.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
Десетте тайни на спящата красавица
 

   Със сигурност имате познати, които са привърженици на твърдението, че "колкото повече спим, толкова по-красиви ставаме". В повечето случаи тяхната самооценка е висока, характерът им - противоречив, но те изобщо не страдат от липса на внимание от страна на противоположния пол.
   Всъщност тяхната "истина" за съня съвсем не е безпочвена, но с уговорката, че е важно не колко, а как и кога спим.

1. Никога не яж преди сън!
Освен че късното приемане на храна съвсем определено влияе на фигурата ви, закъснялата вечеря осигурява за цялата нощ работа на нашия стомах, който също трябва понякога да почива. Ако толкова ви се яде, правете го не по-късно от 2 часа преди сън и яжте само лека храна - плодове, зеленчуци, млечно-кисели продукти.
2. Лягайте си не по-късно от 22-23 часа.
За един нормален нощен сън са напълно достатъчни 5-6 часа. Според биологичния ритъм най-полезното време за сън е от 23 часа до 5 часа сутринта. Във всеки случай вашият сън задължително трябва да обхваща времето от 2 до 4 часа сутринта. В това време ние спим най-дълбоко и "ефективно". При това не се препоръчва да се спи през деня! Особено е нежелателно да се спи преди залез слънце.
   Колкото и да е странно, продължителността на съня ни зависи от изяденото през деня: колкото по-малко храна сме поели, толкова по-малко спим. Между другото, столетниците спят много малко - не повече от 4-6 часа в денонощието.
3. Трябва да се спи с глава, насочена на север (или изток).
Във всеки случай така твърди традицията на предците ни, мотивирайки тази посока с магнитните линии на Земята. Китайците обаче в своето изкуство ФЪН-ШУЙ препоръчват всеки човек да открие своето най-благоприятно направление за сън, при това леглото не бива да се поставя директно срещу входната врата и не бива да се злоупотребява с огледалата в спалнята.
4. Трябва да се спи върху твърда равна повърхност.
Колкото и да е неприемливо за съвременните нежни "принцеси", много по-полезно е да се спи на твърд матрак. При меките пружини тялото неизбежно се огъва, а това предизвиква нарушаване на кръвоснабдяването на гръбначния мозък и различните органи, които се оказват притиснати. Освен това е възможно защипване на нервните окончания, което също оказва неблагоприятно въздействие на всяка част от тялото ни. Ненапразно при травми на гръбначния стълб и при радикулит лекарите препоръчват да се спи на абсолютно твърдо легло.
  Освен това, колкото по-ниска е възглавницата ви, толкова по-добре. Ниското разположение на главата по време на сън поддържа в нормално състояние шийната част на гръбначния стълб, подобрява мозъчното кръвообращение, спомага за нормализирането на вътречерепното налягане и дори предазва от образуване на бръчки на лицето и шията!
5. Препоръките са да спим разсъблечени.
Това не само е доста секси, но и действа отлично върху кожата ни, позволявайки й да диша пълноценно по време на сън. Ако ви е студено, по-добре се завийте с допълнително одеяло.
6. Най-малко полезно е да се спи по корем.
Най-благопприятната поза по време на сън е на една страна, с няколко обръщания през нощта. Но може да се спи и по гръб.
7. Постелята ви трябва да е топла, а въздухът в спалнята - прохладен!
Никога не пренебрегвайте проветряването на спалнята преди сън и помнете, че вашето спално бельо трябва да бъде чисто, топло и задължително красиво. Предпочитанията са на страната на естенствения памук или лен. Голямо е значението и на цветът на бельото, на стените в спалнята: червеният цвят допринася за безсъние, а нежните бледосини и резедави оттенъци успокояват. В последно време има данни, че тъмните разцветки на спалното бельо спомагат за по-добро качество на съня.
8. Да се става с будилник е вредно!
Работата е в това, че сънят ни се дели на цикли, всеки от който се състои от фази на "бърз" и "бавен" сън с различна дълбочина. Обикновено циклите са от 60 до 90 минути, като при здравите хора продължителността на цикъла е по-малка. За пълноценна почивка е достатъчно да проспим 4 свои биоцикъла. Нормално е обаче да се спи и 6 биоцикъла. Много важно у да не се прекъсва съня по време на един биоцикъл! Ако човекът се събуди в средата на един такъв интервал, той ще се чувства разбит. Затова е по-добре да не ставаме с будилник, а според "вътрешния" ни часовник. Ако все пак си навивате часовника да звъни за ставане, времето за сън трябва да се разпредели така, че сънят да продължава цяло число цикли.
9. Не се излежавайте в леглото!
Щом се събудите (а това може да е и рано сутринта), трябва да се усмихнете, да се протегнете, да отметнете завивката и да станете. А какво правим ние? Обикновено гледаме часовника и удовлетворено забелязваме, че още е твърде рано за ставане и отново лягаме. Но ползата от такова излежаване е доста съъмнителна. Опитайте се да ставате по-рано и ще забележите колко положителни емоции и полезни неща ще допълнят деня ви - гимнастика, водни процедури без да бързате, старателна грижа за себе си,възможност за пълноценна и здравословна закуска. Възможно е отначало да ви се иска да поспите още, но помнете, че това не е действителна потребност, а само навик на организма. Постепенно той преминава.
10. Преди сън се отпуснете!
Банално е наистина, но носи много положителни емоции и великолепно ни настройват за почивка:
топла вана с добавка от ароматични масла;
чаша топло мляко с мед и мента или маточина;
мечти или мисли за нещо приятно;
кратка разходка преди сън;
отпускащ масаж;
нежен и спокоен секс.

  Така или иначе ние прекарваме в сън почти половината от своя живот. Затова със сигурност може да изброим още цял списък с всевъзможни съвети, но това ще има смисъл, ако всичко описано се спазва. Не би следвало обаче да насилваме организма си на всяка цена да спазва точно тези препоръки, когато почиваме или уж за удоволствие, а сладкият сън без съмнение е едно удоволствие. Постарайте се да правите това с удоволствие и ще забележите как ще се подобри настроението ви, ще заблестят очите и ще грейне усмивка върху лицето ви. А усмивката е най-важното и безотказно средство, с което очароваме мъжкия пол.
 
 
© списание «маргарита», 2001-2005