:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 3(33), 2004
  Наименованието на рода идва от лат. Syn - обединен, споен и gone - семе-пъпка. Това са 33 вида вечнозелен, и тревисти лиани, разпространени в Централна и Южна Америка. В родината си, в тропическите гори сингониумът расте като лиана, образуваща многобройни въздушни корени. Най-известни видове са S. auritum и S. podophyllum - растения, отглеждани в топли оранжерии, използвани за озеленяване на зимни градини и като непретенциозни стайни растения. У нас често го наричат цветето на щастието, в Америка популяреното му наименование е "AMERICAN EVERGREEN".
  Сингониумът е сред най-популярните стайни растения. Неговата родина е Централна Америка - от Мексико до Панама. Също както спатифилиума и дифенбахията, които са от същото семейство обича топлина, влага и защита от преките слънчеви лъчи. Достига до 3 м дължина. Зрялото растение пуска от колената на стъблото въздушни корени. Там се образуват и листата - по едно на всеки възел. Те са доста едри, имат дълга дръжка и стреловидна или сърцевидна гладка петура. В цветарските магазини се продават и холандски хибриди, чиито листа като млади силно розовеят.
   Със стареенето на растението младите стреловидни листа върху изправени стъбла, постепенно стават едри, петделни и почти изгубват вариегатността си, а стъблата стават катерливи. Ако искате да избегнете това, започнете да режете стъблото при коляното, където се образува въздушният корен. Отрязаният връх, потопен във вода, много бързо си пуска корени и това е най-лесният начин за размножаване на сингониума. Нараства бързо и се пресажда на две години през пролетта. Сингониумът има променлив характер. Неговият облик силно се променя с възрастта. Променят се не само формата на листата, техният цвят, но и формата на растението - от компактно храстче с къси и изправени стъбла се превръща в буйно растяща лиана, изискваща опора. "Всичко тече, всичко се променя" - това е девизът на това растение и неговото въздействие е уникално. То внася духът на новото време.

   Хубаво е да се отглежда сингониум в дом, където живее човек, за когото може да се каже, че изостава от времето, не разбира това, което става сега в света и всички промени през годините на неговия живот. Сингониумът е полезно растение за дом, в който някой от живеещите изпитва болезнена привързаност към всичко старо, старинно, към стари вещи, и приема негативно съвременните, новите неща. Ако някой в дома ви често започва изречението с "а преди..." или "а по-рано..." и след това разказва съответната история, възхваляваща всичко, което е било по-рано, с единствената цел за сетен път да докаже, че по-хубаво от преди вече няма и не може да има, засадете си сингониум.

   Това растение попива в себе си енергията на мислите и чувствата на хората с ретроградно мислене и ще внесе в атмосферата свежестта на новото време. Под влиянието на сингониума нашият вътрешен глас сякаш ни шепне: "Живей с днешния ден, мисли за бъдещето". В дом, където расте сингониум, хората се чувстват по-съвременни, по-млади и по-одвижни. Ако имате сингониум в спалнята, по-рядко ще сънувате мрачни сънища.

Сингониумът влияе позитивно върху емоционалното състояние

   Изменчивостта на сингониума е свързана с промяната на формата и цвета на листата му с възрастта. Листата се управляват от Меркурий - господар на разума, планета на мисълта, словото и общуването, а стъблата се управляват от Сатурн, планетата, определяща силата на характера. Променливият сингониум помага на човека да преодолее комплекси, свързани с общуването и образованието, и в резултат на това да укрепи своя характер.

   Сингониумът е за тези, които страдат от своите навици, коите през целия си живот се ръководят от веднъж получените знания и не искат или се страхуват да разширяват своя кръгозор. Променливият сингониум помага на човека да не изостане в развитието си, да не се спира на това, което има. Той е добър помощник при обучението, ускорява процеса на усвояването на информация и знания. Сингониумът е много подходящо растение за скептиците, помага им да преодолеят скептицизма си и да приемат нещо по-ново. Полезно е да расте сингониум в кабинета на учени, изследователи, учители - на всички, които работят с информация, знания, образование. Благодарение на това растение се повишава скоростта на мисълта, човек по-бързо синтезира в ума си новите знания.

   Променливият Меркурий е подарил на растението способността да адаптира човека към различни обстоятелства, в които му се налага да общува. Сингониумът учи човека да се чувства на ниво с различни събеседници, в различна обстановка. Сингониумът развива в човека талант за общуване, помагайки му да бъде неуязвим в разговора, което е особено полезно, ако човек има някакви комплекси в тази сфера.

   Виещото се стъбло на сингониума при по-възрастните растения е подчинен на Сатурн, но строгата планета в това растение се е сляла с въздушната стихия и е станала по-лека. Този лек Сатурн е подарил на растението способността да облекчава тежките характери. Сатурн може да даде на човека принципност, да го държи на строги позиции, но лекият Сатурн на сингониума ще помогне на човека да стане по-гъвкав, избирайки позицията си. Ако сред вашите познати има някой, който за нищо на света не отстъпва от своите принципи, дори ако обстоятелствата изискват това, подарете му сингониум.

   Стъблата и дръжките на листата на сингониума са сочни, наситени с влага, което е свързано с водната стихия и емоционалността на човека. Но сингониумът е виеща се лиана, затова може да се каже, че неговите емоции са в движение, стремят се към нещо. Сингониумът е подходящ за онези, които дълго не могат да се избавят от някакви свои усещания, за емоционални хора, впечатлителни натури. Сингониумът им помага да вървят напред, да не се спират на старите си преживявания и приятни усещания. Сингониумът не лишава човека от емоционалност и впечатлителност, а го учи да живее с новите впечатления, прогонва натрапчивите усещания.

Влияние върху здравето

Като всяко друго растение на Девата, сингониумът действа благотворно на стомаха и коремната кухина като цяло, спомага за по-бързото излекуване на стомашните заболявания.

         Изисквания:

• Минимална зимна температура 15°С;

Добро, но не директно слънчево осветление, за да се запази вариегатността на листата. Понася засенчване.

Почвата се поддържа равномерно влажна, но е желателно да не се стига до подгизването й. През зимата се поддържа леко влажна. Листата се пръскат редовно с мека вода със стайна температура.

Сингониум  Claudia Сингониум Andrea Сингониум  Arrow
Сингониум pintey Сингониум Pixie Сингониум  Infrared
 
© списание «маргарита», 2001-2004