.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
 Как да се избавим от депресията

   Hай-ефикасният начин да се справите с хроническата депресия е да се обърнете за помощ към психолог и да си помогнете с лекарствени средства. Психологът може да ви научи как да се справяте с тъжните мисли, с чувството за безнадеждност и ниска самооценка.    Психологът учи как да контролирате своите постъпки и да придобивате необходимите навици в живота. Той учи как да противостоите на трудностите, да решавате своите проблеми, да понасяте загубите, които ви поднася съдбата.
    Независимо дали страдате от пристъпи на потиснатост и мрачно настроение или се намирате в състояние на дълбока депресия, специалистите казват, че сами можете да направите много, за да излезете от това състояние. Цялата тайна се състои в това да престанете да търсите причините и да започнете да правите нещо. Вие можете да си помогнете сами, възползвайки се от следните съвети.

Правете онова, което подобрява вашето настроение. Не е важно с какво ще решите да се заемете, само бъдете активни. Идете на разходка, карайте велосипед, вижте се с приятели, почетете, изиграйте партия шах или се позанимавайте с децата. За вас лекарство може да стане онова, което повишава настроението ви - гореща вана с пяна, една вечер в операта, театрална постановка, танци - каквото искате.

Не приемайте сериозни решения, такива като смяна на работата, преместване, развод, без да обсъдите проблема с близки приятели или роднини сред тези, на които вие се доверявате. Постарайте се да отложите решението на важни въпроси, докато не излезете от депресията.

Избягвайте да оставате сами. Прекарвайте времето си в компанията на други хора. Старайте се да говорите с тях за неща, които нямат отношение към депресията.
Не преяждайте и не се отказвайте от храна. Спазвайте здравословна, добре балансирана диета. Пиршествата обикновено имат ефект на бумеранг. По време на празника на лакомията вие може и да се чувствате добре, но с посладвалото увеличаване на вашата талия с няколко сантиметра, ще се увеличи и депресията ви.

Изпълнявайте физически упражнения. Изследванията показват, че хората в депресия се чувстват по-добре, ако се занимават редовно с физически упражнения. Особено полезни са спортните занимания на открито (бягане, ходене, плаване, велосипедни разходки). Многобройни изследвания са показали, че упражненията могат да помогнат да се преодолее унинието. Ако вие редовно правите физически упражнения и се намирате в добра физическа форма, но в угнетено душевно състояние, опитайте се да се занимавате "до пълно физическо изтощение". Това е добър начин да се освободите от напрежението.

Анализирайте фактите. Понякога, когато вие започвате да оценявате своите предположения, сравнявайки ги с реалността, откривате, че не всичко е така, както вие си мислите. Например: вие подозирате, че вашият любим ви мами. По-смело! Попитайте го. Възможно е да грешите вие.

Не поставяйте пред себе си много сложни задачи и не се товарете с прекалено голяма отговорност. Ако очаквате от себе си прекалено много, това може да увеличи вероятността от неуспех, което да влоши вашето самочувствие. Посвещавайте повече време на такива занятия като топли вани, масажи.


Ако се чувствате потиснати и това чувство не минава дори след като сте опитали всичко, което знаете, значи е дошло време да се обърнете към професионален психолог. Отнася се и до всички, които изпитват 4 от посочените по-долу симптоми в продължение на повече от 2 седмици:• Постоянно чувство на тъга, безпокойство, тревога, пустота.
• Чувство на безнадеждност и безизходност.
• Чувство за вина, ненужност и безпомощност.
• Апатия, загуба на интерес или удоволствие от обикновените занимания, включително секс.
• Безсъние или сънливост сутрин.
• Липса на апетит (или стремително увеличаване на теглото).
• Понижен тонус, липса на енергия, слабост, вялост.
• Мисли за смърт, самоубийство или опити да се сложи край на живота си.
• Безпокойство и раздразнителност.
• Лоша памет, неспособност за концентрация и вземане на решение.
 
© списание «маргарита», 2001-2005