.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
    СИМВОЛИКАТА във ФЪН ШУЙ
ЧАСТ 2 - продължение от брой 5-6 (43)

Гълъбът е символ на чистота, надежда и мир. В Китай това е знак на дълголетието. Двойка гълъбчета е символ на любов, в християнството е символ на Светия Дух и човешката душа.

Рибата е раннохристиянски символ на Христос. Символ е на философията и мълчанието, но и символ на изпълнението на желанията, носещ изобилие и късмет. Рибката е символ на справедливостта и даването по заслуги. Фигурка на риба на бюрото спомага за успех в работата и учението.

Шаранът сред рибите е символ на издръжливост и упоритост. Освен като коледен християнски символ, шаранът е и емблема на японските самураи.

Камилата е символ на доброта и кротост. Добър подарък за жена или дете.

Хипопотамът като символ на величие, мощ, ненаситност, непобедимост и миролюбие е популярен подарък за приятели.

Костенурката е символ на дълголетие, успех, здраве, търпение и постоянство. Символ на космическия ред. Стабилна защита от раздори и огън. Според фън шуй мястото на костенурката е в северната част на дома. Смята се за добър семеен подарък, а за възрастни хора - талисман, поддържащ тяхното здраве.

Делфинът е символ на спасение, промяна, бързина и любов, което по някакъв начин съответства на природните му качества, освен неговото дружелюбие и съобразителност. Делфините са приятели на боговете, символи са на предпазливост и внимателност.

Котката е също символ на успеха. Котката носи късмет на къщата. Символ е на магическите сили на природата, символ на вечността, заради навика си да се свива на кълбо. Емблема е на независимост.

Кравата е символ на плодородие и благосъстояние. Млякото се асоциира със сътворението на света, а рогата й - с Луната. Смята се за свещено животно.

Враната се смята за същество с вълшебен произход. Символ е на дълголетие, предпазливост, ум, ясновидство и предсказания.

Зайците символизират плодовитост, ловкост, лукавство и хитрост. Сексуален амулет и лунен талисман на безсмъртието. Символ на женската плодовитост.

Маймуната е символ на мъдър и благороден съветник. Тя има благородна душа, необикновен ум и голяма физическа сила. В китайската митология е смел и находчив персонаж.

Змия, крокодил (рептилии) – символ на мъдрост, олицетворява плодородните сили на земята и продължението на живота, обновлението. Популярни слуги на боговете на земята и плодородието, стражи на съкровища и богатства. Фалически символ, знак за мъжко достойнство и сила.

Овен, агънце, глава, рога в повечето случаи са символ на настойчивост и упорито преследване на целта, но и въплъщение на доброта, емблема на богатство и символ на разсъмването (21 март е ден на пролетното равноденствие). Символ на оплодотворяващата сила (мъжки символ). Овцата е обаче и символ на кротост и селски идиличен живот.

Бикът е символ на плодородието на земята и на неукротима сила. Най-разпространеният символ на сексуална мощ. Символизира животинската природа на човека.

Козелът е един от най-древните символи на жизнена сила и мъжество. Знак на воин, емблема на храброст и неустрашимост. Традиционен фалически символ.

Мечката е символ на добродушие и ситост, ярост, здраве и сила. Символ е и на нежни майчински чувства. За европейците мечката е царят на животните. Всяко нейно изображение е магически амулет, предпазващ от зли сили.

Мишката е символ на богатство и натрупване.

Еленът е символ на грация и красота, символ на борбата със злото, емблема на благородния воин. Добър подарък за мъже, особено военни, пожарникари и полицаи.

Кучето е символ на дружба, бдителност и храброст. Емблема на светците, въплъщение на благородство, самоотверженост и достойнство.

Тигърът е символ на благородство и щастие. Като талисман прогонва болестите и мъката от дома ви. Символ е на мощ и силна власт.

Мравката е символ на скромност, покорност, прилежание и трудолюбие. Символизира истинската мъдрост - умението да се отличи истинското учение от лъжливото.

Скорпионът е символ на самопознанието, знак на мъдростта и саморазрушаването на лъжливите идеали в собствената ни душа. Символ е на благородство и самотричане. Като амулет се използва за хора, страдащи от полови инфекции и полова немощ.

Жабата е символ на тайни знания и качества (уродството й, зад което се скрива прекрасна душа). Символ на натрупването и умножаването на богатството. В приказките жабата покровителства домакинската работа, закриля сръчните жени, занимаващи се с ръкоделие.

Гущерът е символ на ловкост и трезв ум, заради умението си да жертва малкото в името на голямото. Символ на скрити богатства, както материални, така и душевни.

Пеликанът е символ на благородство и самопожертвование. Емблема на родителската любов или загрижеността на държавника за своя народ. Добър подарък за семейство или държавен чиновник.

Совата е символ на мъдрост и висши знания. Подарява се на ученик, студент, преподавател.

Корабът е символ на Земята, плуваща в безграничния океан на Космоса. Емблема е на достигането на целта и спасението. Ветроходен кораб или лодка са символ на независимост и стремеж към нови брегове - нови дела и идеи. Символ на щастието, което ще се сбъдне, ако се вярва в него и се очаква. Символ на надеждата.

 
© списание «маргарита», 2001-2005