.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
     
 
  Лятото бавно си отива, поглеждайки ни през рамо с усмивка. Все повече ще ни липсва топлината и уюта му. И с първите есенни дъждове търсим в гардероба си дрехата, която да ни стопли и развесели. Или правим първото есенно обикаляне по магазините и сергиите. Най-често се спираме на пуловер или плетена блуза. За да ни радва дрехата, има значение от каква прежда е изработена. А това може да ни подскаже съставът й.
  Най-разпространените видове прежди са от естествени, изкуствени или смесени влакна.
  Преждите от естествени влакна са - вълна, ангора, мохер, кашмир, алпака, мериносова вълна, коприна, памук, лен.

Вълна
Като най-общо понятие под вълна се разбира овча вълна, а ако става дума за вълна от други животни - коза, камила, заек, това се уговаря специално и се отбелязва на етикета. Вълната запазва добре топлината и има средно добра еластичност. Недостъъците й са, че се степва и образува възелчета. За да се направи по-здрава към вълната се прибавя изкуствено или растително влакно.

Ангора
Ангорската вълна се получава от ангорски зайци. Тя е много лека, пухкава, мека и топла. В чист вид почти не се използва, защото е доста скъпа и нееластична. Обикновено се смесва с акрилни влакна или друго вълнено влакно. Недостатъците й са, че се степва и се скубе лесно. Изделията от ангора е по-добре да не се перат или това да се прави много внимателно.

Мохер
Мохерът е прежда от ангорски кози. Той се багри прекрасно, лесно се чисти, но трябва да се пере внимателно. В преждите съдържанието на мохер не може да надвишава 85%, защото е необходимо да се смесва с вълнено или изкуствено влакно за издръжливост.

Мериносова вълна
Това е фина, пухкава вълна от мериносова овца. Тя е много мека и е идеална за детски дрехи, тъй като не дразни кожата.

Кашмир
Получава се от високопланински тибетски кози чрез разчесване, затова дължината на влакното е 3-9 см. Като правило се смесва с вълнени влакна в различни съотношения. Обикновено съдържанието на кашмир достига до 60%. За ръчно плетиво се използва прежда със съдържание на кашмир не повече от 30%, защото плетивото се отпуска, не понася триене и се замъхва.

Алпака
Това е влакно, получено от животни от рода на ламата, живеещи в региона около Перу. В чист вид се използва много рядко, защото е доста скъпо и много остро. Използва се в смес с памук, коприна. Не се степва, не се свива и практически не прави пилинг.
С подобен произход са и още две влакна. Това от истинска лама е много здраво и с отлични изолационни качества. Другото се нарича вигон. Идва от района на централните Анди. Тази мека и фина вълна е най-скъпото натурално влакно в света. Затова и изделията, в чийто състав влиза вигон, са много скъпи.

Коприна
Това е естествено влакно от копринената буба. Меко и фино на пипане, багри се прекрасно, здраво е, не се деформира, бързо поглъща влагата, запазва топлината. В чист вид за плетене почти не се използва. По-често е в смес до 30% коприна с вълна, памук, синтетични влакна.

Памук
Естествено целулозно влакно, получавано от семената на памука. Преждата от него е натурална и мерсеризирана. Натуралният памук се багри само в бледи тонове, а след мерсеризация, може да се оцветява във всякакви цветове. Памукът е тежка плътна, нееластична прежда. Силно се свива, дълго съхне, но попива лесно, изделията от него са здрави и се поддържат лесно. Памукът често се използва в смес с вълна и акрилни влакна.

Лен
Лененото влакно се получава от стъблата на лена. То е два пъти по-здраво от памука. Багри се трудно, затова най-често се среща лен в естествен цвят. Изделията от него са много подходящи за горещо време, въпреки че са малко по-тежки, мачкат се и стоят по-твърди. Не задържа статично електричество, добре абсорбира. Понякога се смесва с памук или акрилни влакна.

Коноп
Естествено влакно от растението коноп. Най-висококачествените влакна се правят от конопеното растение Cannabis Sativa. Влакното е три пъти по-здраво от памука, абсорбира добре, устойчиво е на слънчево греене, мухъл, плесен и гниене; лесно се багри. След всяко пране материята става все по-мека без да се намалява здравината на влакното, но въпреки това остава по-грубо от останалите влакна и затова се използва в смес с памук, коприна, вълна, полиестер. Лесно се мачка.

Ненатуралните влакна са изкуствени и синтетични. Изкуствените влакна се получават чрез химическа обработка на натурална суровина. Такова влакно е вискозата. Произвежда се от течни разтвори на природна целулоза - от дървесината на бор, ела, стъблата на някои растения или отпадъци от преработката на памука. Вискозното влакно е меко, приятно на пипане, разтяга се много, мачка се, здравината му се намалява при мокрене. Обикновено се среща в смес с памук и лен.

Синтетичните влакна се получават чрез химически синтез. Най-разпространени са полиамидните, полиестерните и полиакрилнитрилните синтетични влакна.

Полиамидните влакна: найлон, силон, капрон, перлон са здрави, еластични влакна, устойчиви на триене и усукване. Те обаче са недостатъчно хигроскопични и прекалено бързо натрупват статично електричество.

Полиакрилнитрилните влакна, познати ни като ПАН, имат свойства близки до тези на вълната, устойчиви са на светлина. Изделията от тях стоят добре, не се свиват. Използват се често в смес с вълна в различни съотношения - 30/70, 45/55 и др.

Полиестерните влакна се отличават с незначително свиване, отлична светоустойчивост, здрави са, издържат на триене. Техен недостатък е, че се багрят трудно, силно се наелектризират, остри са.

Напоследък все по-широко се използват еластичните полиуретанови влакна - Spandex, Licra, Elastan, Durlastan, Tuplon и др., добавени в различно съотношение към основното влакно (памук, лен, полиестер, полиамид, вискоза), от което е изработено изделието, за да му придадат повече еластичност. Те възстановяват първоначалната си дължина.
 
 
© списание «маргарита», 2001-2004