.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
ЖИВОТЪТ НИ -- ОТ ПЕТЛЕ ДО ТИГЪР
  Дванадесет избрани животни управляват света, сменяйки се едно след друго всяко първо пълнолуние от новата година. Конят потропва след Дракона, Овцата весело догонва приятелчето си Кончето и изобщо не се обръща да види дали Маймунката не изостава прекалено много? Животните управляват не само света, но и нашия живот. Всеки човек в своя живот е и Петел, и Змия, и Плъх, а някои дори имат късмета да доживеят и до Тигър.
  От раждането на човека всяка от заложените 12 възрастови програми чака своя час и се включва в определеното време, а една (според годината на раждането) действа през целия му живот. Това откритие е направил Григорий Кваша, професионален астролог и философ езотерик, автор на много книги, създател на необичайния структурен хороскоп, който с нещо напомня на периодичната система, приложена към източния хороскоп. Структурният хороскоп свързва всяко от 12-те добре познати ни животни в източния хороскоп с един определен период от живота на човека: детство, младост, зрелост, старост -- във всеки от тях има по три знака. Всяка възраст има своите особености. Характерът на животното, на което тя съответства, ни помага по-добре да ги разберем и обясним.
ПЕТЕЛ (от раждането до 1-годишна възраст)

"Ку-ку-ри-гууу!" -- вика Петелът, съобщавайки ни, че е настъпил новият ден, а викът на новороденото известява на всички, че на бял свят се е появил нов човек. Първата и най-кратка част от нашия живот ни е дадена да преживеем, без да запомним нищо. Детето е още с единия крак в небитието и не се нуждае от памет - не му трябва да започва живота си, натоварено с мисли за света отвъд. Външно младенецът е безпомощен, но всъщност това е висш интелектуалец. Той, както и неговият знак на Петела, развива огромна скорост на мислене и потресаваща работоспособност. Вижте само колко много е работата! През цялата първа година ние сме заети с мозъчен щурм: усвоява се пространството, времето, звуците, цветовете. При това детето решава тези грандиозни проблеми по чисто интелектуален път -- та то не се премества в пространството и не разполага с времето си. През първата година детето, както и знакът, управляващ неговата възраст, трябва да се научи да имитира звуците, при това не всякакви, а именно онези, с чиято помощ общуват родителите му.
  Петелът е логик и малко солдафон. Между другото младото Петле води един съвсем военен начин на живот (което също съответства на логическото мислене): ставане, отбой, храна, общуване на ниво сигнали (плач, вик), режим, ред, субординация, дори и да не е перфектна. И разбира се, комплекс за непълноценност -- детето вика, сърди се, опитвайки се да се утвърди в този свят, да ни докаже, че то е вече съвсем истински човек. Възрастният Петел също обича да се поразвика, за всеки случай, за да не го забравят. Най-важното свойство на този знак е умението му да планира живота си. Що за план е това? По-лесно е да бъде представен във вид на една гигантстка амбиция, амбиция с размера на един живот. Петелът е отворен, проницателен знак. Той попива възторзите, тази най-необходима му емоция, като гъба. Не се страхувайте да хвалите младенеца. Не се страхувайте, че прекалено много хвалите и родените в годината на Петела. Освен това Петлето жадува всенародна любов, липсата на общуване може да стане причина за сериозна болест, която се лекува с ударни дози общуване.
Ако искате да разберете какво значи Петел или младенец, съберете заедно скоростта на мисълта на шахматиста Ананда (е, тук вече можем да кажем на нашия Веско Топалов), логиката на Суворов, слухът на Рахманинов, гласът на Шаляпин и Карузо и уникалните способности на Хазанов и Петросян да подражават. А към това добавете и амбициите на Уилям Фолкнър, отбелязващ, че "блестящото поражение е по-добро от пресметнатата победа"
МаймунаМАЙМУНА (от 1 до 3 години)

