.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
Мъже, но не за секс
  
   Съществуват много начини да прекараш времето си приятно в мъжка компания - можеш да флиртуваш, да танцуваш до припадък, да поседиш в най-новото заведение на чаша питие, да прекараш една седмица на морето, а ако се задълбочиш прекалено - да си родиш къдрокосо ангелче. Единственото, което не се препоръчва да правиш с мъжете без крайна необходимост, това е съвместната трудова дейност.

   Офисът е едно толкова специално място, където щедрите милионери и романтичните влюбени се превръщат в безкомпромисни деспоти и тъпи досадници - нашите началници и подчинени.

  Въпреки това, ако човек се вгледа хубавичко в мъжкото присъствие в офиса, ще открие множество предимства. Главният и безспорен плюс е в това, че ти не попълваш със собствената си персона някакъв сплотен дамски състав, в който всяка се държи за всяка. Може и да те смущава, че всички твои колеги са костюмирани, с връзки, че когато са заедно, се смеят гръмогласно и тайничко играят новата игра на офисния компютър. Затова пък не си шепнат по ъгълчетата, не ти казват от сутринта: "Миличка, имаш уморен вид", не мърморят, че пак са си счупили нокътя с този ксерокс и не обсъждат разгорещено кой от твоите любовници ти е подарил колата. А да се обсъждат с мъжете всевъзможни животрептящи теми от деня е дори по-полезно, отколкото с приятелка. В професионален план мъжете колеги имат своите неоспорими преимущества.
   Първо, те не са толкова емоционални, мислят логично и последователно, нямат своите "лоши дни" в месеца и свързаните с това неприятни емоции и депресии.
   Второ, да се работи с мъже е интересно. Освен всичко останало, мъжкият колектив е идеален стимул да изглеждаш винаги добре.

  И все пак не забравяй, че съблазнителните коленца и перфектният грим няма да ти заменят професионализма, компетентността и високото IQ, че в офиса ти не си просто красива жена, ти си началник, подчинен, и най-важното - конкурент. Пропуските, които мъжете лесно ще простят на своя колега левак, на теб ще ти бъдат припомнени точно когато не очакваш, с пълни подробности. И не става дума само за мъжкия шовинизъм, а по-скоро до обратното. Повишеният мъжки интерес към твоите стратегически грешки и тактически пропуски не е нищо друго, освен признание, че в твое лице те виждат достоен и опасен съперник. По-точно, съперница, понеже равни във всичко друго, ти имаш такива възмутителни преимущества като красиви очи и стройни крака. Това обстоятелство може леко да притесни твоите колеги мъже. И не напразно. Най-доброто, което можеш да предприемеш в такава ситуация, е да си осигуриш симпатиите на трудовия колектив. Какво трябва да се направи, за да се харесаш на десетина неглупави мъже в костюми, знаеш сама. Само ще ти напомним онова, което не следва да правиш, ако няма крайна необходимост от това.

Ако мъжът е твой колега:


• HE НАРАНЯВАЙ за дреболии неговото самолюбие.

• НЕ ПОСОЧВАЙ публично неговата некомпетентност.

• НЕ ПУСКАЙ по негов адрес безобидни, от твоя гледна точка, шегички, докато не се убедиш в неговото чувство за хумор.

• НЕ КРИТИКУВАЙ неговия външен вид и вкус по отношение на облеклото.

• НЕ ЗАПОЧВАЙ флирт с него.

  Ако правиш всичко правилно, напълно е възможно в скоро време да те поздравят с повишение. Възможно е някои да не харесат твоето бързо издигане и това ще са преди всичко твоите колеги, които от този ден ще станат твои подчинени, губейки първия етап от надбягването с теб. Между другото, твоят успех в много голяма степен ще зависи от това дали ще съумееш да изградиш правилни взаимоотношения с мъжете, на които от сега нататък им предстои да работят под твое ръководство. А така също и с онези, които ще ръководят теб. Надяваме се нашите съвети да ти помогнат в това.

Ако мъжът е твой началник

   Най-традиционният случай от памтивека е, когато ръководител е мъжът. Както и в семейния живот мъжът решава първостепенните въпроси. Например, дали да се поддържа определена позиция, да се плаща ли по еди-кой си параграф от закона, ще се повиши ли цената на бензина през другото тримесечие и на последно място, кой пак отмъкна перфоратора?!

   За теб остават почти дреболии: навреме да се предаде на клиентите подготвената поръчка, за която те са заплатили няколко хиляди, в срок да се плати наема за офиса и данъците, спешно да се намери кадърен програмист; да се реши дали да се преподписва отново договора със старите партньори или да се потърсят нови и ...най-накрая все пак ще трябва да откриеш този нещастен перфоратор, скрит някъде от някой злобар.

   Тази ситуация си има и своите плюсове. Ти лесно можеш да станеш незаменима - дотолкова, че дори мисълта за твоето напускане трябва да кара твоя шеф да потрепери от ужас. Ти не трябва да се страхуваш от интригите зад гърба ти, тъй като желаещи да заемат твоето място, едва ли ще се намерят. Можеш да си сигурна, че няма да си патиш от съпружеска ревност, просто защото с такъв режим на работа едва ли ще ти остане и най-малък шанс за сериозна връзка... Е, това е на шега, разбира се..
.

 • ОПИТАЙ СЕ ДА ПОЛУЧИШ ОТ ШЕФА СИ ТОЧНИ СЛУЖЕБНИ ИНСТРУКЦИИ. Ако от теб се изисква да поливаш цветята в неговата приемна или да танцуваш около масата от осем до единадесет - прекрасно, но нека всичко това да е написано черно на бяло. По този начин от тебе няма да рискуват да поискат да превеждаш неговите преговори с партньори от Тамбукту, без да ти бъде заплатено за това допълнително.

