:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 2(32), 2004
 
БЯЛОТО ФЛАМИНГО
Спатифилиум (Spathiphyllum)
 
   Родината на това красиво многогодишно тропическо растение са влажните тропически гори на Централна и Южна Америка, Филипинските острови. Принадлежи към семейство ароидни (ARACEAE Juss.). Познати са 36 вида. Най-известни декоративни видове са - S. cannifolium, S. floribundum, S. heliconiifolium, S. wallisii.
  Мощни розетки от тънки ланцетни листа, излизащи от нивото на почвата. Височина 30-45 см. Съцветия във вид на бяло кочанче от ароматни цветчета, обгърнато от бял прицветник като покривало или платно, появява се през пролетта, но понякога и през есента. Цветът е траен - до няколко седмици. Впечатление правят тъмнозелените лъскави листа с изпъкнала средна жилка. Спатифилиумът наподобява Anthurium andraeanum, наричан още фламинго.

Минималната температура през зимата - 16°С.
Влажност на въздуха: редовно пръскайте листата. Създайте допълнителна влажност и с други средства.
Светлина: През зимата най-доброто осветяване,
през лятото-полусянка, избягвайте преките слънчеви лъчи.

Поливане и торене: обилно поливайте от пролетта до есента и
по-умерено през зимата.

Грижи: Обърнете внимание на необходимостта от висока влажност и пазете от сух студ и течение. Пресаждайте напролет.

Размножаване: през пролетта чрез разделяне.


Не е трудно да се отглежда спатифилиум. Общо взето растението е непретенциозно и издръжливо. Нуждае от светло, но през лятото защитено от преките слънчеви лъчи място. Растението е влаголюбиво. През лятото почвата трябва да бъде винаги умерено влажна. Обича оросяване. През зимата поливането може да се намали. Цъфти почти постоянно, само зимата е период на покой за растението. Разраства се бързо и запълва цялата саксия и именно тогава цъфти по-обирно. С други думи не обича прекалено големи и дълбоки саксии. Само при явни признаци на дискомфорт трябва да се разсади. Ако не иска да цъфти, опитайте се да поставите саксията за две седмици на по-студено място - 9-12°С.

Какво не знаем за Спатифилиума?

Според изследвания на НАСА спатифилиумът е едно от десетте стайни растения, които успешно отстраняват и намаляват концентрацията на вредни вещества като формалдехид, бензин и въглероден двуокис от въздуха. Това е особено полезно, ако в стаята има синтетични покрития и килими.
Десетте най-ефективни стайни растения са:
Палма (Chamaedorea Seifritzii)
Аглаонема )Aglaonema Modestu)
Английский блъшлян (Hedera Helix)
Гербер (Gerbera Jamesonii)
Драцена (Dracaena "Janet Craig")
Драцена (Dracaena Marginata)
Драцена (Dracaena Massangeana)
Сансевиера (Sansevieria Laurentii)
Хризантема (Chrysantheium morifolium)
Спатифилиум (Spathiphyllum "Mauna Loa")
Драцена (Dracaena "Warneckii").
Когато избираме растение за конкретно помещение, задачата ни е да подберем такива, които да могат да се развиват в този светлинен и температурен режим, който вече има в помещението.
Ако този избор е неправилен, растенията скоро умират.
Ето един приблизителен списък на растения за различни помещения с различни условия, основан на практически опит.
За помещения светли
(над 1000 лукса) и топли през лятото и през зимата (18-20 °C).


Агава, алоказия, алое, аспарагуси, бегонии, евонимус японски, бромелиеви, драцена, дизиготека, дифенбахия, хибискус, кордилине, кливия, каладиум, колеус, лаврово дръвче, мирта, мимоза, палми, папрати, панданус, пеларгонии, пилея, руелия, сансевиера, спатифилиум, тетрастигма, традесканции, фикуси, филодендрони, финикова палма, хавортия, хлорофитум, хоя, циперус, еухарис.
За помещения светли (над 1000 лукса) и студени през зимата (10-16 °C) .

Агава, азалия, араукария, аукуба, белопероне, амарилис и кливия, драцени, кактуси и сукулентни, калцеолария (чехълче), евонимус, пеларгонии, бръшлян, рододендрон, роицисус (стайна лоза), фатсия (японска аралия), фуксия (обички), фикуси, хлорофитум, цисус, циклама.
За помещения тъмни (1000-400 лукса) и топли (18-24 °C) през лятото и през зимата.

Аглаонема, антуриум, аспидистра (семейно щастие), бегонии, дифенбахия, драцена, калатея и маранта, клеродендрон, кливия, спатифилиум, сциндапсус пъстър, традесканции, фикус пумила, филодендрони, хоя.
За помещения тъмни (1000-400 лукса) и студени през зимата (10-16 °C).

Аспидистра висока, евонимус японски, бръшлян обикновен, роицисус, руелия Дево, сциндапсус пъстър, фатсхедера, фатсия японска, хоя, цисус.
Освен светлина и топлина за растенията е важна и влажността на въздуха. В сухи помещения (с влажност на въздуха 30-50%) влажността може да се повиши чрез оросяване на листата със студена, преварена вода или като се поставят между саксиите съдове с вода.
Да се понижи влажността в помещенията е доста по-сложно. Ако помещението е с висока влажност на въздуха (80-95%), но е светло и топло, за повечето растения това няма да представлява проблем. Но не всяко растение ще понесе влажно и студено помещение и в този случай, грижите ни ще са много повече.
 
© списание «маргарита», 2001-2004