:: текущ брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 1(31), 2004
 
Днес трудно може да се намери дом, в който да няма стайно растение. И това е хубаво. Доказано е, че въздухът в жилището става по-чист с 40% след като в дома се разположат поне няколко саксии със стайни цветя.
От пустинята към оазиса

  В съвременните панелни домове влажността на въздуха е доста по-ниска от нормата. Не случайно, градските жители често се оплакват от суха кожа и дразнене в гърлото. В апартаментите с централно парно отопление по време на отоплителния сезон тези проблеми се задълбочават - горещите радиатори изсушават силно въздуха.

  С този проблем най-добре от всичко са в състояние да се справят растения, които изискват обилно поливане. Като циперус, например. Специалистите твърдят, че циперусите могат да превърнат в оазис всяка пустиня, а да се справят със сухия въздух в жилището - за тях не представлява никаква трудност. Това растение много обича влагата, затова саксията с него се поставя в подложка с вода.
ЦИПЕРУС
(Cyperus alternifolius L)
Кислородна възглавница

Излезе ли градският жител сред природата, нерядко усеща лек световъртеж. Това става, защото организмът му, изпитващ хроничен недостатък от кислород, се сблъсква с обратното явление. Ние усещаме недостига на кислород и в помещението, което влияе лошо както върху работоспособността ни, така и върху общото състояние. Още от учебника по биология в средното училище знаем, че за разлика от човека, растенията поглъщат въглероден двуокис и отделят кислород. Най-добре попълват запасите от кислород: фикус, аукуба, дифенбахия, каладиум, монстера и хлорофитум.
ФИКУС
(Ficus benjamina L.)
МОНСТЕРА
(Monstera deliciosa)
КРОТОН
(Codiaeum variegatum)
АУКУБА
(Aucuba japonica)
 

Домашните йонизатори

ИЗВЕСТНО е, че в задушно помещение човек не се чувства особено комфортно. При това проблемът не е само в недостига на кислород, колкото в недостига на отрицателни йони, чийто брой бързо намалява, когато в стаята работи компютър или телевизор. Затова е необходимо в помещението да отглеждаме растения, които отделят йони, освежаващи въздуха. В този случай могат да ни помогнат хвойновите растения - кипарис, туя, криптомерия, но и цереуси и кротони. Те могат да бъдат отгледани у дома и от семена, осигурявайки в жилището целебен микроклимат.
КИПАРИС
(Cupressus sempervirens L).
Зелената противоотрова

   За съжаление понякога ремонтът, който прави човек в жилището си, се обръща против него. Някои строителни материали могат да отделят във въздуха неблагоприятните за здравето вещества - фенол, формалдехид, бензол. Формалдехидът в значителни количества попада във въздуха и от току-що изработените мебели, особено когато са от дървесни плоскости. Формалдехидът се поглъща от различни видове фикуси, а така също и от епипремиум, сингониум, ехмея и драцена. Но най-добре от всичко очистват въздуха хлорофитум, алое, бръшлян и хризантема.
ДРАЦЕНА
(Dracaena dermensis)
ХЛОРОФИТУМ
(Chlorophytum comosum)
Доктор в кухнята
   Ако в кухнята ви има газова печка, много е вероятно известно количесто неизгорели газове да постъпва във въздуха. В този случай най-добрият съвет е в кухнята да отглеждате хлорофитум. Това растение поглъща не само фенол и формалдехид, но и въглероден окис. Подходящо е и за домовете на заклети пушачи, тъй като се справя доста успешно и с цигарения дим.
   Хлорофитумът е светолюбиво растение. Нуждае се от ярка разсеяна светлина. Необходимо е да се полива обилно от пролетта до есента, а през зимата - умерено. През лятото е желателно да се подхранва на две седмици и от време на време листата да се пръскат. Добро решение за кухнята е и една саксия с традесканция, която прекрасно усвоява въглеродния окис и канцерогените.
Борба с микробите

    Много стайни растения притежават фитонцидни (бактерицидни) свойства. В помещение, където се намират например цитрусови растения, розмарин, мирта, хлорофитум, във въздуха се съдържат значително по-малко микроби. Всички познават бактерицидното действие на такива растения като лук и чесън. За лечение и профилактика на микробните заболявания те могат не само да бъдат консумирани, но и да се отглеждат на перваза на кухненския прозорец. Добре се справят с микробите стайните видове на такива растения като мащерка, мента, туя, кипарис, лавандула. Лавандулата и миртата потискат развитието на туберколозната пръчица. Ментата въздейства добре при стомашни инфекции, тиф, дизентерия и стафилококи. Цитрусите потискат развитието на стафилококите. Салвията или градинският чай възпрепятства ръста на патогенните гъбички и благотворно влияе върху дихателните пътища.

   Полезно е да имате в дома си и миниатюрен гранат - той стимулира имунната система на човека, а така също и всички традиционни зелени подправки, които с удоволствие употребяваме през лятото - магданоз, целина, копър, кориандър. Не напразно те вече могат да бъдат открити в саксии в по-големите цветарски магазини.
Психотерапевтична помощ
    Още едно целебно свойство на стайните растения е тяхната способност да успокояват нервната система на човека. В комплекс с друго лечение те могат да компенсират леки форми на неврози и неврастения. Салвията спомага за премахване на умората, напрежението, оказва разхлабващо действие, подобрява съня, кръвообращението на главния мозък. Етеричните масла, отделяни от цитрусовите растения подпомагат концентрацията, повишават работоспособността. Успокоително действие притежават ментата, мелиса, лавандула, мушкато, джоджен.

   Желателно е в дома да има поне една саксия с мушкато (пеларгония). Това традиционно българско цвете не само отпъжда мухите, но и дезинфекцира въздуха. Помага също така при главоболие, а според старинните рецепти изгонва от дома злите духове и всякаква напаст. Това цвете отделя етерични масла, спомагащи добрия сън и запазващи женското здраве. Мушкатото хармонизира обстановката в дома ви, успокоява живеещите край нея. Освен това растението е добър антисептик.

   Мушкатото може да презимува в помещение с температура 10–15° С, например на остъкления балкон. То е светлолюбиво растение. Нуждае се от умерено поливане.

   Най-добре поддържа човешкото биополе розата. Ненапразно я наричат царица на цветята. Розата може да избави от умора и излишна раздразнителност. Особено ефективно розата въздейства, когато в една стая с нея расте босилек, естрагон и мента. Съчетанието на тези растения изпълва стаята с почти целебен въздух.
 
© списание «маргарита», 2001-2004