:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 1(20), 2003

ФЪН ШУЙ ПРОГНОЗА ЗА 2003 ГОДИНА
Годината на виолетовата Коза ще настъпи на 1.02.2003 и ще даде възможност още веднъж да отпразнуваме новата година. Защо пък не? Най-приятното е предусещането и очакването на празника; и колкото повече празници има в живота ни, толкова той е по-ярък и интересен. Ако искате, можете да предразположите Козата с една празнична вечеря, разполагайки в съответните зони в своя дом необходимите аксесуари.

Нека на масата има повече зеленина - салати, плодове и зеленчуци. И тъй като стихията на годината е Водата - редно е да има в изобилие и всевъзможни напитки. Помещението може да се украси празнично със свещи, цветя, кристали в тъмна виолетова гама. Особено внимание отделете на северната зона на вашия дом - може да се постави сувенирна костенурка за укрепване на здравето и благополучието на всички членове на семейството.

Един от начините да приближим природата до себе си е използването на аромати. Тези цветни есенции, носят енергията на четирите стихии - Земя, Вода, Въздух и Огън. Не по-малко удоволствие от резултата, който очакваме, носи самият процес на избор на аромати и работата с тях.

Може да си осигурим подкрепата на скъпоценни камъни и минерали - талисмани на югозападната зона на любовта, ако искаме да постигнем хармония в тази област. Съвременният дизайн на украшения от скъпоценни камъни - това особено изкуство, едва ли може да остави жените равнодушни. А може и да има и полза ...

В прогнозата авторката е взела предвид информацията за разположението на планетите в началото на новата година по източния календар, получена по методите на западната астрология.

Ако сте забравили, можете отново да проверите кой е Вашият знак според източния хороскоп.


Коза (родени през 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015)

Тази година за вас ще бъде интересна и отговорна. Може да получите желаното без особени усилия. Но все пак малко здрав разум, интуиция и умение на почукате на нужната врата няма да са ви излишни. Общителните "козички" могат да се радват - разговори, контакти, събирания ще им стигнат за 10 години напред. А за да не станете самите вие жертва на сплетни и интриги, поставете на север в дома си фигурка на костенурка. Може да се използват и водни аксесуари, за да си осигурите подкрепата на стихията на годината: всякакви изделия от миди, раковини,изображения на риби и делфини. Финансовата сфера предизвиква особен интерес. Късметът ще ви съпътства и тук, но за да избегнете известни загуби, погрижете се за своята зона на богатството. Можете да добавите в нея нещо ценно - златни украшения, монети.

ЯН това е светлина, яркост, ден, Слънце, горещо;
ЯН това е активност, звучност, огън, сила, решимост;
ЯН това е движение, живот, хълмиста местност, планини, дракон;
ЯН това е мъжественост, доминиране, твърдост, топлина;
ИН това е тъмнина, неподвижност, покой, безжизненост и смърт;
ИН това е Луната, нощта, негативното;
ИН това е студ, долина, застояла вода;
ИН това е женственност, пасивност, слабост, мекота и отстъпчивост.

Дори ако не сте особено благосклонни към черния цвят, използвайте го в някои елементи на облеклото, аксесуарите (чанти, портмонета, бележници), не забравяйте, че стихията на годината е Водата.
Цветето, което според Фън Шуй е благоприятно за атмосферата на на вашия дом, е гардения (елемент Ян, символика - Сила). Тя се отличава с несравнима декиративност и дълготраен аромат. Цъфти през зимните месеци с матови бели цвечета. Поколение след поколение избира гарденията като бутониерка или цвете върху ревера. Има разновидност, която цъфти и при зимни условия в стаята. Но вие можете да използвате и изображението на гардения, разполагайки го в своя дом. Това ще бъде по-оригинално, отколкото да се използва за тази цел божури, още повече че именно гарденията е вашето цвете.Вашите аромати са - бор, кедър, лавандула, туласи , орхидея.
Талисмани - рубин, гранат, опал

Маймуна (родени през 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004)

Тази година ще ви предостави множество перспективи и удоволствия. Дълбоки чувства ще се съчетават хармонично с усещането за самодостатъчност. Вие ще можете на воля да си поиграете и да се насладите на получените резултати. Желателно е в известна степен да се погрижите за собствената си безопасност. За тази цел поставете на север в дома си фигурка на мишка (или костенурка). Мишката е особено благоприятна за вас като универсален талисман (дори можете да носите в чантата си малко сувенирно мишле). Един от най-добрите варианти за партньорство е Маймуна - Плъх. Няма да е зле да си осигурите подкрепата на човек, роден в годината на Дракона. Но това се отнася повече за деловите отношения. Драконът гледа благосклонно на ловката и предприемчива маймуна, той подхранва тяхното съдружие със своето могъщество и влияние.

