:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 4(34), 2004
ЮРИЙ ГАГАРИН
   На 12 април 1961 година в 6 часа и 7 минути московско време
от космодрума Байконур е осъщствено изстрелването на ракета носител,
която извежда в околоземна орбита съветския космически кораб "Восток".
   Космическият кораб е пилотиран от съветския космонавт Юрий Алексеевич Гагарин.

Децата, приятелите, близките ...
Спомени, разкази, интервюта...

Не ни се вярва, че през тази година, на 9 март — Юрий Гагарин щеше да навърши 70 години, че внуците му щяха да го наричат дядо...


   Всяка година на 9 март, рождения ден на Юрий Гагарин, космонавтите пристигат в родното му село Клушино, Смоленска област. Спират до "гагаринския" кладенец и по отдавна установен ритуал отпиват поред от кофата глътка студена вода. "Уж нищо особено, пийнал си водица, но нещо в гърдите ти... Юра е с нас" - казва Борис Волинов.

     Все по-малко остават тези, които са изпратили Гагарин в Космоса, общували са с неговите близки и приятели. Юрий Салников е заснел 12 филма за авиацията и космонавтиката, много фрагменти от които поради секретност са останали зад кадър. В навечерието на кръглата годишнина по молба на журналистката Светлана Самоделова той разказва какъв е бил Гагарин.

Трите заветни цифри Първият сувенир от “Восток” “Приятелите му го наричаха Гагара”

   Валентина Ивановна, вдовицата на първия космонавт е затворена за пресата, никога не се е съгласила да даде интервю. И досега живее в Звездното градче. Дълго време тя е работила в лабораторията на Медицинското управление към Централното управление на полетите, а сега помага на дъщерите си във възпитанието на техните деца - Катя и Юра. Живее сама с обикновена пенсия.
   По-малката дъщеря на Гагарин - Галина е икономист, завършила е Плехановската академия, където е останала да преподава. По молба на журналисти тя споделя свои спомени и разказаното от майка й.

   По-голямата дъщеря на Юрий Гагарин - Елена, която на 17 април ще навърши 45 години е изкуствовед по образование, от няколко години е назначена за директор на Музеите в Кремъл. Работата й е сериозна, характерът - силен, но усмивката й е същата удивителна, позната, лъчезарна усмивка. По повод юбилея на 9 март журналистката Олга Кабанова се е опитала да предизвика Елена Юриевна на откровен разговор. да сподели спомените си, въпреки че тя не е от хората, които са готови лесно да направят това.


Страници   1   2   3
 
© списание «маргарита», 2001-2004
e-mail: margaritta@abv.bg