Малкото дете до 3-годишна възраст си е типично маймунче - мило, добро, забавно и ласкаво. През това време в човека започва да се формира паметта, но тя е още младенческа, състояща се от ярки картинки, откъслечни фрагменти, врезали се в паметта. Спомнете си най-добрите филми на Тарковски, Фелини -- те са фрагментарни, откъслечни. Сюжетността не е характерна за майсторите от годината на Маймуната. Завършил е войнишкият живот, настъпило е времето на любовта - към света, към родителите и към себе си. При това любов много конкретна: всичко трябва да се пипне, да се близне или хапне. И тази любов е още безсистемна, Маймунката разглежда всичко, което й падне в ръцете. Ако Петлето имаше ненадминат слух, то Маймунката е истински гурман - в тази връзраст се формира вкусът и обонянието. Независимо от любопитството и активността си, Маймунката е интроверт, тя не се нуждае от излишна компания, с много голямо удоволствие може да седи и съзерцава пъпа си. Да седи, да пълзи, да ходи, да се протяга -- всичко това са задачките на тази маймунска възраст, именно в това време трябва да се създава юнакът, героят, иначе през цялото си детство детето ще бъде хилаво. Маймуната е волеви знак, за поддържане на духа, тя се нуждае от периодични победи.
КОЗА (от 3 до 7 години)

Само без паника! Разбира се, метаморфозата, която става с детето в тази възраст не е твърде приятна -- от най-сладкия волеви физкултурник то се превръща в ревлив, капризен песимист, измамник и безделник. Спомнете си обаче Корней Чуковски - великият познавач на детската душа - най-много от всичко той е обичал именно тази възраст, нарича я възрастта на лингвичната гениалност. Как си мислите, в коя година са родени Пушкин, Сервантес, Суифт, Балзак, Кафка? Точно така - толкова различни и всички те са гении както и вашето мъниче. За младата Козичка "дума" и "свят" са тъждествени. Нека не ви лъже привидният застой в развитието на детето - сега то като гъба попива думи, фрази, изрази, приказки, филми, планини, поля, гори. Любовта към смяната на впечатленията и болестта от техния недостиг е отличителната особеност и на възрастта, и на знака. За да имаш толкова отворена за впечатления натура, трябва да си съзерцателен и свръхчувствителен знак - такава е Козата. Главната задача на тази възраст е одушевяването на целия свят. Оттук са и сълзите. Ако в тази възраст детето се научи да плаче, защото "котенцето го боли" - то ще порасне добро, но и самата малка Козичка (пък и голямата) има нужда да бъде пожалена. Тогава в тежка минута тя ще ви изтрие носа и ще ви протегне копито за помощ. Правилата за общуване с детето във възрастта на Козата са: търпете упоритостта и капризите, не призовавайте съвестта (тя още не се е родила), обръщайте всичко на игра - и повече фантазия!
КОН (от 7 до 12 години)

След застоя от предишната възраст настъпва бурен прогрес: край на шегите, започва работата. Волята е ключово понятие за тази възраст, при това става дума за волята на разума, на най-дълбоко осъзнаване на целта.
  Седемгодишният човек изведнъж осъзнава, че всички негови знания и умения са смешни и несериозни. Нито може да чете, нито може да смята - нищо не разбира от това, а трябва да се научи да прави всичко сам. Децата във възрастта на Коня и хората, родени под този знак, са самообучаваща се машина. Желязната воля на Коня е непобедима. Училище, спорт, помощ в домакинството -- трябва да му се даде да опита силите си във всичко, на 12 години вече ще бъде късно. Възрастта идва и си отива, а придобитите навици остават. Воля, съвест, отговорност - те идват точно на тази възраст - между 7-12 години. Или никога.
БИК (от 12 до 17 години)

