.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
Благословената маслина
   В Библията маслината е символ на възраждането, връщането и възкресението. Гълъбът, обитател на Ноевия ковчег, донесъл в човката си именно клонче от маслиново дърво - знак за края на Великия потоп и временното примирие на небесата с грешната Земя. Маслината е станала първото дърво, възкръснало отново след оттеглянето на водите. Под нейните клони в Гетсиманската градина се молел Христос. Казват, че онези дървета в градината са живи и досега.   
    Египтяните почитали маслината като символ на справедливостта - Тутанкамон носел венец от нейните клони, знак за мъдрост и зрялост. Гърците също се украсявали с нейните млади върхари. Върху главите на победителите от Олимпийските игри поставяли венци от маслинови клонки. Жреците знаели, че маслината осъществява мистичната връзка между небето и земята. Смятали я за прародител на всички дървета и символ на живота. Може би защото маслината е необикновено издръжлива. Това дърво практически е невъзможно да бъде унищожено. То издържа векове, дори ако мълния разцепи сърцето му. И тежко на човек, който намисли да го убие. За да го направи, ще трябва да изкопае и унищожи всички корени в радиус от 5 метра: ако остави и най-малкото коренче - тя отново ще се възроди. Още по-лошо се пише на онзи, който реши да изгори сребристозелените листенца на маслината. В огъня те викат и се гърчат - съвсем като човешки коси, обхванати от пламъци.

Течното злато
  От Гърция маслината се разпространила по цялото Средиземноморие. Щафетата подхванали финикийците, отнасяйки клонки в Сирия и Палестина. Римските императори разсадили дърветата по територията на империята - цяла Северна Африка се покрила с плантации. След това делото продължили испанските конкистадори. Задължително се предписвало да вземат на борда на кораба маслинови фиданки. По този начин през XVI век маслината пресякла Атлантика и се заселила в Мексико, Перу, Чили и Аржентина.

   Светът отдавна се е пристрастил към маслото, добивано от плодовете на маслината. Днес три страни са лидерите, заливащи с течното злато целия свят - Испания, Италия, Турция. На четвърто място е Тунис. Не най-големи, но известни производители на зехтин са Франция, Португалия и Мароко. В европейските магазини, в САЩ, Япония и Русия най-много се продава испански зехтин от Андалусия, по-малко италиански, но пък той се смята за най-качествен. Маслините, отгледани на туниското крайбрежие са толкова качествени, че дори испанците ги изкупуват. Във Франция маслините растат преди всичко в района на Ница - там има 1500 дървета. Има любители, които пътуват специално в Мароко за кафяви маслини, а други придирчиви клиенти търсят зелените италиански пиколини.

Черни или зелени?


    Човечеството се дели на две части – едни обожават класическите черни маслини, други, обратно, предпочитат зелените. Не напразно обаче смятат маслиновото дърво за символ на мира - то лесно помирява враждуващите страни, все пак става дума за едни и същи плодове. Цветът зависи от степента на зрелост и времето, когато те са откъснати.


   През април дърветата се покриват с изящни бели цветчета. После се появяват пъпките, от които се развиват маслините. Отровнозеленият цвят на плодовете се сменя с нежно тревистозелен, после той става виолетов и накрая - черен. Значи плодчето е узряло и количеството на маслото в него е максимално. Времето за бране на маслини в различните страни е различно и се променя всяка година. Ранните сортове започват да събират още през септември, по-късните могат да почакат до февруари, но най-голямо е количеството на маслините, които се събират през октомври.

   Да се берат маслини е не само професия, това е цяло изкуство, много скъпа ръчна работа. Не е важно каква ще е съдбата на всяка отделна маслинка - дали ще бъде затворена в консервена кутия, или ще стане на зехтин, във всеки случай през ръцете на човека преминава всеки плод. Затова зехтинът в магазините е толкова скъп. За да се получи качествен продукт, от дървото до пресата маслината трябва да стигне неповредена, без никаква драскотина. Има няколко начини за бране на маслини, но във всеки случай това е ръчен труд и той определя до 50% от стойността на зехтина.

 
   В Тунис например се практикува следният вариант: мъжете с тояги удрят плодовете, а жените ги събират от постелените на земята платна. Понякога под короната на дървото опъват мрежи, върху които друсат плодовете. А в района на Флоренция може да се видят дървета, облечени в поли. Това са стари копринени парашути - зрелите маслини падат право в тях. Понякога обрулват клоните с нещо като гребло, но от такива плодове никога не може да се получи висококачествен зехтин.

  Най-трудоемкият, скъп и най-качествен начин за събиране на маслините е ръчният - една по една. Берачите балансират върху стълбата като в едната си ръка държат кошницата. За един час сръчните могат да съберат 8-10 кг, не повече от 100 кг на ден. От такива маслини се получават най-качествените и най-скъпите марки зехтин. Едно дърво може да роди до 150 кг плодове, но това е рекорд, обикновено събират от 15 до 50 кг. За един литър зехтин са необходими 5 килограма маслини. Наистина може да се нарече златна течност. В опитите си да се поевтини производството хората измислят машини. В Испания например използват специална ходеща "маслиносмукачка", която всмуква плодовете, но машината все пак ги разваля. Нищо по-добро от човешките ръце за маслините не е измислено.

