.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама.:. книга за гости.:. контакти.:.
 
 
Понеделник - тежък ден
 • Японските учени са доказали, че понеделник е тежък ден. По техни данни работата в понеделник сутринта може да стане причина за преждевременна смърт. Броят на сърдечните пристъпи и удари в понеделник сутринта нараства значително. Именно тогава са зафиксирани най-голям брой смъртни случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания.
 • Доктор Мураками обяснява: "Повечето хора в неделя са освободени от психически и физически натоварвания. Затова им е сложно да преминат от почивка към работа. В понеделник сутринта кръвното налягане на човека бележи най-високата си точка за седмицата."
 • В понеделник сутринта при повечето хора рязко се повишава кръвното налягане, което води до лошо самочувствие и дори до смърт - съобщава Sky News.

   Това не са празни думи. Астрологията също го потвърждава. На всеки ден от седмицата тя приписва особеностите, свързани с планетата, която го управлява. Полезно е да ги знаем, особено ако планираме нещо важно за утрешния ден.

  Глупаво е да се предполага, че почти всички цивилизации - от изчезналите до днешните не са се отказали от седмичния цикъл на живот просто поради навик. Както и да са били променяни календарите и епохите, седемдневното броене на времето е оставало непроменено. С редки изключения: за кратко време се опитали да го премахнат в календара на Френската революция, въвеждайки десетдневна "седмица".
  След революцията и в Съветския Съюз се опитали да въведат революционни 5-дневни и 6-дневни периоди. През 1929-30 год. постепенно била въведена 5-дневна седмица. Всеки работник имал един почивен ден в седмицата, но нямало фиксирани почивни дни. От 1 септември 1931 година тази седмица била заменена с 6-дневна с фиксирани почивни дни - на всеки 6-ти, 12-ти, 24-ти и 30-ти ден на всеки месец. След 30 февруари следвал 1 март. Последните дни от месеците с 31 дни разглеждали като допълнителни работни дни извън 6-дневния цикъл. Връщането към нормална 7-дневна седмица било осъществено на 26 юни 1940 год.

  Защо човек векове наред запазва упорито пристрастие именно към седмицата? Заради небесните ориентири - отговарят астролозите. Всеки от нейните седем дни се управлява от една видима планета, включвайки и Слънцето. И всяка от тях влияе по своему върху активността на нашата психика и физиология. Характерът на това влияние е проверен през вековете. Така че не е трудно да се избере какво е най-добре да се прави в един или друг ден, а от какво човек следва да се откаже.
ПЛАНЕТИТЕ - УПРАВИТЕЛИ
Спомнете си названията на дните на седмицата в различните езици, особено тези с латински корен - френския, италианския и тогава много лесно ще запомните, че:

понеделник е ден на Луната,
вторник - ден на Марс,
сряда - ден на Меркурий,
четвъртък - на Юпитер,
петък - на Венера,
събота - на Сатурн,
неделя - на Слънцето.
С всеки ден на седмицата, в съответствие с неговия управител, се свързвали определени поверия, определена символика и препоръки за родените в този ден. Освен това, в древността според денят, в който хората били родени, се определяло и приблизително социалното предназначение на човека. Тоест от раждането му готвели човека за определена съдба.
• Луната ни настройва на мечтателност, отпуска ни. В понеделник са ни противопоказани дейности, изискващи от нас да сме съсредоточени, стегнати.
• В понеделник менюто ни трябва да бъде леко - без мазни, солени, пушени храни, без алкохол, сладко и тестено. За стомаха през този ден най-полезни са млечните продукти, леки каши, плодове, но без цитрусови.
  Понеделник е ден на Луната и той носи благоприятните и неблагоприятни свойства на нощното светило, славещо се със своето непостоянство. Освен това, в зависимост от лунната фаза, от аспектите с другите планети в този ден, понеделник може да се окаже много тежък или само един тежък ден.
  Луната показва емоционалната страна на нашия живот - тази, която не се поддава на анализ и контрол от страна на нашето съзнание. Но емоционалната нагласа влияе силно върху адекватното ни възприятие на външното обкръжение. Луната и понеделникът покровителстват жените: момичетата, родени в този ден, стават прекрасни майки, пазителки на домашното огнище и традициите на дома. Често обаче тези хора се оказват капризни, с променливи настроения, непостоянни. Оттук и социалното им предназначение - никога не ги поставяли на отговорна работа, изискваща концентрирано мислене и трезво възприятие. В същото време обаче от средата на тези хора излизали храмовите жреци, способни да се настроят да възприемат явленията от ефирния свят, тъй като те били крайно чувствителни и способни да възприемат най-фините вибрации. Човек, намиращ се под силното влияние на Луната, притежава дълбока интуиция и неговото място е там, където подобно качество е необходимо.

