margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив
 

   Ябълката е най-популярният плод в света - достъпен и полезен.

   Ябълката се отнася към семейство розоцветни /Rosaceae/, подсемейство ябълковидни /Pomoidae/, род Malus Mill. Известни са около 30 вида ябълки, но само малка част от тях са родоначалници на отглежданите сортове и подложки.

В една ябълка има средно 80 калории.

Ябълката не съдържа мазнини, натрий и холестерин.

Най-дългата обелка от ябълка отрязала Кати Мадисън на 16 октомври 1976 година в Рочестър, Ню Йорк. Дължината й била 52 метра.

За приготвянето на 3 л ябълков сок са необходими 36 ябълки.

Броят на семчиците в една ябълка зависи от ябълковото дърво. Различните сортове имат различен брой семчици.

Повечето цветове на ябълката отначало са розови, а когато се отворят, постепенно стават бели.

Най-тежката ябълка в света е била с тегло 1.3 кг.

В доисторическите селища в Швейцария са били намерени овъглени плодове на ябълка.

Ябълките са от семейство розоцветни.
Ябълката е била известна още на доисторическия човек. Останки от ябълкови плодове са намерени при разкопки на наколни жилища, съществували преди около 5000 години. За нейна родина се смята районът в Северозападните Хималаи. Култивирането на ябълката води началото си от Мала Азия. Оттук тя е попаднала в Кавказ, Египет и Палестина. Преди повече от 600 г. пр.Хр. ябълковата култура е била отглеждана в древна Гърция, откъдето е била пренесена в Рим и оттам в цяла Европа. За тази култура се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим. Въпреки, че е била известна от древността, голямо стопанско значение ябълката придобива през XX век, когато са били оценени хранителните и лечебни качества на плодовете.

сорт "Фуджи" На световния пазар ябълката е един от най-разпространените плодове. За нашата страна тя също има много голямо значение.


В България тази култура се отглежда отдавна, но площите най-бързо нарастват след 1950 г. Особено благоприятни условия за отглеждане на ябълки се смятат районите в долините на реките Марица, Струма, Камчия и Огоста. В сравнение с другите овощни видове ябълката дава по-големи добиви, различните сортове зреят в различни срокове, плодовете понасят добре транспорт и лесно се съхраняват. По производство на ябълки България е заемала 12-то или 13-то място в света, сега обаче сме едва на 63-то място, а ябълки внасяме от Македония, Гърция, Полша, а уникалните български сортове ябълки постепенно изчезнаха и вече са подменени със стандартни и популярни видове.

Ябълката е една от овощните култури с най-много сортове, над 10 000. У нас броят на ябълковите сортове възлиза на около 500. На нашия пазар се срещат най-често “Мелроуз”, “Муцу”, позната още като "Криспи", “Грейни Смит”, “Джонаголд”, “Флорина”, “Фуджи”, “Молиз Делишез”, “Златна превъзходна”, “Червена превъзходна”, “Джонатан”, “Айвания”, "Карастоянка", “Айдеред”, “Златна резистентна”, “Флорина”, “Шарден”, “Прима” и др.

В зависимост от времето на зреене ябълковите сортове се разделят на летни, есенни, които узряват към края на август и началото на септември. Най-многобройни са зимните сортове ябълки.

Ренета
Джонаголд
Златна пармена
Айвания - рядък балкански сорт ябълки
Ябълката се нарежда между най-добрите плодови храни за човека. Това се дължи на разнообразния й химически състав: съдържание на сухо вещество – 8,0-13,0%; захари; органични киселини – 0,11-0,49%; минерали, витамини, ензими, баластни вещества, главно под формата на пектин и целулоза. Съдържанието на витамин С варира от 4 до 80mg. Затова, освен като пълноценна храна, плодовете имат и ценни лечебни и диетични свойства.

Вкусът на ябълките до голяма степен зависи от количеството и съотношението на съдържащите те се в тях захари, органични киселини и дъбилни вещества. Ароматът им се дължи на етеричните масла. Съдържанието на захари в ябълковите плодове е от 9,24 до 12,71%. Преобладава фруктозата – 6,8%. Глюкозата е 2,7%, захарозата – 2,2%. Общата киселинност е от 0,17%, за най-сладките сортове, до 1,2% - при най-киселите.

Количеството на целулозата в ябълките, в сравнение с други плодове, е по-голямо – от 0,8 до 1,2%. Целулозата е съсредоточена в кожицата и в семенната част на плода.

Пектинът (0,080 – 1,77%) прави ябълковите плодове здрави и им придава много добри желиращи свойства, поради което те имат голямо значение за преработвателната промишленост.

Популярната напоследък сорт  “Грейни Смит”  Всички изследвания доказват, че редовната консумация на ябълки може да окаже голямо влияние върху здравето ни и да увеличи нашите шансове за дълъг живот в добро здраве. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години - това са установили учени от университета в Кембридж. В проучваването са участвали 25 000 души на възраст от 49 до 79 години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от определени типове рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето.

