.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 
Хибискус - познат и обичан
 
С ярките си цветове хибискусът се ползва с голяма популярност. Екзотичните цветове на хибискуса наричат "цвете на любовта" и "цвете на прекрасните жени" - те са символ на Хаити, а в Индия ги вплитат в сватбените венци.
Още в началото на XVIII в. хибискусът бил пренесен от Китай и украсявал ботаническите градини в Европа, привличайки възхитените погледи с обилния си цъфтеж. Срещат се и твърдения обаче, според които хибискуси се срещали още през XVI век в Италия.

Хибискусът (Hibiscus) е многоброен род от семейство Слезови (Malvaceae), наброяващ около 300 вида, разпространени предимно в тропическите региони на Югоизточна Азия. Това са треви, листопадни и вечнозелени храсти или дървета с височина до 3 м.

Днес съществуват около 500 градински форми и сортове хибискус, с кичести и прости цветове, с различна окраска - бяла, жълта, розова, оранжева, червена, лилава, виолетова. Хибискусът е едно от най-красивите и продължително цъфтящи многогодишни растения. На слънчево, защитено от вятър място, той цъфти обилно от юни до първите застудявания. Хибискусът не е взискателен към почвата, но тя трябва да бъде отцедлива, с добър дренаж. Расте добре дори в градски условия.

Най-често се отглеждат:
Хибискус сирийски (H. syriacus)
Това листопадно дърво, което често расте във вид на храст, е добре познатата ни дървовидна ружа, често срещана в нашите паркове и дворове. Наричат го още "Розата на Шарън" и го смятат за националното цвете на Южна Корея. То може да живее до 100 години. Използва се за озеленяване на паркове, алеи, стени, огради. Расте бавно, цъфти след 3-4-годишна възраст. Издържа кратковременни понижавания на температурата до минус 22 градуса. Лесно понася пресаждане и подрязване. Размножава се с резници, отводи, семена.

Хибискус сирийски или Мугунхва, или роза на Шарън. Всяка година от юли до октомври страната потъва в цветовете на хибискуса мугунхва, които са много издръжливи, не се страхуват от болести и насекоми. Символичното значение на цветето идва от корена на неговото име - мугун, което означава безсмъртие. Южнокорейците смятат, че то точно отразява безсмъртната природа на Корея, вдъхновението, решимостта и упоритостта на корейския народ. Затова го смятат за цветето на Южна Корея.
 

   Хибискус сабдарифа (H. sabdariffa) с търговски наименования: коноп Розела, Сиамска юта, юта от Ява. Това е същата онази суданска роза, от която правят чая каркаде. Листата, стъблата и чашките на растенията имат червеникав цвят и почти цялото растение без корените е съедобно. Пресните листа се използват в салати; семената, които много приличат на сусам, се препичат и смлени се използват в супи и сладкарски изделия.
   За толкова популярния напоследък чай се използват не цветовете, както пише на опаковките с каркаде, а чашките на цветчетата. След като прецъфти цветът, чашката започва да нараства и се увеличава 5-6 пъти, става сочна и месеста. Събират чашките заедно със зрелите плодове. Пресни ги използват за желе, приготвят от тях сосове, компоти, използват за оцветяване на по-безцветните плодови консерви - от ананас, например.
 


  Хибискус конопен - (Hibiscus cannabinus) е вид хибискус, който произхожда вероятно от южна Азия, макар че истинската му родина е неизвестна. Познат е под множество наименования и търговски названия - коноп hibiscus, коноп от Гамбо (Gambo hemp), сиамска юта, kеnaf, юта от Бимли (Bimlipatam jute), коноп от Амбари, Папула от Сан Франциско, Dah, Meshta и др. Не го бъркайте с канабиса - този вид хибискус не съдържа психотропни вещества.
   Hibiscus cannabinus е едногодишно или двугодишно тревисто растение, което израства на височина 1,5 до 3,5 м. Стъблото му е 1-2 см в диаметър, не винаги е разклонено. Историята на неговото отглеждане е много дълга, заради растителните влакна, които се получават от сухите стъбла и успешно конкурират конопа. Те са по-къси, не се отличават с водоустойчивост, но са здрави и еластични. Използват се за въжета, технически тъкани - по-груби, но и много фини, хартия. От този вид коноп се правят и чувалите за кафе. От семената му се извличат технически масла. Отглежда се в Индия, Китай, Бразилия, САЩ, Узбекистан.