Преходът от 12 към 13-тата година е скок над пропаст. Променя се всичко -- идеология, психология, физиология. Ако вашата 13-годишна дъщеря е свалила от стената колекцията си от снимки на обожаваната от нея съвсем доскоро Бритни Спиърс, а на нейно място е закачила същото количесто снимки на Еминем -- това не е просто промяна на вкуса й. Всъщност и у Бика всичко започва с физиологията. На младия човек му се налага да свикне с новото си тяло и това не става за един ден. Бикът е двойнствена възраст. В семейството подрастващото дете може да бъде дори подчертано внимателно (макар че по-често е нахално), но с всички свои помисли и стремежи то е извън дома си, в социума. Ето тук се открива широко поле за Фройд: социалното е най-тясно свързано, дори се е сляло със сексуалното. Слава Богу, при повечето само в плановете. Физиологически човек е готов за полов живот, но по-добре е за него и за околните, ако той изчака с реализацията поне до 17-годишна възраст - пружината, отпусната преждевременно, ще изиграе лош номер в по-голямата възраст на Кучето.

   Засега трябва да се освободят комплексите на непълноценност и тяхната обратна страна - маниите за величие. Всичко това отличава възрастта на Бика и хората, родени под този знак. Четенето на фантастика, разговорите на вечните теми, търсенето на смисъла на живота - всичко това е най-доброто, което може да се измисли за тази възраст. Само не бива умишлено да се привързва Бика към земята, към реалността - нека лети. Това е възрастта, когато се сформират всякакви "банди". Бикът е доста безжалостен знак, плюс това е и логичен - всичко това създава строго йерархично мислене и военна дисциплина. Да бъде опазен от неформалните групи е възможно само чрез легалните общности - спортни, военизирани и различните детско-юношески клубове с местни имитации на Сталоун и Лара Крофт. Понеже Бикът е и култ към грубата сила. Интересното е, че на момчетата във възрастта на Бика все още може да се въздейства - те са безволни, докато при момичетата волята е непробиваемо желязна.
  Но не всичко е толкова лошо. Момчето Бик е идеалният ученик. Конят само се правеше, че слуша учителя, опитвайки се да постигне всичко сам, Бикът обаче вярва на казаното и качеството на неговите знания отговаря на качеството на обучението. Той има нужда от добър учител.
  С възрастта на Бика приключва детството и юношеството - след тях идва зрелият живот. Периодите стават по-дълги, проблемите - по-сериозни.
ПЛЪХ (от 17 до 24 години)

Както пролетният вятър се втурва в прозореца, карайки ни да забравим всичко на света, така и възрастта на Плъха помита пред себе си всички бариери и забрани. Да обърнеш гръб на любовта е невъзможно, пък и безсмислено. Ако любовта не се реализира през този период, тя сублимира, както доказва Фройд. Може би от тези забрани светът ще получи поредния гений... или сексуален маниак. Можем само да се чудим на упоритостта на военните началници, които се стремят да отделят 18-годишните юноши в пика на тази възраст от женската половина на човечеството. Това е най-краткият път към садизма и тем подобни "прелести" на казармата.

  Впрочем, любовта в тази възраст не е само физическа, тя е всеобхватна. Да се обича може музиката, науката, народа, цялото човечество, граници няма. Затова често Плъховете са такива страстни натури.

  Любовта е главната, но не е единствената задача на възрастта на Плъха. Обучението продължава, но то върви не теоретично, както е при Бика, а практически, осезаемо. Ето защо е толкова важна практическата част на обучението в институтите. И изобщо, в тази възраст е добре човек да се потруди с ръцете си - да строи дом с баща си, да си шие дрехи.

СВИНЯ (от 24 до 31 години)

След летните горещини настъпва есента и след възрастта на любовта в живота идва първият застой, аналогичен на застоя в предучилищната възраст. Животът е в разцвет, институтът е завършен, човекът притежава маса знания, главозамайваща ерудиция, най-широк диапазон от интереси... И изведнъж му се приисква да се занимава с живопис, да пише стихове, да пътешества, нали животът е така прекрасен и съблазните са толкова много!
  Свинята е като платноходка - накъдето духне вятърът, натам плува. Има ли работа - прекрасно, няма ли - също е добре. Никакъв труд не й се опира, но още не може да разбере своето предназначение. Най-важната задача на тази възраст е усвояването на културното богатство. Предоставен ви е последен шанс всичко да прочетете, всичко да изслушате, всичко да научите. Тази възраст е особено тежка за мъжете. От една страна, както мнозина казват, време е да се направи равносметка, а от друга... За да е дълъг скокът, засилването трябва да е отдалече. Ако мъжът започне да се реализира след 31-та си година, той ще избегне кризата в средата на живота и потенциалът му ще се разкрие по-пълно. Спомнете си историята с Иля Муромец, който останал седнал 30 години. Впрочем, опит трябва да се трупа, но истинската работа ще започне едва след 30. Възрастта на Свинята и характерът на хората, родени под този знак са насочени сякаш навътре. Това им е необходимо, за да пропуснат през своето личностно възприятие цялата световна култура, да събудят в себе си всички таланти, каквито имат. А в социален план това е купонджийски знак, весел и безгрижен.

КУЧЕ (от 31 до 42 години)

Животът прави нова спирала и настъпва времето на истинската работа, както това беше в училищната възраст. Време е за задължителната женитба (понякога втори брак), раждането на деца, тяхното възпитание, създаването на стабилно домакинство. Плюс кариера, започване на свой бизнес, своя теория, своя практика. Ще стигнат ли силите за всичко това? Ако преди това никъде, в нищо животът не е бил форсиран, а е протекъл както са изисквали законите на всяка възраст, ще стигнат.
  Волята на Кучето не е толкова силна, както при Коня, но ще й стигне за истинска кариера, работа, бизнес. За мъжете е настъпила възрастта, която се смята за върхова и те трябва да й съответстват. Интересна особеност на възрастта на Кучето е, че жената, която през цялото време малко е изоставала и е била в сянка, изведнъж прави мощен скок и догонва мъжа и в социален, и в интелектуален план. Романтичните страсти са поутихнали, децата подрастват, и за бизнес дамата настъпва времето за реванш, при това много подходящо - пред нея са цели 15 години. Докато при мъжете...

ЗМИЯ (от 42 до 55 години)

За едни възрастта на Змията е време на най-важната преработка на душата, за други - просто криза в жанра... Работа, работа, семейство, деца, ангажименти, колектив. И изведнъж разбираш, че всичко това е робство, окови, че всичко това е излишно, че те има единствено теб, сам...

  Всичко това се съпровожда с внезапни енергийни спадове, мисли за приближаващата старост, неизбежната смърт... Колко трагедии са се случили с мъжете в тази съдбоносна възраст! А жените? Те влизат във възрастта, когато отново цъфтят и си хващат млади мъже или възпитават внуци, ръководят, поддържат стълбовете на обществото и се грижат за любимата си градина. Такава криза, както при мъжете, прекрасната половина на човеството не преживява - в социален план тя е необходимата.

  На мъжете им е по-тежко, особено ако Змията е и тяхна жизнена програма. Ако бикът се ръководи от физиология, то Змията владее душата, която се дърпа към свободата и няма спокойствие. Едни ще се опитат да скрият мъката си в компания, с пиене, комфорт, блага. Други ще се опитат да се ориентират в проблемите с помощта на религията или психологията. Не пренебрегвайте самозадълбочаването, нали се готвите за последния път в своя живот - пътя срещу Вселената, ненапразно в годината на Змията са родени Kоперник и Циолковски. И все пак тази възраст може да бъде наречена възраст на реализацията. Човек бърза да успее да направи всичко и да свърши всички велики дела именно от 42 до 55 години.

ДРАКОН (от 55 до 70 години)

Кризата отминава, чистилището, което си бе организирала Змията, е преодоляно - човекът е станал личност, даден му е шанс за полет, а заедно с това и солидност, мечтателност, поетичност, способност да бъдат материализирани думите и мислите, да пътешества в други светове. Всичко това няма да остави човека до края на дните му.
  Веднъж Беpнаpд Шоу (Дракон) казал: "Ще дойде ден, когато няма да има хора, а ще има само мисъл". Максим Гоpки (Дракон), като прочел това, възкликнал: "Ами че това е моя мисъл!"
   Външно това е една много солидна възраст, която може да бъде наречена възрастта на "директорите". За да си ръководител, трябва да имаш всичко -- от икономически талант до достатъчно силна воля. Но не търсете в Дракона остър ум, затова казват: "Изпадна в творчески разцвет". Прочетете коя да е книга на писателя Дракон и ще видите, че при тях не минава без полет, без облаци. Именно във възрастта на Дракона мистичността намира своето най-мощно въплъщение. Нали това е възрастта, когато е най-добре да потърсиш Бога. В тази възраст човек се прощава с плътската любов, но тя няма да си отиде, а ще се обърне към семейството, децата, внуците, рода. И още - Драконите се специализират в енциклопедичност и страст към колекциониране. За тях е свойствено събирането на изчерпателна колекция.

КОТКА / ЗАЕК (от 70 до 85 години)

Възраст-игра, сходна с възрастта на Козата или Овена. Само че те играят със смъртта. Трудно е да се повярва, но Котката е най-спортната натура от всичките 12 знаци. Нейният хъс, нейната страст към борба са безгранични. Мнозина, достигайки тази възраст "умират", но смъртта идва при тях едва, когато преминат към възрастта на Тигъра. Какво пречи на човека, достигнал възрастта на Котката, да умре и какво му помага да оцелее? Душата. Тя е в процес на допълнително шлифоване, но още не е готова за смъртта.
   Наричат Котката мемоарист, зафиксирано е просветление на паметта при навлизането във тази възраст. Човек трябва да си спомни целия живот, всички хора, всички свършени неща, дела, думи. В своите обобщения той се стреми да обхване целия свят.
  Котката сътворява в себе си цялостен и съвършен с всичките си страни кристал, някаква завършена идеална картина на света. Този кристал може да бъде наречен душа, епос, историческа памет. Котката е знак открит, общителен. На Изток такива старци са винаги търсени и добре приети - и на сватба, и на всякаква празнична трапеза. Самотата не е най-добрият начин за прекарване на времето в тази възраст. При това Котката се нуждае от всеобщо внимание и уважение, дори ако трябва заради това да седи с часове в президиуми. Най-добрите й слушателри биха могли да бъдат внуците. Ето така, спомняйки си целия живот, час след час, и младите ще учи на ум и разум, и целия си живот ще сложи в ред.
Но не на всички, които са стигнали до тази възраст, тя им харесва. Кант се оплаквал, че "ползвайки се от доста добро здраве, се чувства поразен от душевен паралич..." Да, за философите тази възраст не е най-добрата, Котката няма свои мисли, на човек все още му предстои да стигне до тях.

ТИГЪР (от 85 до бекрайност)

На тази възраст смърт случайна или по погрешка е невъзможна. Можете да дишате спокойно. Малцина съумяват да станат Тигри, което е жалко - това е възрастта на философите и академиците. Тигърът е знак на височайша воля. Защо му е тя на немощния старец? Както винаги - за работа. Свършва времето на застой и неправене на нищо и човек пристъпва към работа.
  Конят се учи да се учи, готвейки се за социален живот без помощта на родителите. Кучето се учи да действа и да мисли самостоятелно, без помощта на тялото, без помощта на мозъка. Във възрастта на Тигъра да работи се учи душата. За да разберем как ще се труди душата, по-добре ще е да почетем философите, родени в годината на Тигъра - именно те са истинските философи, дори да се трудят в други области. - Аврелий, Хегел, Чаадаев, Бенедикт Ерофеев, Кустодиев, Борис Пастернак. Тяхното търсене на Абсолюта, ми се струва ще подскаже в какво е смисълът на задгробния живот. Може би, постигнали философията на Тигъра, ние ще можем да надникнем зад границата, която ни отделя от вечността.

Григорий КВАША
професионален астролог и философ-езотерик
 
© списание «маргарита», 2001-2005