.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
 
ЛАЗАРОВА СЪБОТА.
ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ПРАВЕДНИЯ ЛАЗАР
 Възкресението на Лазар. Икона от 15-16в. 
  Богослужението на Лазаровден е вълнуващо и тържествено. Евангелието от Йоан разказва как в последните дни на своя живот Христос възкресил умрелия Лазар, брата на Марта и Мария, които живеели във Витания. Господ обичал това семейство и често гостувал в техния дом. Но ето че Лазар се разболял и умрял. Минали четири дни след неговата смърт, когато Христос пристигнал във Витания и като застанал пред пещерата, където бил погребан Лазар, казал: "Дигнете камъка". После Иисус вдигнал очи към небето с думите: "Отче! Благодаря ти, че Ме послуша". И едва тогава изрекъл със силен глас: "Лазаре, излез вън!" И от пещерата излязъл умрелият Лазар, с повити ръце и крака в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. И Иисус казал на хората: "Разповийте го и го оставете да си ходи".

   Вестта за това чудо като гръм се разнесла по Юдея.
   Именно след възкресението на Лазар първосвещениците и фарисеите вземат окончателно решението да убият Иисус. Идва тяхното време. Настъпва властта на тъмнината, а заедно с нея и последните дни от живота на Спасителя.
Пренасяне мощите на праведния Лазар Четиридневни
  Пренасянето мощите на праведния Лазар Четиридневни, епископ Китийски, е станало през IX век. Светият праведен Лазар, брат на Марта и Мария, живял във Витания, недалеч от Йерусалим. Лазар бил фарисей, син на Симеон (Мат. 26:6). По време на Своя земен живот Господ Иисус Христос често посещавал дома на Лазар, когото обичал много и наричал свой приятел (Йоан 11:3; Йоан 11:11), а когато Лазар умрял и вече четири дни лежал в гроба, Христос го възкресил от мъртвите ( Йоан 11:17-44).
   Много юдеи като чули за това, идвали във Витания, за да се уверят в действителността на това велико чудо, и ставали последователи на Христос. За това първосвещениците искали да убият Лазар. Праведният Лазар се споменава в Новия завет още веднъж: когато 6 дни преди Пасха Христос отново отишъл във Витания, там бил и възкръсналият Лазар (Йоан 12:1-2; Йоан 12:9-11). След възкресението си Лазар живял още 30 години, служил като епископ на остров Кипър, където разпространявал християнството, и там мирно починал.

Църквата отбелязва възкресението на Лазар в събота на шестата седмица от Великия пост, наречена Лазарова събота.


    След като бил възкресен от Христос, преследван от евреите, Лазар се отправил към остров Кипър. Там той живял още 30 години. През 45 г. срещнал на острова апостолите Павел и Варнава, които го ръкоположили за епископ на Китион. Богородица го дарила с омофор, изработен от нейните ръце.
Именно там, в Китион били открити и светите мощи на епископ Лазар. Те лежали в мраморен саркофаг, на който било написано: "Лазар Четиридневен, приятел Христов". През 898 година византийският император Лъв Мъдри (886 - 911) заповядал мощите на Лазар да бъдат пренесени в Константинопол. Оттам те били взети от франките и пренесени във Франция, Марсел.
Църквата "Св. Лазар " в Ларнака - Кипър
На мястото, където били намерени мощите на епископ Лазар, през 886-912 г. императорът основал църква, посветена на Свети Лазар. През 1972-1973 г. по време на реставрационни работи под олтара била открита малка пещера, а в нея саркофаг с мощи. Предполага се, че това е саркофагът на Св. Лазар и част от неговите мощи. По всяка вероятност, те не са били пренесени изцяло в Константинопол.

   В продължение на столетия от своето съществуване църквата "Свети Лазар" в Ларнака (днешното име на Китион) е претърпявала доста промени. В нея освещавали своите мечове и получавали благословение кръстоносците. Колонадата на църквата са от XVIII в., а килиите и камбанарията от XIX в.

   Ларнака е първият кипърски град, паднал под турско владичество. Макар всички паметници и църкви оттогава да били смятани за турска собственост, православните християни имали право да извършват богослужения. По онова време католическите църкви били превръщани в джамии. Православни и католици заедно успели да откупят църквата "Свети Лазар" от турците и започнали да извършват богослужения в нея. Лявата половина била ползвана от католиците. И до днес там се намира католически кръст и древен резбован иконостас в стил барок от XVIII в. Най-известната икона в църквата, изобразяваща Св. Лазар след възкресението, е от XVI в. и се намира на една от колоните на църквата, недалеч от входа. В деня на св. Лазар тя се изнася от църквата и участва в празничното шествие.

Днес, заедно с още 17 църкви и манастири в Кипър, запазени през вековете, църквата "Св. Лазар" се намира под защитата на ЮНЕСКО.


Витания — селище близо до Йерусалим в полите на Елеонската планина по пътя от Йерихон за Йерусалим. Споменава се често в новозаветната история. Според нея тук е живял Лазар, когото Иисус възкресява, оттук Иисус предприема тържествено шествие в Йерусалим, оттук се възнася на небето. Днес това е бедно селище на име Ел-Азариех.

Китион - третият по големина град в Кипър, наричан днес Ларнака. Историята на града е свързана с такива имена като Св. Лазар, възкресен от Иисус Христос, философа Зенон Китионски, основател на школата на стоиците, и Китим – внук на Ной, който според преданието е основател на града.
 
 
 
© списание «маргарита», 2001-2005