 • ИЗЯСНИ с какво се отличава този твой шеф от всички други преди него. Всеки си има своите странни навици и особености, и по-добре е по-рано да ги разузнаеш, за да не почнат след това изненадите. Ако твоят шеф се слави с навика си да задържа сътрудниците си до късна нощ - искай в договора да бъде посочено работното време и заплащането за извънредна работа. Ако той не винаги си сдържа ръцете - покажи му уж случайно мъжага с рамене като трикрилен гардероб, споменавайки, че това е твой годеник, брат или в някои изключително сложни случаи - персонален охранител, който твоят добър и нежен съпруг иска да върже за теб. Методите за самозащита могат да бъдат ограничавани само в твоето въображение.

 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за общуване с началството е абсолютната ти компетентност в своята област. Само тогава твоите изисквания ще бъдат смятани за уместни. Не бъди ленива, редовно преглеждай новите законодателни промени или правила в счетоводството, или последните новини от борсата - всичко това ще ти се върне стократно.

 • КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ, ТЪРСИ НАЧИНИ, който не иска - причини. Шефът ти едва ли ще иска вместо да му даваш отчет за работата, да му се оплакваш от компютърджиите, че не са поставили на твоя компютър последната версия Excel, и затова не си успяла да пресметнеш исканите данни. И оплакванията ти, че принтерът е отказал, уви, също не са му интересни. Ако не можеш да изпълниш неговите изисквания по независещи от тебе причини, намери все пак начин да го направиш. Разпечатай документите в съседния отдел. Поседи вечерта малко на компютъра вкъщи. Помоли, потърси от познати тази нещастна версия или изобщо някой, който може да ти помогне. И чак когато сложиш на бюрото на шефа готовия материал навреме, не забравяй скромно да споменеш за преодолените трудности.

 • ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ. Твоите зачервени очи и нос, шумното ти кихане и подсмърчане по-скоро ще докарат на шефа ти грип, отколкото да му внушат мисълта, че ти гориш в работата си. А ако той се разболее, ти никога няма да успееш да докажеш, че той не се е заразил с твоя помощ. Така че, ако от сутринта почувстваш болки в гърлото, температура и начална хрема, предупреди когото трябва и се лекувай вкъщи ден-два.

 • НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ОТ УВОЛНЕНИЕ. Не е толкова лесно да се намери нов сътрудник, така че ако твоят шеф се опита да ти крещи, просто излез от кабинета му, казвайки, че ще се върнеш да обсъдите въпроса, когато се успокои. Той също е човек, в края на краищата, и той има неприятности, лошо настроение, болки в стомаха и понякога се кара с жена си.

 • НИКОГА НЕ ПРАВИ ИНТРИГИ зад гърба на шефа. Не обсъждай чуждия личен живот, дори той да е увлекателен като мексикански сериал. Посвещавай околните в своя живот точно толкова, колкото си готова ти да разкажеш за него да речем на бъбривата си съседка. С една дума, ако твоят началник е мъж, твоят девиз е: компетентност и коректност. Впрочем, тези качества ще са ти полезни винаги.

Ако мъжът е твой подчинен:

 • ИЗРАЗЯВАЙ СЕ РАЗБИРАЕМО. В идеалния случай — писмено. Отначало си напиши на листче същността на проблема и едва тогава спускай задачата на подчинения си - така ясно и точно ще съумееш да обясниш нещата. И не се стеснявай да ги повториш ако е нужно още четири пъти.

 • ЗА ЕФЕКТИВНО РЪКОВОДСТВО научи за подчинения си колкото можеш повече: жена, деца, кола, взаимоотношения с тъщата, спортни увлечения, образование, стаж, какви цели си поставя и какво представлява като човек.

 • ИЗГРАДИ СИ СТРОГА СИСТЕМА ОТ ПРИОРИТЕТИ, представи я на подчинените си и не пропускай удобен случай да им я напомниш. Например така: " За вас, колега.... днес главното е да подготвите договор с фирмата Х. .... така и с по-маловажните: "Чакам ви да ми докладвате в 16 и 25 минути."

 • НЕ ЗАБРАВЯЙ: ти трябва да си в крак с всички новости, особено в своята област. Там, където мъжът може да пропусне нещо, на теб ти е позволено само да повдигнеш рамене и спокойно да отбележиш: "Да, това беше публикувано в еди кой-си брой на Financial Times още преди месец!" Твоят девиз е: компетентност.

 • ТИ СИ МИСЛИШ, че в подредения и почти цивилизован живот в твоя офис няма заговори, интриги, клюки зад гърба на шефа-жена? Струва ти се, че мъжете не се занимават с това? Да, ама не! На Запад тези служебни заговори се наричат мобинг, и една от неговите най-чести жертви е жената, която прави успешна кариера в мъжки колектив или на длъжност, традиционно мъжка. Разбира се, тактиката на поведение тук зависи от множество фактори, но първият и най-главен е - помни, че заговорническите мрежи могат да бъдат хвърлени само зад гърба на човек, който не е готов да води открита война. Ако мигновено правиш всякакви скрити конфликти открити и водиш открита дискусия, дори правиш и скандал, то и най-отявленият интригант ще предпочете да няма вземане-даване с теб.

 • ПОСТАРАЙ СЕ да не оправдаеш митовете за традиционно приписваните недостатъци на жените. Злопаметност, капризи, необективност — това не са женски качества! Жената ръководител е компетентна, лоялна, справедлива и... изобщо изключителна.

 
© списание «маргарита», 2001-2005