.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
 
Стрелката на компаса ти показва пътя,
но ти сам трябва да вървиш по него.
Сун-дзъ
2005 година - година на ПЕТЕЛА

   Според китайския лунен календар Новата година настъпва в първото новолуние след 21 януари, тоест в различните години датата се пада между 21 януари и 20 февруари. Така тази година Петелът влиза в своите права на 9 февруари 2005 година. Най-яркото, слънчево животно от източния календар, гордият, ярък, пеещ петел традиционно се свързва с раждането на новия ден. Той е глашатаят на Слънцето, на светлната, на утринната заря.
Петелът се явява символ не само на времето, но и на огъня, на пожара.

   2005 година обещава да бъде сурова: много работа, повишен риск и безработица. Понеже Петелът обича реда, възможно е начало на нови реформи, които да въдворят ред. Годината е благоприятна за военна кариера. Има вероятност, както обикновено се е случвало в такива години (да си спомним пожара в Белия дом, завземането на Райхстага, трагедията на Хирошима и Нагасаки), тя да започне с неприятни събития. Това касае преди всичко известните, или хората, които се стремят да станат такива, използващи недостойни похвати с цел придобиване на популярност. През този период обаче използването на всякакви неетични методи, напротив, ще донесе лоша слава и загуба на популярност, тъй като годината на Петела не търпи несправедливост и нарушаване на всякакви закони, включително морално- етичните норми.

   Особено признание в годината на Петела ще спечели онзи, който се отнася уважително към своето обкръжение, който почита законите на обществото и се труди за благото на своята държава. Може за първи път да се попълнят редиците на такива хора, ако се възприеме идеята за държавност или колективност като основа за общественото устройство и своето съществуване. Особено полезна ще се окаже тази възможност за онези, които по природа са индивидуалисти, позволявайки им да се справят със своите вътрешни ограничители и да се включат към колективните процеси.

   В годината на Петела следва да обръщаме повече внимание на своите близки, тъй като опасността да се остане без семейството поради лекомислени приключения е реална. Желанието да се отхвърли излишния баласт и по този начин да укрепим материалното си положение може да доведе до развод. Да се предпазят хората от грешки, да се запази семейството от разпадане могат да помогнат децата, любовта към тях от страна на родителите.

   Към края на 2005 година трябва да се решат проблемите, вълнуващи ни през последната година и половина, например необходимостта постоянно да се грижим за нарастването на текущите доходи. Това не означава, че проблемът за осигуряването на живота ще престане да съществува, но той вече няма да бъде толкова съществен и най-вече приоритетен в живота на хората, тъй като ще отстъпи място на потребността да разкрием в себе си нови таланти и развием нови способности. Това ще бъде стимул да изпробваме силите си в нови направления, да се отнасяме творчески към професията си, да сменим сферата на своята дейност.

  Според китайския хороскоп 2005 година е година на Дървения Петел. Сам по себе си Петелът е упорито животно, смело, пробивно и много активно. Петелът винаги се бори със злото, красноречиво (и гръмко) отстоява интересите на курника (в дадения случай той се нарича "Земя"), смело влиза в противоборство с човешката рутина и леност. Нали именно петелът скача пръв и обявява на спящите настъпването на новия ден. При това петелът не пропуска нито една кокошчица от тези, които са в полезерението му (разбирай: не пропуска нито една възможност в живота), убийствено активен е и често се хвърля в директна атака. Можете да си представите каква ще е настоящата година!

   Между другото нашият комичен герой притежава няколко много сериозни качества, за които обикновено се забравя. Преди всичко, това е неговата доста развита интуиция. Странно за това упорито, агресивно и кресливо животно. Как може то да притежава развита интуиция, нали това е котешка привилегия?... Но ако котката е способна да предугади бъдещето с развитото си шесто чувство, то петелът е прозорлив и винаги забелязва в предутринния сумрак първите плахи слънчеви лъчи. Смело разчитайте на хората, родени под този знак - през тази година те първи ще различат бъдещите промени, независимо дали те ще се отнасят до бизнеса, личните отношения, голямата политика или изхода от важните спортни събития!

   Дървеният Петел е най-спокоен и трезвомислещ от всички останали. Стихията на дървото е склонна към прецизни оценки, внимание към подробностите (което още повече изостря наблюдателността и увеличава ефективността от предвижданията), спокойствие. Негативната страна на медала е големият му инат и упоритост. От друга страна, Дървеният петел е по-малко агресивен - което в нашето взривоопасно време, пълно с международни, национални и религиозни конфликти е само в плюс.

