.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 

24 май - Ден на българската писменост

Днес пет държави - България, Македония, Украйна, Русия и част от Сърбия пишат на кирилица. Но с кирилица си служат и 68 народности от Адриатика до Тихия океан. Според световната статистика над 186 милиона души пишат на тази азбука. И в повечето нови лингвистични енциклопедии тя се нарича българска азбука.
Съвместна публикация с tayni.net
БУКВИ - ЕЗИК - ТРАГЕДИЯ?
Николай Радев - Алдебаран

“О неразумний и юроде, поради що се срамиш да пишеш на болгарски… Или си станал преучен и умен, та болгарските букви не са ти вече по мярка?!… Или си станал от глупав най-глупав, та не видиш, че вървиш право низ пропастта, от която излизане няма?!… “

   Ако Паисий можеше да надникне в ежедневието на българите днес, със сигурност щеше да изпита ужас, непознат и за онези робски години, и да възкликне, ако не по този, то по не много по-различен начин.

   Днес не един българин е забелязал, че когато чете по-дълъг текст на български, но изписан с латиница, много бързо се уморява. А съвсем друго е, когато чете същите латински букви, но на английски език. Какво означава това ли? Означава, че в колективната памет на българите между кирилските букви и съответните звуци в българския език има трайни, хилядолетни връзки, каквито връзки има и между латинските букви и английската реч. И “споменът” за тях, унаследен от предците в течение на много поколения, възниква за миг и като код в съзнанието ни всеки път, когато четем или пишем нещо. Когато напишем буквата “Б” например, веднага там "светва някаква лампичка" - получава се сигнализация, връзка със съответния звук... и много най-специални ефекти и последствия.

   В същото време такава връзка, сигнализация и всичко останало между латинските букви и съответните български звукове няма... и едва ли някога ще има. И какво се получава, когато четем или пишем български текст, но на латиница? Най-кратко: няма сигнализация, но има информационен хаос в колективната памет, на свой ред водещ до индивидуален срив в енергийните системи. Срив, който може да причини (и причинява) тежки, психични и физични страдания, разпространяващи се днес почти като епидемия - най-вече чрез Интернет или чрез телесъобщенията по мобилните телефони. Така че нека да е ясно: всеки българин, който пише или чете на български с латиница, твърде много рискува своето здраве и своето бъдеще. Той наврежда преди всичко на себе си, но наврежда и на хората, с които общува. И това съвсем не е шега, а най-реална опасност, която може да се превърне в съвсем истинска ТРАГЕДИЯ за голям брой хора.

   Като прибавим тук и обстоятелството, че освен виждащото се на повърхността, освен тяхното директно предназначение, БУКВИТЕ действат и като основни енергийни канали и носители на най-фината лъчиста енергия между индивид и общество, между човек и природа! Като вземем предвид всичко това, виждаме че въпросът за тях е много по-голям, по-сложен и драматичен, отколкото това може да се стори някому... и вече, като че ли, е стигнал "до кокал".

    А оправданието, че нямаме кирилизираща програма или нещо от този род, няма да ни помогне в случая кой знае колко. Всичко е въпрос на осъзнаване, на желание и усилия... А иначе няма нищо лошо в това да се пише на латиница, но... на езика, за който е тя предназначена.

  
© списание «маргарита», 2001-2004
e-mail: margaritta@abv.bg