  Хибискус китайски - (H. rosa-sinensis) расте в Източна Азия и на островите в Тихия океан. Това е добре познатата ни и обичана стайна китайска роза. Смята се за национално цвете на Малайзия. Неговите пет листенца символизират петте заповеди на исляма. Почитат го не само мюсюлманите в страната, но и езичниците, и китайците, и индийците. Цени се за своите красиви цветове, непретенциозност, бърз растеж. С времето става голям храст с пищна корона и е много подходящ за оформяне на просторни помещения, зимни градини, офиси.

 
  И у нас китайската роза е едно от най-любимите и разпространени стайни цветя. Тя е компактен, силно разклонен храст или дръвче, което може да достигне височина дори до 2-3 м. Листата й са тъмнозелени, блестящи, удължено яйцевидни, с назъбени краища, едри - до 15 см. Цветовете й са едри от 9 до 12 см в диаметър, петлистни, прости и кичести. Цветът им може да бъде от бял до жълт, наситено розов до тъмночервен. Цъфти през лятото в продължение на няколко месеца.

  Китайската роза не е много капризно растение, но и тя си има своите особености. Най-обилно и продължително цъфти и се развива, когато й се осигури ярка светлина, топлина, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва. Не понася обаче директното силно огряване от слънцето и течение. Хибискусът издържа и на сянка, но при недостатъчна светлина цъфти малко и се развива по-лошо. Поставен на светло място, още през март се появяват първите му пъпки. А после цъфти през цялото лято до късна есен.

 През лятото, когато обикновено се изнася навън, се нуждае от леко засенчване през обедните часове, всекидневно поливане, редовно подхранване с органични и минерални торове и достатъчна влажност. След август подхранването трябва постепенно да се намали, а през зимата да се полива по-рядко. Оптималната температура за зимния период е около 15°С .   
  Подхранва се с комбинирани минерални торове, които могат да се редуват с течен оборски тор. Подхранването през лятото е веднъж на 1-2 седмици, а през зимата - 1 път в месеца с по-малки дози фосфорни и калийни торове.
   Хибискусът се размножава рано напролет и през лятото чрез резници, отрязани от върховете на клонките. Може да се поставят във вода или в обогатена градинска смес.

  За да цъфти китайската роза, много важно е и правилното й подрязване. Първата резитба се прави, когато вкорененото клонче е достигнало 25-30 см височина. Премахва се върхът. Това дава възможност да се развият резервните пъпки в основата на листата и да се появят млади клончета, от които после ще се оформи короната.

  През пролетта младите растения се пресаждат в по-големи съдове, клонките се подрязват и скъсяват - от 2-3 см до 15-20 см, така че да се оформи компактно растение с правилна и гъста корона. От всяка клонка се развиват по няколко едногодишни клончета и именно върху тях са цветовете на китайската роза. Отрязаните връхни клончета могат да се вкоренят и да се използват за размножаване на цветето.

  При пресаждането се използва смес от листовка, чимова пръст, торф и пясък в съотношение 1:2:1:1, като се добавят и парченца дървени въглища. Възрастните китайски рози се пресаждат по-рядко, само при необходимост, но всяка пролет се сваля горния слой от почвата в саксията и се заменя с нова пръст.

  Грешките при отглеждането на китайската роза и сухият въздух могат да провокират появяването на болести и вредители. При неблагоприятни условия или рязка смяна на условията, при които се отглежда хибискуса, е възможно пъпките му да не цъфнат, а да опадат, да пожълтеят листата му и дори да остане без листа. Скоро обаче се появяват нови листенца.
 
© списание «маргарита», 2001-2006