:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 11(29), 2003
 

ПРАКТИЧЕСКА ПСИХОЛОГИЯ


   Стеснителните хора обикновено в компания се чувстват неловко и некомфортно. Това е само част от проблема, много по-неприятно е, че техните неумели опити да се включат в общия разговор още повече усложняват нещата. Изследванията на психолозите убедително доказват, че стеснителните хора така си и остават плахи и твърде необщителни най-често именно заради своя стил на разговор (по-скоро поради липсата на такъв). Учените са сравнили как влизат в контакт стеснителните и по-уверените в себе си хора. Резултатите говорят сами за себе си.
Как да разговаряме с непознати хора?
   
Когато стеснителните хора срещнат непознат:
  1. Дори и да започнат разговор, те отделят прекалено много време за обсъждане на предметите и детайлите в обстановката, които се намират непосредствено пред тях (това е напълно безопасна тема, но тя твърде ограничава общуването). Печеливш вариант е разговор за времето! При това много често те "забравят" да се представят.

  2. Изключително рядко и с голям труд те развиват теми, предложени от отсрещната страна — в резултат шансовете за приятно и непринудено общуване се свеждат практически до нула. (В същото време трябва да се отбележи, че плахите хора обикновено имат няколко свои любими теми, които те поддържат с огромен ентусиазъм — понякога дори излишен).

  3. Те не се опитват да "структурират" общуването - например като задават въпроси и с това поощряват другия човек да говори. В същото време и те сами неохотно се изказват, ако не са получили ясен сигнал от събеседника си. Резултатът е дълго, неловко и потискащо мълчание.
Когато уверените в себе си хора срещнат непознат:

  1. Най-напред, те се представят, принуждавайки събеседника си да направи същото. Това им позволява веднага да установят контакт.

  2. Дори и да се спират на "общи теми" (времето, обстановката и т.н..), то е за много кратко. За тях това е само "встъпителна част", която им позволява да преминат към по-интересни въпроси: работа, новини в определена област, книги или филми, политика.

  3. Те задават въпроси, които практически винаги могат да се развият, да се превърнат в интересна тема за разговор. (Те не се ограничават в спасителния кръг от свои любими теми и с удоволствие обсъждат най-различни аспекти от живота).

  4. Те структурират общуването като отстъпват на събеседника си реда да говори, а когато са на ход те, отговарят бегло. В резултат — тече спокойна и непринудена беседа.

Ако сте от групата на стеснителните, не се отчайвайте! Човек може съзнателно да се обучи на такова поведение, характерно за хората, уверени в себе си. За начало се опитайте да разработите собствена стратегия за общуване, като използвате това, което вече прочетохте. И ще видите, че ще се чувствате доста по-уверено в непозната компания, а и вашата лична самооценка със сигурност ще се повиши!
Лесно ли влизате в контакт с хората?
Общуването, както е известно е двупосочен процес. Затова ви предлагаме да погледнете на себе си отстрани и да прецените доколко сте комуникабелни и интересни за околните. В крайна сметка, шансовете ви да се впишете успешно в нова среда и да получите признанието й се определят в голяма степен от именно от това.

1. Обичате ли да се намирате в центъра на вниманието?
2. Можете ли да назовете поне три неща, за които знанията ви са напълно удовлетворителни?
3. Обичате ли да давате съвети?
4. Ще рискувате ли в разговор да развиете тема, която не познавате достатъчно добре?
5. Повече ви харесва да слушате, отколкото да говорите?
6. Ще покажете ли на събеседника си, че темата на разговора не ви е много интересна?
7. Лесно ли изразявате мислите си с думи?
8. Готови ли сте да промените мнението си, ако доводите на вашия събеседник ви се сторят убедителни?
9. Дразните ли се, ако не ви слушат?
10. Смятате ли, че трябва непременно да се посочват на хората техните грешки и недостатъци?
11. Ще съумеете ли да намерите тема за разговор с непознат човек?
12. Слушате ли понякога невнимателно събеседника си?

Всеки положителен отговор на въпроси 1, 2, 4, 5, 7, 8, 11 и отрицателен — на въпроси 3, 6, 9, 10, 12 ви носи по една точка. Пресметнете общата им сума.
 
 
Проверете резултатите си от теста

От 0 до 4 точки.
Уви, умението да установявате контакти не може да се нарече ваша силна страна. Вие или мълчите така, че дума не може да се изкопчи от вас, или напротив, толкова сте приказливи и своенравни, че хората се стараят да ви избягват. Във всеки случай, да се общува с Вас със сигурност не винаги е приятно (а понякога просто е трудно). Съветваме Ви да се замислите за това.

От 5 до 8 точки.
Възможно е да не сте от най-общителните хора, но почти е сигурно, че сте чувствителен, внимателен и приятен събеседник. Въпреки това обаче, в компания понякога сте малко разсеяни и дистанцирани. Съветваме Ви да ограничите контактите си, когато не сте в настроение. И най-вече не се стремете в такива моменти да акцентирате вниманието върху своята личност.

От 9 до 12 точки.
Каквото и да се говори, сигурно Ви смятат за изключително приятен човек в общуването. Вие винаги сте налице и сте способни да украсите практически всяка компания. Приятелите и познатите ви едва ли могат дълго време да прекарат без Вас. Всичко това, разбира се, е прекрасно, ако този резултат не изисква от Вас прекалено много усилия. Съветваме Ви да се замислите: не Ви ли се налага с всички сили да поддържате своя имидж на човек - душа на компанията и постоянно да играете някаква роля, превръщайки целия си живот в непрекъснато театрално представление?

 
© списание «маргарита», 2001-2003