Цветът, който ще ви донесе успех през тази година е сребристосин.

Цветето, което ще Ви помогне да подобрите атмосферата на Фън-шуй във вашия дом, е мак (елемент Ин, символика: Успех). Ако имате своя градина, той подхожда идеално за алпинеума в нея, където неговите едри чашковидни цветове и дълбоко нарязани листа ще смегчат формата на камъните. Узрелите семенни кутийки според традицията на Фън Шуй усилват Ци енергията във всяка композиция от сухи цветя. С успех може да се използват фотографии, гоблени или други изображения на цъфтящи макове в югоизточните зони на дома ви.
Вашите аромати са - лотос, сандалово дърво, мускус, розмарин, туласи.
Талисмани - тюркоаз, хризолит.

Петел (родени през 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005)

През тази година Ви очакват множество впечатления и преживявания, борби и изясняване на отношенията. В крайна сметка обаче успехът ще надмине очакванията ви. Това особено се отнася за Петлите, родени в години с Ин енергия (четно число). Някои ситуации могат да имат двойнствен характер. За да избегнете проблемите в любовните и съпружески отношения, поставете в спалнята си, на югозапад, двойка патета или две еднакви камъчета.

Нещата ви ще тръгнат по-успешно, ако си осигурите приятелското разположение или още по-добре партньорството на някой, роден в годината на Змията. Вие прекрасно се допълвате. Заедно ще можете да разпознаете и да използвате благоприятните възможности от взаимна полза. Змията ще ви даде много мъдри съвети, в които е желателно да се вслушате, а вие ще запълните живота й със запомнящи се събития и приключения.

Цъфтяща слива (елемент Ян; символика: Жизнеспособност) или нейно изображение е един истински Фън Шуй символ за дома и градината ви. Това дърво, заедно с вишната, китайците почитат повече от розата и лотоса. Слива се засажда на малко възвишение около каменна стена или до вода. Вече много столетия китаците имат обичай да хвърлят листенца от цвят на цъфнала слива в речна вода, надявайки се така да привлекат късмета и богатството.

Вашите аромати са - лавандула, пачули, магнолия, бадем, кедрово дърво, афродезия.

Талисмани - оникс, хризопраз, малахит.


Куче (родени през 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006)

През тази година с вас могат да се случат най-невероятни и тайнствени събития. Пригответе се за неочаквани срещи със стари познати, които ще изиграят своята роля в живота ви. За да избегнете загубите и да постигнете успех в работата си, закачете малко медно звънче в северозападната част на дома си. Отношенията ви с близки хора могат също да се развият по непредсказуем начин. Затова е желателно да имате красиво цъфтящо растение на изток и двойка розови камъчета на югозапад.

В трудна минута вие винаги ще можете да разчитате на помощта на приятелите си. Общуването с тях ще сваля напрежението след прекалено активна дейност и може да бъде полезно за разширяването на кръгозора ви. За да цари винаги в дома ви обстановка на взаимно разбирателство, поставете в хола фигурки или изображение на делфини, вълци, слончета.


  Постарайте се да си намерите фотография или изобщо изображение на цъфтяща праскова (елемент Ян; символика - Безсмъртие), тъй като именно това дърво е вашият тотем.Хубаво е, ако живеете на такова място, където прасковата може да расте в естествени условия. Смята се, че нейните бледорозови цветчета притежават силата да отблъскват и отстраняват от градината вредоносната енергия Ша. На югоизток в дома си е хубаво да имате изображение на праскова. Прасковата е символ на плодородие, успешно съпружество и дълголетие.Вашите аромати са
- жасмин, иланг-иланг, розмарин, теменужка, кралица на нощта.
Талисмани - аметист, циркон.

