:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 11(29), 2003
ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
НОЕМВРИ' 2003
1
събота
*Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамиан.
Прпмчк Иаков. (Задушница)
2
неделя

† 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение.
Мчци Акиндин, Пигасий и Афтоний, Елпидофор, Анемподист

3
понеделник
Мчци Акепсим, Иосиф и Айтал.
Преп. Пимен Зографски
4
вторник
Преп. Иоаникий Велики.
Свщмчци Никандър и Ермей.
5
сряда
Мчци Галактион и Епистима
6
четвъртък
Св. Павел, архиеп. Цариградски
7
петък
Св. 33 мчци в Мелитин.
Преп. Лазар
8
събота
† Събор на св. Архангел Михаил.
Мчк. Ангел Лерински (Архангеловден)
9
неделя
† 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение.
Мчци Онисифор и Порфирий. Преп. Матрона и Теоктиста
. Св. Нектарий Егински
10
понеделник
Св. апли Ераст, Олимп и Родион
11
вторник
*Мчци Мина, Виктор и Викентий.
Мчца Стефанида.
Преп. Теодор Студит
12
сряда
Св. Йоан Милостиви.
Преп. Нил
13
четвъртък
*Св. Йоан Златоуст
(Коледни заговезни)
14
петък
*Св. ап. Филип.
Св. благов. цар Управда-Юстиниан
15
събота
Мчци Гурий, Самон и Авив (Начало на Коледния пост)
16
неделя
† 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение.
Св. ап. и ев. Матей
17
понеделник
Св. Григорий,
еп. Неокесарийски, чудотворец
18
вторник
Мчци Платон и Роман
19
сряда
Прор. Авдий. Мчк Варлаам
20
четвъртък
Преп. Григорий Декаполит.
Св. Прокъл, архиеп. Цариградски (Предпразненство на Въведение Богородично)
21
петък
Въведение Богородично (Ден на християнската младеж и семейство)
22
събота
Св. ап. Филимон.
Св. Михаил воин, българин
23
неделя
† 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение.
Св. благов. княз Александър Невски.
Св. Амфилохий, еп. Иконийски.
Св. Григорий, еп. Акрагантийски
24
понеделник
*Вмчца Екатерина.
Вмчк Меркурий
25
вторник
*Св. Климент Охридски.
Св. Климент Римски и св. Петър Александрийски (Отдание на Въведение Богородично)
26
сряда
Преп. Алипий Стълпник
Преп. Стилиан Пафлагонийски
27
четвъртък
*Вмчк Иаков Персиец.
Преп. Теодосий Търновски.
28
петък
Прпмчк Стефан Нови.
Мчк Иринарх.
Св.15 мчци Тивериополски.
Мчк Христо
29
събота
Мчци Парамон и Филумен
30
неделя
† Неделя. Св. ап. Андрей Първозвани (Андреевден)

Народен календар за м. ноември' 2001
Св. арх. Михаил, Св. вмчца Екатерина,
Св. ап. Андрей Първозвани
Икона на свети апостол Андрей Първозвани

Свети апостол Андрей, родом от Витсаида, брат на Симон (апостол Петър) и ученик на Йоан Кръстител, от когото научава, че Иисус е Божият Агнец. Пръв последвал Спасителя, след това намерил брата си Симон и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!" и го завел при Христос. Двамата братя обаче продължили да се занимават с риболовство. Именно на тях по-късно Спасителят, като ги вижда на брега на Галилейското море им казал: "Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци" (Мат. 4:19)

В името на Свети апостол Андрей Първозвани през 1699 г. Петър Първи учредява орден, връчван за вярност, храброст и други заслуги пред държавата. Девиът на ордена е "За Вяра и Вярност". Андреевският орден се състои от златен кръст, синя лента, сребърна звезда с осем лъча и златна верижка. Това е първият и най-висш руски орден. В същата година бил учреден и Андреевският флаг (син кръст върху бяло платно) за бойните кораби от руския военноморски флот.
 
Първи сняг
8 НОЕМВРИ
АРХАНГЕЛОВДЕН
На 8 ноември православната църква чества събор на свети архангел Михаил. В народната продстава той е водач на небесните сили и се бори против тъмните духове ва земята. Наричат го още Вадидушник, тъй като вади душите на болните и стари хора.
 В съботния ден преди Архангеловден е Голямата Задушница. Наричат я още войнишка или мъжка, защото тогава се отдава почит на всички загинали във войните.
През тази година, Задушница е рано, на 1 ноември.
В много селища в България църквите носят името на свети Архангел Михаил и на този ден правят сборове. Прави се курбан от ялова овца или добре охранено шиле, може и овен.

Имен ден посрещат: Ангел, Ангелина, Архангел, Мила, Михаил, Михо, Михаела, Рангел, Райна, Хана, Ханко.

Седмица след Архангеловден започва Коледният пост.
Елена Огнянова
"Традиции и празници в България"
21 НОЕМВРИ
ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
На този ден Църквата празнува Въведение Богородично, денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. Денят е обявен и за Ден на християнското семейство.
Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели - на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и пр. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.
Макариополски епископ д-р НИКОЛАЙ
Из „Слово за Въведение Богородично”
25 НОЕМВРИ
СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
На 25 ноември се празнува паметта на Климент, римски папа и на свети Климент Охридски, един от учениците на св. св. Кирил и Методий, който придружавал двамата братя при мисията им в Моравия, Панония и Рим.
Когато великоморавският княз Ростислав иска славянска азбука, император Михаил ІІІ, който много добре е знаел, че в продължение на два века Византия не можа да ни победи, се надява в гръб да ни унищожи. Така че той повелява да я създадат, а папата, който не е бил по-малък дипломат от Михаил ІІІ, благославя двамата братя. Следователно азбуката е предопределена за Великоморавия, но предназначена за България! Климент Охридски прозря, че не чертежьт на буквата ще ни накара да четем, а изговорността и гъвкавостта на нашата словесност трябва да намери своя фонетична черта и образ. Познавайки душевната вибрация и артикулацията на българския език, той приспособява глаголицата в кирилица, която и досега обслужва езика ни и дава дихание на мисълта ни. Затова възхитително е, че първите ни мъже на културата не кръщават българския университет "Св. св. Кирил и Методий", а "Св. Климент Охридски". Азбучникът не само извежда словото и прави църковна книжнина, той гради и изключителната школа в Охрид — първият ни университет с 3500 студенти. Не само защото единствен от учениците на братята по кръв и род е българин, а защото и по принадлежност, и по жертва носи величавия български дух!

Климент Охридски е роден някъде из Солунската област и е най-известният от петимата последователи (Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд) на солунските първоучители Кирил и Методий. В негово лице княз Борис (852-889) виждал личността, с помощта на която може да национализира църквата и спре влиянието на гръцкото духовенство. Именно Климент е човекът с най-голям принос за разпространението на славянската писменост в България. Той е изпратен в книжовното средище Охрид и там развива широка проповедническа и църковно-организаторска дейност. Автор на множество поучителни и похвални слова, жития, църковна поезия и преводи, той създава солидна база за богослужение, училищно обучение и книжнина на роден български език. По времето на княз Симеон (893-927) той е назначен за епископ, славянската писменост е призната за официална и богослуженията се извършват на български език. Умира през 916г. и е погребан на 27 юли в манастира ''Св.Пантелеймон'' край Охрид. Скоро след смъртта му е канонизиран и днес е един от най-почитаните български светци.
 
top
 
© списание «маргарита», 2001-2003
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg