, както и от лианите, на които приписват отрицателна енергетика. Тук най-важното е собствената ви интуиция. Осигурете на своите любимци грижи, необходимата им светлина и по-често им се възхищавайте. Всички растения са свързани с елемента Дърво, затова ги поставяйте в южната зона на стаите, ако трябва да засилите елемента Огън. Ако разположите цъфтящите цветя в югозападната зона, ще подобрите взаимоотношенията в семейството. Изкуствените растения значително по-малко влияят на енергетиката на дома. Те могат да бъдат използвани само в места без естествено осветление — в банята и тоалетната, в коридорите, за да омекотят острите ъгли, в ниши и арки.

   Аквариумите се поставят в онези зони на жилищното пространство, които се нуждаят от постоянно и мощно захранване. Златните рибки са символ на богатството, а техните грациозни движения премахват стреса и отпускат. Тези рибки, за разлика от други представители на аквариумния свят, се намират в постоянно движение, дори и през нощта. Когато избирате аквариум, трябва да се имат предвид конкретните размери: дължина, ширина и височина, които да съответстват на благоприятни според фън-шуй отсечки, а количеството на водата да не е по-малко от 10 л на една златна рибка.

   Картините и скулптурите в интериора ни свързват с отражението на енергетиката на околния свят чрез възприятието на художника или скулптора. Затова е важно да се усети какви чувства и емоции предизвиква дадено произведение на изкуството, доколко вътрешният свят и виждането на автора отговаря на нашето светоусещане. Водните пейзажи, планини, цветя оказват благоприятно въздействие на енергетиката на дома. Разполагайте картините в съответните зони, в зависимост от това какво изобразяват. Ако харесвате изображения на хищни животни, избирайте такива, които да не изглеждат заплашителни, а да носят усещането за сила и увереност. Те могат да се поставят във входното антре, като символ на защита на дома, в качеството си на тотем.

   Много благоприятни са изображенията на пеперуди в интериора. Те стимулират появата на романтични взаимоотношения, увеличиват дохода и са един от символите на магията. Освен това, често пъти те са моден декоративен елемент. Само не използвайте препарирани пеперуди, колкото и прекрасни да ви се струват. Много по- подходяща е ръчно избродирана пеперуда, ако пък имате търпение и тя не е само една, сами ще се изненадате от ефекта.

Внимателно се вгледайте в предметите и вещите в дома ви. Освободете се от всичко, което предизвиква отрицателни емоции. Нека всяка вещ в дома ви, бъде любима.

Ирина Звягина
 
© списание «маргарита», 2001-2003