Свиня (родени през 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007)

Тази година ще ви зарадва с възможността да попълните спестяванията си, влоговете и натрупванията. С каквото и да се занимавате, можете да разчитате на успех в дейността си. За да приближите усещането за изобилие, погрижете се за своята зона на богатството. Добре ще бъде, ако на югоизток поставите живо красивоцъфтящо растение. Костенурка на север също ще подпомогне натрупванията.

Полезно ще бъде да откриете сред своите познати родени в годината на Козата. Това е един от най-успешните варианти за делово сътрудничество и близки отношения - пълно взаимно разбиране и блестящи перспективи. За да се получи всичко както е замислено, на видно място поставете кравичка - изпълнителка на желанията ви.

В Китай божурът (елемент Ян; символика: Богатство) се смята за "цар на цветята" и е символ на аристократизъм, високо положение, късмет и мъжественост. Ако имате градина, може да засадите божури сред тревата и да ги оградите с обикновени камъни. По време на цъфтежа те ще станат енергиен център в градината и в целия ви имот. Може да използвате изображения на божури в дома си, в офиса, поставете ги на югоизток. Смята се, че най-голяма сила притежават божури с девствено-бели цветове, с кремоворозово петно в основата на всеки цвят.

Вашите аромати са - сандалово дърво, роза, лимон, туя, бергамот.
Талисмани - лунен камък, корал.


Плъх (родени през 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008)

Предстои ви хазартна борба за място под слънцето. И вие определено можете да постигнете успех, ако внесете в своята дейност творчески елементи. Изобщо тази година покровителства всички изкуства и оптимистично настроените хора. Опитайте се да засилите своето очарование, обаяние и късмет като поставите на юг фигурка на петел или феникс.

В любовта могат да се случат много странни, вълнуващи събития. Да се избегнат загубите и да се постигне желаното може, ако се поработи върху югозападната страна на вашия дом: разположете там двойки предмети - патета, пеперуди, минерали с естествен розов цвят.

  Китайците почитат цъфтящата вишна (елемент Ян, символика: Жизнеспособност) повече от розата и лотоса. Такова дърво може да окаже неоценима помощ за подобряване на фън шуй във вашия дом и градина. След зимното униние цъфналата през пролетта вишна предрича възраждане на живота и надеждата. Древната традиция не приема бонсаи от вишна, смятайки че спирането на растежа на растението противоречи на природата, но приветства малки декоративни плодни дървета, за които лесно може да се намери място дори в не особено голяма градина. Разбира се, може да се използва и изображение на цъфнало вишнево дърво, поставено на изток или югоизток в дома ви.
Вашите аромати са - нероли, лотос, амбра, туласи, лимонник, бадем.
Талисмани - диамант, халцедон.

Бик (или Бивол) (родени през 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)

През тази година ви очакват множество съблазни и изкушения. Ще се случват странни, трудно обясними събития, но облаците постепенно ще се разсеят и вие ще стъпите на твърда почва. Следете за реда в антрето, закачете до входа вятърни чанове и поставете под килимчето монети фън шуй.

Особено внимание и предпазливост ще изисква от вас финансовата страна на вашата дейност. Старайте се да не посвещавате прекалено странични хора в плановете си, а за привличане на късмета в хола си поставете фигурка на крава, изпълняваща желанията.


   Символ на вашия знак е цъфтящата магнолия (елемент Ин; символика: Благоухание). Това е едно от най-ароматните и красиви растения с бели чашки на цветовете и изящни клонки. В Китай засаждат магнолия до входа в дома, за да насочва към него благотворната Ци. Ако там, където живеете, климатът не позволява отглеждането на магнолия, просто използвайте нейно изображение — картина, гоблен, фотография, керамика.

Вашите аромати са - гардения, лавандула, хвойна, кралица на нощта, портокал.
Талисмани - смарагд, сердолик, планински кристал, чароит.

Тигър (родени през 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010)

Очакват ви много промени от най-различен характер — смяна на месторабота, нови партньори, приятели, любими. За да са благоприятни промените, поставете в хола фигурка на дракон, а в антрето закачете малка бродерия или гоблен в червено-златисти тонове. Ако планирате пътешествие, поставете на юг статуетка на феникс, а в портфейла си носете три монетки фън шуй (използват се три сувенирни китайски монети с дупчица в средата, нанизани на сребърна верижка или шнурче).

Постарайте се да си осигурите подкрепата и приятелското разположение на хора, родени в годината на Свинята или Кучето. Техните идеи и трудолюбие в съчетании с вашата енергия и амбиции могат да донесат нелоши плодове през тази година.

Символ на вашия знак е цъфтяща глициния (елемент Ин, символика: Красота). Благодарение на своята лекота и въздушност, тя особено добре Глицинияподхожда за украса на решетки и огради. Китайците смятат, че една градина не може да се нарече съвършена, ако в нея няма поне една глициния. Японската й разновидност е особено красива, но китайската - с дългите си гроздове от розово-лилави ароматни цветове е великолепен проводник на Ци във вашата градина. С успех може да използвате изображение на своето тотемно растение, разполагайки го на изток или югоизток в своя дом.

Вашите аромати са - сандалово дърво, пачули, роза, бергамот.
Талисмани - халцедон, берил, хризопраз.

Заек (В някои интерпретации се говори за Котка) (родени през 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011)

Тази година с нещо ще напомня приказката "Алиса в страната на чудесата". Вие няма да престанете да се учудвате на странните събития в живота ви, на повратните ситуации и изненадите от страна на близките ви. За да ви радва това повече, отколкото да ви огорчава, вземете си две красиви растения (за предпочитане е цъфтящи дълго време) за източната зона на вашия дом. Тогава в семейството ви ще цари взаимно разбиране и интерес към общите цели.

През тази година е полезно да си осигурите подкрепата на някоя Коза или Свиня. В първия случай успехът в сферата на трчеството и свободните професии ви е гарантиран, а във втория - в бизнеса или предприемачеството.

Символ на вашия знака е цъфтящият лотос (елемент Ян; символика: Хармония). Сияеща чистота, нежен траен аромат и магическа сила - всичко това прави лотоса един наистина уникален талисман. Това растение практически се отглежда във всеки водоем или езеро в китайската градина. Но в нашите условия това е доста по-сложно. Може да се използва символично изображение на цветето. Лотосът е популярен даоски символ, знак на единствената жена, влизаща в числото на Осемте Безсмъртни, Хе Сянгу. Съществуват множество гравюри, изображения на лотос върху порцелан, стъкло. Много добро решение е да имате лотос върху порцелан или стъкло. Поставете го на изток или на север в своя дом.
Вашите аромати са - жасмин, лимон, иланг-иланг, лавандула, орхидея, кокос.
Талисмани - смарагд, перли, тигрово око.


Дракон (родени през 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012)

През тази година е желателно добре да си починете, да предоставите на партньора си грижата за домашното огнище и вашето процъфтяване. Партньорите, разбира се, могат да се държат и малко неочаквано и егоистично. За да не секнат жизнените блага, внимавайте готварската ви печка да е в изправност и в хола си поставете фигурка на Кравата - изпълнителка на желанията.

Не би било зле да завържите приятелски отношения с хора, родени в годината на Плъха. Тогава ще има на кого да заповядвате и кому да давате разпореждания, които ще бъдат изпълнявани с удоволствие. Поставете в северната зона на дома си фигурка на мишка, за да се защитите от клюки и обсъждания.

Древният цветен календар на Фън Шуй препоръчва като символ на вашия знак да използвате цъфтяща круша (елемент Ин; символика: Дълговечност). Знаменитият китайски поет, градинар и учител по Фен Шуй Чен Гао-цзу е писал: "Ако около дома ви няма градина със старо дърво, откъде ще се дойдат при вас тихите житейски радости?…" Всяко дърво има своя аура, пространство, върху което се разпространява неговата сила и влияние. Ако нямате градина, можете да използвате изображение на своето тотемно растение, като го разположите на изток или югоизток в дома си. Крушата символизира разумната посока, безпристрастност и издръжливост, затова нейното изображение трябва да е зрелищно и да носи усещане за красота и сила.

Вашите аромати са - миро, роза, портокал, ванилия.
Кристали талисмани - рубин, кехлибар, аквамарин.

Змия (родени през 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013)

Ще се нуждаете от цялото си чувство за хумор, за да приемате случващото се през тази година снизходително. Мъдростта тук няма да ви помогне. Задължително си вземете статуетка на смеещия се Буда.

В работата ви всичко ще върви нормално, ако си осигурите подкрепата на някого, който е роден под знака на Котката или Коня. Само да не вземете да решите да съберете цялата печалба в общ казан.

Много удоволствие можете да получите от дружбата и по-близките си отношения с Петел. С него ще имате пълно взаимно разбиране и многообразие в чувствата. Но желателно е някой от вас да е с пълен потфейл, понеже само с разговори не можеш да си сит. За всеки случай поставете на югозапад в дома си чифт розови кристала - за да имат отношенията ви перспектива.

Сред многообразието от цветя древният календар на Фън Шуй препоръчва за вашия знак ружа (елемент Ин, символика: Честолюбие). Тя е незаменимо украшение, използвано за декориране на градински стени и цветни групи сред поляните. В ружата изящно се съчетават красота и сила, а цветовата гама на нейните едри фуниевидни цветове е изключително богата. Затова тя е прекрасен проводник на Ци, ако затваря бордюр от едногодишни цветя и треви. Естествено, вие можете за използвате и изображения на цъфналото цвете, то е не по-малко декоративно от другите популярни растения във Фън Шуй (особено гъстите му разновидности), а е и много по-оригинално.Вашите аромати са - афродезия, сандалово дърво, туя, канела.
Талисмани - топаз, нефрит.

Кон (родени през 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014)

През тази година вас трудно ще ви "бутнат от седлото". Независимо от общата суматоха, странните и объркани събития, вие ще можете да използвате всичо това в своя полза. Възможно е да ви очакват нови приключения, развлечения и удоволствия. Годината покровителства всички хора с творчески наклонности. Много добре ще бъде, ако си намерите подходящ партньор, роден в годината на Козата. Тогава работата ви ще върви успешно и съвместният отдих - също. Сложете на северозапад малко медно звънче, а в портфейла си носете винаги три фън шуй монети.

Добри финансови перспективи се отварят за Коня, който работи в един впряг с Тигър. И двамата са честолюбиви и тщеславни и са готови без да се разсейват да работят всеотдайно, ако имат полза от това.


   Древният календар на цветята фън шуй препоръчва за вашия знак да използвате хризантемата (елемент Ян, символика: Решителност). Сега това е най-популярното цвете в целия свят. С него е свързана легендата, че жителите на град Нанян пиели вода от извор, по бреговете на който растели хризантеми и живеели повече от сто години. Оттук и тръгнала мълвата, че духът на хризантемата, насищащ водата, й придава магическата сила да удължава живота. Вие можете да отглеждате хризантеми в градината си или в саксия, или да използвате тяхното изображение - върху порцелан, стъкло, метал, фотография.Вашите аромати са
- лотос, зюмбюл, амбра, рододендрон, кралица на нощта, нероли.
Талисмани - лазурит, сапфир, турмалин.


нероли е етерично масло от цветчетата на бигардия (горчив портокал, вечнозелено цитрусово дърво, отглеждано в Италия и Тунис;
туласи е любимото растение на Кришна, познато е още като Holy Basil (Ocimum Sanctum) - разновидност на босилек;
кралица на нощта наричат кактуса Selenicereus grandiflorus или Cactus grandiflorus L.
миро - аромат от зелените части на растението Commiphora myrrh , отглеждано в Сомалия и Етиопия, използван от древни времена в религиозните практики
пачули - етерично масло от листата на многолетно тревисто растение Pogostemon patchouli, което се среща в Караибския басейн, Парагвай, Малайзия, Кавказ
иланг-иланг - в превод от полинезийски наименованието означава "Цвете на всички цветя". Етеричното масло се произвежда от цветовете на високо тропическо дърво Cananga odorata, което се култивира на остров Мадагаскар, на Коморските острови и др. Използван от Коко Шанел в нейния прочут Шанел №5 през 1923, иланг-иланг става най-известното цъфтящо дърво в парфюмерията.
монети фън шуй - това са три китайски сувенирни монети, с дупчица в средата, нанизани на сребърна верижка или шнурче.
нероли
туласи
кралица на нощта
пачули
 
© списание «маргарита», 2001-2003
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg