:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 3(33), 2004

ХЕМАТИТ
Непрозрачен черен камък, с червеникав оттенък, при полиране с метален оттенък.
По своята природа хематитът е оксид на триваленто желязо, срещащ се в природата като люспести или дебелоплочести кристали и плътни маси със землест, зърнест и натечен строеж. Познати са и бъбрековидни агрегати от него със стоманеносив до червен цвят. В ювелирната практика се използва отдавна, независимо от трудностите при полирането му, което изисква предварително шлифоване.
  В древността се е означавал предимно с името хематит-кървавик (от гр. хематикос - кървав, какъвто е цветът на праха му), което наименование се е запазило и до днес в редица страни. Образува се предимно в хидротермални условия.

  Любопитното е, че хематит в дребнозърнеста форма е причината за червения цвят на Марс. На 25 януари тази година корабът "Opportunity" се спусна върху червените пясъци на Марс в малък кратер с диаметър 20 м.
NASA е избрала точката за приземяването в областта Meridiani Planum, заради обширните натрупвания от кристаличен хематит, който по правило се формира в присъствие на вода.

  А сивият хематит, според думите на един от учените в мисията (Joy Crisp), това е минерален индикатор, че някога там е имало вода.

  На Земята отлагания от хематит са открити в места, където някога е имало горещи извори от типа на тези, които са в резервата Йелоустоун. Но в някои случаи хематитът е и продукт на вулканична дейност. Още от 1998 година учените мечтаят да научат кой от тези процеси е създал сивия хематит на Марс. Тогава спътникът Mars Global Surveyor определи големи концентрации от този минерал около екватора на планетата. Това откритие е било първото геологично доказателство, че в историята на Марс е могло да има "водна епоха".

   Красиви образци от ювелирен хематит се добиват в Централен Казахстан, Англия, Германия и Швейцария. В България е възможно намирането на такива образци в кремиковското находище, в Бургаско и Троянско. Използван е още в Древен Египет. От хематит са изработвали гравирани миниатюри - геми, брошки, гердани. Използвали са го и като полировъчен материал и като оцветител (природен пигмент). И днес се използва при производството на цветни моливи.
Хематитът лекува

Съществува поверие, че хематитът притежава лечебни свойства. С прах от хематит са посипвали в древността рани, за да спрят кръотечението, смятали са, че минералът е способен да усмири гнева и да пречисти кръвта.

Още в древността са използвали хематит за лечение, като кръвотворно средство, чувствали са неговото влияние върху биополето на човека и са го използвали масово за талисман. В Древен Египет са го смятали за камък на магьосниците, в Индия бил символ на храброст и мъдрост, в Европа бил особено моден в Италия, във Виена.

Черният минерал със силен метален блясък или червеникав оттенък, в древността смятали за камък на чернокнижниците, носели го във вид на пръстен при жертвоприношения и занимания с магия. Това е камък на маговете и баячките, защитаващ от всякакви астрални нападения и използван в магически ритуали.

В обикновения живот хематитът дарява на своя притежател прекалено голяма енергия, която обикновеният човек трудно може да овладее. Смята се, че помага при различни нервни заболявания, полови разстройства (особено при мъжете, когато "страст и желание надвиват разума и предпазливостта"). Най-добре е да се носи на показалеца в сребърен обков, а за магическа работа - в меден обков.

Днес се използва широко в медицината, в медицински препарати, повишаващи хемоглобина. Твърдят, че постоянното носенето на гердан от хематит избавя от главоболие.
Камъкът активизира далака, положително влияе върху кръвообращението. Укрепва физическото и астрално тяло на човека. Лекува болести на черния дроб, бъбреците и панкреаса. Увеличава издръжливостта на стрес. Може да се поставя върху областта, където е проблемният орган, има запушвания, лошо кръвообращение. При носене сваля стреса, стабилизира нервната система, като талисман защитава от врагове.

Хематит за защита

Чакрата на хематита е коренната чакра.
Вибриращо число: 9.

Благоприятно съчетание на Плутон, Сатурн и Слънцето и Плутон или много силен Сатурн.
Камък за защита от магии. Разсейва и поглъща практически всякакви излъчвания, насочени към собственика. За съжаление хематитът не различава лошите вибрации от останалите, във всеки случай така е докато не привикне към този, който го носи и неговия кръг на общуване.

Да се носи хематит постоянно е все едно да носиш непрекъснато доспехи: безопасно, но скучно. При това, когато се свали камъка, следва рязко понижение на имунитета.

От хематит правят ритуални предмети за работа с големи енергии, но не бива човек да се увлича от това: нито творчеството, нито съобразителността ще станат повече, по-скоро обратното.

 
© списание «маргарита», 2001-2004