   През 2005 година най-успешни сфери за приложение на силите ни ще станат: възпитанието на децата, обучението, творческите дейности (продуцентство, преработване на книги в сценарии, пиеси и др.), журналистика (особено журналистическите разследвания).

   Най-рискови и свързани със загуби (поради различни причини) са: пазарът на имоти, автомобилите (чести аварии и ремонти поради износване на части), семейството (ще се увеличи броят на разводите).

Талисманите на годината

    Според китайския календар елементите на годината са инско дърво (небесният ствол), ински метал (земният клон). Това съчетание предполага стремеж към стабилност, устойчивост и сигурност в живота, укрепване на личните и делови отношения. Не сдържайте ситуациите, на които им е дошло времето да се развиват, иначе това може да доведе до вътрешни конфликти и чувство на неудовлетвореност. За да осъществите мечтите и надеждите си, старайте се ефективно да се разпореждате с времето си и действайте дипломатично и нежно.

  Вашата активност ще донесе плодове, а доходите ви ще се увеличат, ако с любов подредите дома си, и най-вече неговата югоизточна зона. Устременият нагоре колонообразен декор, разширението на тази зона чрез цветови съчетания (всички оттенъци на зеленото) и работата със светлината, а така също използването на цъфтящи стайни растения ще помогнат да се активизира елементът Дърво. Можете да използвате също така и "водни" аксесоари (стайни фонтанчета, аквариуми, морски находки, донесени от пътувания), тъй като Водата прекрасно допълва и хармонизира елемента Дърво.

   За да заземите своите намерения през годината, разположете в югоизточната зона изображение на красиво младо дърво. Да се съсредоточите и да виждате нещата в правилната им перспектива ще ви помогнат талисмани на стихията Метал.

Музиката на вятъра, металните камбанки, сферичните вази с бели цветя в западната и северозападната зони ще привлекат в живота ви творческата енергия и ще спомогнат изявите ви.

В 60-годишния цикъл на китайския Зодиак земните клони символично са представени от определени животни. Всяко животно може да приема чертите на всичките четири стихии, които се определят от небесните стволове, т.е. едно животно с абсолютно еднакви черти се среща веднъж на 60 години.

2005 година е годината на Зеления Петел

Успех ще постигне онзи, който притежава целеустременост, разчита на своите сили и е готов самоотвержено да се сражава за своите права и намерения. За да си осигури жизнения минимум ще се наложи да се труди стабилно - нищо не пада в устата просто ей-така. Затова пък дори сивият делник може да се превърне в празник - приключения, флиртове и външни форми на себеизява през годината ще има достатъчно. Периодът е добър за спортни постижения и военна кариера.

В годината на Петела:

ПЛЪХЪТ ще се приспособи добре към ускореното темпо на живота и ще се ориентира успешно при всякакви обстоятелства. Неговите интереси ще се разширят, ще се появи ново хоби и увлечения. На преден план ще са материалните въпроси, които плъхът ще решава упорито и с успех.

ВОЛЪТ с удоволствие ще се потопи в работата си, която през тази година ще му се увеличи и няма да обръща внимание на суетата и клюките сред неговото най-близко обкръжение. Ще има възможност не само да запази основните си позиции, но и да се придвижи значително напред. А неговата природна честност през тази година ще трябва да бъде оценена достойно.

ТИГЪРЪТ ще се окаже в центъра на борбата за някакви права и цели. Неговата енергия ще може да се сравни със силно опънати тетива, и който застане на пътя му го очакват проблеми. Все пак си струва да се напомни, че има смисъл не само да се взема, но и да се дава; тогава много въпроси ще се решат от само себе си, а проблеми няма да възникнат.

ЗАЕКЪТ постоянно ще пресмята най-добрите варианти в развитието на събитията и ще се опитва да запази стабилност в доста напрегната обстановка. Той по-лесно от околните ще се ориентира в случващото се и много вероятно е, че не един път ще съумее да се възползва от това.

ДРАКОНЪТ
ще намери начин да блесне и да прояви творчески подход във всяко начинание. Неговата решителност и мъдрост ще му помогнат в сложни ситуации да поеме ръководството и да постигне успех във всяка сфера. Способността му да предвижда хода на събитията ще го предпази от лекомислени постъпки, а честолюбието ще го доведе до целта.