  Ябълките са прекрасен източник на растителни вещества, които наричат флавоноиди. Особено ценен е кверцетинът, който снижава риска от рак на белите дробове с 46%. През 2001 година американски лабораторни изследвания откриха, че ябълките спират растежа на ракови клетки на простатата, а рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30-40%. Благодарение на противовъзпалителните свойства на кверцетина, ябълките подобряват работата на белите дробове и облекчават астмата. Употребата само на пет ябълки в седмицата подобрява функиите на белите дробове с 3%.

  Друг флавоноид, с който могат да се похвалят ябълките, това е катехин, а изследванията потвърждават, че хора, при които съдържанието на катехин в кръвта е по-високо, по-рядко страдат от инфаркт.

  Това обаче съвсем не е всичко. Наличието на пектин в ябълките, ги прави продукт с нисък гликемичен индекс, което означава, че при употребата им нивото на захарта в кръвта се вдига бавно. Индексът дава оценка на продуктите в съответствие с тяхното влияние на нивото на захарта в кръвта. Глюкозата например има индекс 100.

  Макар че ябълките не са особено богати на витамини и минерали, в тях се съдържа огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония. Освен калий, в ябълките се съдържа бор, който предотвратява остеопорозата.

  Количеството на витамин С зависи от сорта на ябълките, от срока на съхранение и други фактори. В някои сортове витамин С е почти три пъти повече отколкото в други. Пресните ябълки съдържат повече витамин С, отколкото в края на зимата, след дълго съхранение.

  За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя трябва да се яде с кората. В кората и месестата част непосредствено под нея се съдържат повече флавоноиди, витамин С и пектин. Нарязването на ябълките намалява количеството на витамин С, повърхността става кафява, защото се окислява. След термична обработка също се намалява количеството на полезни вещества почти до 65-75%. Точно затова ябълките, съхранявани в хладилник, съдържат повече витамин С, отколкото тези във фруктиерата на масата в светлата и топла кухня.
  Препоръчва се всяко ядене да приключва с една ябълка - полезно е не само за фигурата, но и за зъбите. Ябълките помагат да се събудим сутринта по-добре от кафето, освежават организма и повишават работоспособността ни.

Ябълките са полезни и добри помощници на организма при простудни и инфекциозни заболявания.

С отвара от пресни ябълки лекуват остър и хроничен бронхит, кашлица при простуда. Ябълките се нарязват на дребно, добавя се малко вода и се задушават 10 минути на бавен огън. Приемат се в топъл вид по 1-2 супени лъжици 8-10 пъти на ден. Ако бронхитът е стар, следва да се добави в ябълковото пюре па 1 супена лъжица краве масло и мед.

При суха кашлица е полезно да се ядат печени ябълки.

За лечение на отър и хроничен (детски) бронхит, съпроводен с кашлица се смесват настъргани на ситно ренде ябълки, кромид лук и мед в съотношение 1:1:2 обемни части. Взема се по 1 супена лъжица 7-8 пъти на ден.

Смесват се в съотношение 5:6:1 тегловни части ябълки, корен от хрян, морков, настъргани ситно, добавя се захар, сол сметана на вкус. Салатата е полезна при нарушаване обмяната на веществата, при простудни и инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища.

1 супена лъжица прах от изсушена кора на ябълка, 1 супена лъжица ленено семе и 1-2 чайни лъжички мед се заливат с 300 мл вода, вари се в затворен съд 10 минути. Прецежда се. Пие се топло при ангина, ларингит (при децата)на равни дози 3 пъти на ден 5-10 минути преди ядене.

Листата от ябълка са най-уникалният източник на витамин С. Затова запарка от листата на ябълката е полезно да се пие практически при всички заболявания на дихателните органи. Счукани на прах листата могат да се включват във всички ястия като ценна хранителна добавка без странични въздействия върху човека. Приготвя се запарка като 1 супена лъжица сухи, начупени на дребно листа от ябълка се заливат с 1 чаша вряла вода, покриват се с капак и се оставят на водна баня 15 минути. Охлаждат се при стайна температура 45 минути, прецеждат се. Пие се по 1/2 чаша 3-4 пъти на ден преди ядене. С настойката е полезно да се плакне гърлото при ангина, ларингит, да се промива слизестата обвивка на носа при хрема.

Две рецепти с ябълки за любители
Ябълков кекс
Продукти: 3 яйца, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка канела, 2 чаени чаши брашно, орехи - по желание, 3-4 едро настъргани ябълки. Пече се в кексова форма или в тавичка около 35-40 минути. Поръсва се с пудра захар.
Печени ябълки

Ябълките се издълбават и се почистват от твърдата част и семките. В отвора се насипва захар, по-желание стафиди и/или сушена синя слива. Пекат се в тавичка с малко вода.
© списание «маргарита», 2001-2006