Сладката горчилка

  Не е възможно да се вкуси сурова маслина - страшна горчилка е. За да се премахне, плодовете се мият, после ги поставят в солен разтвор, без никакви подправки и добавки или просто ги засипват със сол. След което ги консервират. Черните узряват по-дълго време от зелените. Пет месеца те стоят в този солен разтвор при температура 10°, след това се изваждат и проветряват едно денонощие на открито, за да започне процесът на леко окисляване, след което вече стават за консервиране в тенекии. Тази технология почти не се е променила с годините.
   В древността гърците са мачкали маслините с дървени сандали, също както гроздето за вино, след това ги заливали с топла вода, а маслото, което изплувало изгребвали ръчно. И до днес този метод се практикува в Алжир. В Корсика маслините изсипвали в чувал, тъпчели ги, а маслото изсипвали в корито. Първите маслопреси са изобразени в египетските фрески - отначало те били привеждани в движение ръчно, после включили животните - коне, магарета, камили. Такива машинки използвали в Сирия, Рим, в Северна Африка. Технологията за производството на зехтин обаче не се е променила през вековете, само че сега го пречистват в центрофуга и го филтрират.

  За вкуса и цвета на зехтина следят дегустатори. Един професионалист лесно ще отличи миналогодишен зехтин от прясно изстискания, получения от ръчно брани маслини или от маслини, събирани от земята. Опитват зехтина в сини чашки без столче, за да определят цвета; за да уловят аромата и вкуса го нагряват до 28°. Опитват го с малка лъжичка. За нас обикновените консуматори е достатъчно да знаем, че според европейските норми зехтинът се дели на 3 категории. Най-качественият и скъп зехтин е Extra Vergin и Vergin, получен чрез механично студено пресоване. Всички хвалебствени слова, казани за зехтина се отнасят именно за този продукт. Зехтинът укрепва съдовете и сърцето, очиства кръвта, не повишава нивото на холестерина, повишава имунитета, помага на храносмилането, предотвратява стареенето на клетките, инфаркт, диабет и дори рак.

   По-ниско качество има зехтинът, получен чрез нагряване на маслинените джибри, а най-нискокачествен се смята смесеният зехтин, в който има масло, получено чрез студено пресоване и рафинирано.

   Цялата средиземноморска кухня е вдъхновена и подправена с този ценен продукт. За салати се използва Extra Vergin и Vergin, а за готвене - рафиниран зехтин. Вярно е, че французите не допускат да се готви със зехтин, но останалите европейци спокойно го наливат в тиганите. Още повече, че зехтинът гори при 210-230°, докато рафинираното слънчогледово олио още при 170°
 
Зехтин и красота

   Гърците до такава степен вярвали в силата на зетина, че с него намазвали дори статуите на боговете. Хипократ съветвал да го използват за лична хигиена, ако няма вода. Гърците измислили и първия сапун, смесвайки талк, пепел и няколко капки зетин. Арабите усъвършенствали технологията като сварили зехтин и пепел във вода, а през XI век в Марсел, Генуа и Венеция започнали да произвеждат истински течен сапун; твърдия сапун измислили едва през XVIII век. И досега хубавият сапун се прави със зехтин и струва скъпо.

  Маслината е ощастливила света и с парфюмерията. В амфора със зехтин добавяли цветя и се получавали древните парфюми. Между другото, умните жени отдавна са се научили да скриват природните си недостатъци под дебел слой зехтин. Обилното подхранване на кожата, косата, тялото, лицето, ноктите и зъбите дава страхотни резултати.
 