ЗМИЯТА ще получи желаното, ако прояви търпение и дочака най-подходящия момент за решителни действия. Ще са й от полза интуицията и възприемчивостта към онези тенденции, които ще се формират в обществото. Змията може да се окаже безценна за колектива, в който работи, тъй като ще намери начин да придвижи напред общ проект.

КОНЯТ открито ще обяви своите намерения и с готовност ще вземе участие в полезни партньорски програми. Неговият ентусиазъм и трудолюбие ще предизвикат уважението на обкръжаващите. За него е важно да осигури тила си и да гради отношенията си в рамките на взаимните интереси и доверие.

КОЗАТА често ще нервничи, но с текущите си ангажименти ще се справи както винаги най-добре от всички. При това няма да пропусне да наблегне на несправедливото разпределение на натоварването и недостатъчното заплащане. Все пак личният живот и развлеченията ще внесат в дните й свежа струя и ще я зарадват с приятни изненади.

МАЙМУНАТА ще трябва да разчита на цялото си благоразумие и да си даде сметка, че сега не е време да изпълнява главните роли. Тя ще успее да направи много, оставайки на сянка и насочвайки косвено развитието на събитията. За нея е важно да се придържа към безопасни отношения и да взема добре премерени решения.

ПЕТЕЛЪТ ще бъде покровителстван и ще може най-накрая да реализира своите най-несбъднати мечти. В кариерата и личния си живот го очаква успех. Но все пак си струва да помни, че никой няма да отмени специално за него необходимостта много и усърдно да работи, за да си осигури резерв за бъдещето.

КУЧЕТО често ще бъде в опозиция на решенията и намеренията на болшинството. Но вярата в собствените му сили и чувството за справедливост ще му помогнат да намери съмишленици и нови приятели. Способността му да пази тайни и великодушието му е неговият коз, чрез който ще привлича симпатии и ще ръководи умело.

ГЛИГАНЪТ ще бъде доволен от отварящите се пред него възможности, щом работата му поднася добри печалби. Той може да си позволи независима позиция, приятни придобивки и нови удоволствия. Ще бъде по-добре обаче, ако не се отпуска и използва всеки удобен случай да увеличи това, което вече има, и да разшири перспективите си за бъдещето.

В приложението можете да проверите коя е Вашата година според източната астрология.

Числото на годината за мъжете е 4, за жените — 2. В астрологията на Деветте звезди, "четворката" съответства на активна жизнена позиция, изобилие от свежи, нови идеи и склонност към справедливо решаване на всички въпроси. Много начинания ще се вършат в спешен порядък, затова е желателно предварително да се разпределят средствата и ролите, за да се избегнат стресовете. За жените това ще бъде възможност да проявят своите най-добри женски качества, които мъжете толкова ценят - търпение, надеждност, вяра в резултата на общите усилия и умението им да ги подкрепят в трудна минута.

Съзвездието на годината -- Фан (Дом, Помещение) се отнася към 8-те съзвездия, които са основни на Небето. Съзвездието има и друго название - Четворка небесни коне (Тян-съ). Влиянието на това съзвездие е благоприятен знак. Фан предвещава изобилие, здраве и щастие. В такава година е хубаво да се започва строителство на дом, да се прави реконструкция, ремонт, да се работи по благоустройството на заобикалящия ни ландшафт - двор, градина.

Годината покровителства всички семейни дела, сключването на бракове и раждането на деца. Най-подходящите страни за родените в годината на "петела" са Англия, Австралия, Гана, Хаити, Парагвай.

Скъпоценните и полускъпоценни камъни на годината са брилянти, рубини, гранат, топаз. Стихията на Дървото прави контакт с могъщите природни сили чрез света на растенията. "Ако къщата няма градина със старо дърво, откъде при вас ще дойдат тихите радости на живота?" - е написал Чен Гао-цзу в своите есета и стихове, донесли му славата на "Отшелника, живеещ сред цветята".

Дърветата според традицията на Фън Шуй олицетворяват преобразуващите енергии на природата и ние трябва да помним за магията, която те излъчват.
   Вземете за своя дом ново цъфтящо растение и заедно с него внесете в дома си намерение, мечта, стремеж. Дайте на своето растение име грижете се за него и в живота ви ще влезе обновлението и късметът. Използвайте талисмани с изобразени горски духове - елфи, феи, ундини, силфиди. През тази година вие имате повече възможности от обикновено да експериментирате, да наблюдавате и да следвате знаците на събитията.


Използвани са материали от сп. DELFI Woman и OCULUS

 
© списание «маргарита», 2001-2005