КАПКА РАЗУМ
13 рецепти за красота и здраве
   Още добрият евангелски самарянин спасил пострадалия от разбойниците, като залял раните му с вино и масло, разбира се става дума за зехтин. Оказва се, че няколко капки зехтин са в състояние да спасят човек от пагубното действие на виното.
   Ако ви предстои купон
или дори по-скромно събиране, може просто да изпиете една лъжица Extra Vergin. А може да се направи и коктейл от 1 суп. л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и 5 капки розмариново масло. Взема се на два пъти на гладно.
При мускулни болки
Обикновено масажно масло (150...200 мл) се поставя на водна баня, като се добавят 100 г лайка (сушена) и 1 с. л. зехтин. Загрява се на бавен огън. Прецежда се. След изстиване са втрива в болните участъци.
За копринена кожа
За да остава кожата на тялото нежна и стегната, масажирайте я със зехтин, след което вземете вана. Може също така да смесите 400 г розов цвят с 1/2 литър зехтин. След като престои една седмица се прецежда и от нея се добавя във ваната по 3 супени лъжици.
При ревматизъм
Смесете зехтин с прашец от счукани дафинови листа. Получената смес поставете върху болното място и го завийте топло.
При схващания на мускулите на краката
Превържете болното място с тъкан, напоена със зехтин. Колкото можете по-често сменяйте компреса.
Маска за свежа кожа
За да не помръква цветът на лицето ви дълги години, правете си 1-2 пъти в седмицата маска със зехтин.
1 чаена лъжица глина се разтваря в чиста вода, а след това се смесва с 1 с.л. зехтин. Маската се измива след 15 мин с топла вода.
При уморени крака
Ако не усещате краката си от умора в края на тежък ден, опитайте се да подържите стъпалата си в гореща вода, а след това ги разтрийте със смес от зехтин и лимонов сок в съотношение 1:1.
Лекарство против бръчки
2 пъти в седмицата мажете лицето си със смес от зехтин и лимонов сок в равни части.
Натурално слабително средство
Изпийте сутринта 1 с.л зехтин на гладно. Може да го поемете по-лесно с чаша топла вода и няколко капки лимонов сок. Препоръчва се да полежите малко.
За блестящи коси
Вземете 1 жълтък, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. зехтин и 6 литра бира. Всичко това разбийте добре. С получената смес измийте косите си.
За нежна кожа на ръцете и краката
Периодически втривайте в кожата смес от зехтин и груба готварска сол. Измивайте с вода. Ако поне веднъж в седмицата държите ръцете си за 30 мин. в стоплен зехтин, няма да се оплаквате от суха кожа. След такава вана на ръцете много лесно се прави маникюр.
Ако страдате от суха и чуплива коса, направете си смес от 70 г зехтин, 150 г ром и 5 г лавандулова есенция. Втрийте тази смес в кожата на главата и останете така цяла нощ. Сутринта измийте с топла вода.
При чупливи нокти
Всяка вечер правете вана на ръцете за 5-10 мин. След като изсушите ноктите си, обработете ги с йодосъдържаща спиртна настойка (в никакъв случай с йод!).
За по-здрави зъби
Най-простата рецепта - масажирайте венците си с пръст, натопен в зехтин, докато не ви омръзне.
 
Маслината е атрибут на МинерваМаслината е благословено дърво в античната, юдейската, християнската и ислямската традиция, широко известно като символ на мира, на победата, радостта, изобилието, чистотата, безсмъртието и целомъдрието.
Маслиненото клонче е античен символ
на мира; затова е атрибут на персонифицирания свят, както и на Златния век (в средневековното изкуство ) и на СЪГЛАСИЕТО. Маслината е била свещена за МИНЕРВА, която е накарала маслиненото дърво да цъфне по време на спора й с Нептун. Маслината е атрибут на Минерва, но и на Мъдростта. Лист от маслина, донесен обратно в Ноевия ковчег, символизирал за християните установяването на мира между Бог и човека. Маслиненото клонче е атрибут и на архангел Гавриил в някои изображения на БЛАГОВЕЩЕНИЕ, ДЕВА МАРИЯ и АГНЕСА. Дошлите да посрещнат Христос при влизането му в Ерусалим понякога се изобразяват държащи в ръце клонки от маслина.

Маслиненото дърво, символ на мира, се посвещавало на Юпитер и Минерва. То запазва това символично значение и в много азиатски и европейски страни.

Означава безсмъртие, плодородие. Присъствието й в сватбения обряд трябва да осигури плодовитост, мир и изобилие. Маслиненото клонче в човката на гълъба е преди всичко символ на мира. То служило също така и за награда на победителя на състезанията в чест на Лунната Дева, както клончето от ябълково дърво - в чест на Жениха-Слънце.
   Маслиновото дърво се смята за обиталище на Луната и служи за нейна емблема. Маслиновият венец на главата на победителката отъждествявал девойката с Хера и Луната, а венецът от дива маслина на победителя в Олимпийските игри символиирал Зевс; двете заедно - свещения брак на Зевс и Хера, на Слънцето и Луната.
   Лист от маслина означава обновление на живота.
В християнството маслината е плод на църквата, знак за правоверност и мир. Гълъбчето с маслинена клонка символизира отлитащите души на праведниците, почиващи в покой. В сцените на Благовещението понякога изобразяват архангел Гавриил с маслиново клонче.
В гръко-римската традиция маслината олицетворява постижение и мир. Смятало се, че маслиновото дърво на Акропола носи в себе си живота и съдбата на народа. Емблемата на Зевс (Юпитер), Атина (Минерва), Аполон и Кибела.
В еврейската традиция това е сила, красота, безопасност по пътя.
В ислямската традиция маслината е Дърво на Живота, символ на Пророка и Авраам, едно от двете забранени дървета в рая.
В Китай означава покой, издръжливост, щедрост и изтънченост.
В Япония маслината е емблема на дружба и успех.

 
© списание «маргарита», 2001-2005