  В понеделник винаги може да се очакват всякакви изненади, промени, безпокойства, затова се препоръчват занимания с най-първичното в домашно домакинство - чистене, кухня. Пари не се дават никому, работа не се поръчва, прието е ограничаване от месна храна. Всички пътища са неблагоприятни, освен водните. Именно в понеделник може да се тръгва на далечно плаване.
• Вторник може да се каже, че е нервен ден. Психиката ни е лесно възбудима, по-остро се проявяват агресивните свойства на характера. Затова във вторник следва да се пазим от всяка възможна кавга, конфликт, спор, изясняване на отношенията.
• Във вторник любителите на пикантни ястия могат да не се ограничават. Денят на Марс позволява употребата на висококалорична храна, с много подправки, лук, чесън, сосове и маринати. Излишни са само сладкишите и печените тестени неща.
   Вторник е ден на Марс. Смята се за активен ден. Родените в този ден, се оказвали доста енергични, избухливи и напористи, макар че понякога са неуправляеми. Най-добрите им качества са способност за борба, самоотверженост, неприемането на сплетни и интриги. Човекът на Марс винаги иска да играе водеща роля, ръководи се повече от страстта, отколкото от разума и неговата активност винаги е насочена към нещо конктретно, макар че именно ярко изразената импулсивност му пречи да доведе нещата докрай. В такива дни се случвали всякакви внезапни прояви на държавна активност - войни, реформи. Изобщо вторник е своеобразен ден за активни начинания, авантюри и неочаквани активни действия. Обратното - да се седи в този ден със скръстени ръце си е направо безобразие, трябва да се проявява максимална инициатива, дори без да се мисли за последствията. Не е много редно в този ден да се отделя внимание на домашните домакински дейности, тъй като елементарно може да стане скандал без видим повод. Не бива да се започват някакви творчески цикли, както и да се приключват нещата. Почти не е нужно да се казва, че сред хората, родени във вторник, набирали воини.
• Под влиянието на Меркурий ние се настройваме на активен делови ритъм, ставаме по-възприемчиви, мислим бързо, точно. Между другото, важните покупки са удачни най-често в понеделник, сряда и четвъртък.
• Най-доброто меню за сряда е разнообразие от зеленчуци, различни яхнии, салати и отказ от месо и млечни продукти. За деня на Меркурий най-подходящо е да се ориентираме към вегетарианска храна.
Сряда се управлява от Меркурий - покровител на търговията, занаятите, знанията, дейностите, свързани със слово, общуване и предаване на информация. В човека Меркурий се проявява доста явно - родените в този ден са приказливи, общителни, лесно усвояват информацията и излагат мислите си. Вярно е, че тези качества зависят и от положението на Меркурий в момента на раждането. Меркурий дава също така и ловкост, хитрост, адаптивност, затова го смятали за покровител на крадците. Този ден е благоприятен за пътувания, търговски сделки, занимания с умствен труд, подходящ ден е да се пишат писма, например. Хората, родени в сряда, били призовани да се занимават с подобни дейности - писатели, занаятчии, търговци и разбира се, журналисти.

  Денят не е благоприятен за занимания с държавни дела, за общуване с началството. Нищо не може да се реши чрез конфликт, а само с умствено усърдие.
• Ако планираме делови преговори, срещи с приятели, подходящо е да изберем четвъртък - денят на Юпитер, когато всевъзможни контакти се осъществяват и установяват най-добре. В този ден сме най- комуникативни, общителни.

• В четвъртък най-полезна ще бъде лека диета, а още по-добре - лечебно гладуване.
Четвъртък е ден на Юпитер и хората от този ден носят чертите на тази планета - "звезда на кралете". Те несъзнателно излъчват усещане за авторитет и власт. Такива хора не си представят за себе си друго, освен ролята на ръководител, направляващ действията на околните. Човекът на Юпитер сякаш през цялото време вразумява другите, целият му живот е сякаш пример за останалите.
  Той има организаторски способности, ръководи се от висши идеали, а не от съображения за лична изгода. От тези хора произхождат чиновници, законодатели, духовни дейци, всички длъжности, свързани с управлението и закона, мисионери, меценати, учители и преподаватели. Юпитер налага своя отпечатък върху целия ден - през целия ден са уместни заниманията с дейности, свързани с управлението на Юпитер, а неблагоприятно е да се осъществяват действия, свързани с материално обогатяване и прочие користни дейности.
• В петък се постарайте да не надничате в магазини - тегли ни към безсмислени, разточителни разходи. Това е ден на Венера, за който са характерни емоционален подем, повишена чувствителност.

• Най-подходящото меню за петък са сладки неща, тестени изделия.

 Петък е ден на Венера и човекът роден в този ден е човек на чувствата (не бъркайте това с емоциите!). Тези хора са доста надеждни, практични, и на тях може да се разчита буквално за всичко. В петък на света идват естети, актьори, хора с творчески заложби, миротворци и носители на мира - това са най-добрите им качества. В по-лошия случай това са роби на своите страсти, лентяи и приспособленци. Смята се, че петък е ден на мира и справедливостта, на изкуството и съзерцанието, естетиката и любовта. Това е най-доброто време за запознанства, свързани с любовни контакти, а така също и за сключване на брак (и четвъртък става за тази работа). В този ден следва да се избягват всевъзможни излишества, понеже в дадения случай те са способни да извадят човека от равновесие и да се отразят пагубно на здравето му. Желателно е да се пости.

• В събота водещо е влиянието на Сатурн, който ни дава особена целенасоченост, умение добре да се концентрираме върху важните неща. Но заедно с това не сме твърде комуникативни, усещаме емоционален спад.

• В събота добър ориентир е умереното хранене. В този ден е целесъобразно да се откажем от алкохол, лютиво, пушено, да не злоупотребяваме с мазни блюда.
Събота е ден на Сатурн. С този ден се асоциира всичко, което е свързано с уединението, тайната. Хората на Сатурн често пъти са единаци, философи-самотници. Те са сдържани, слаби и аскетични. В живота се държат обособено и в древността от тях излизали добрите шпиони и специалисти в онези области, където е необходимо да се пази тайна. Сатурн сам по себе си е символ на затвореност, обособеност, кристализация, самопознание и откъсване на човека от социални контакти, в това той е антипод на Юпитер.

Затова съботата е благоприятна за занимания с индивидуални проблеми, медитация, приключване на нещата и окончателното им анализиране. Това също така е и ден на тъга, печал и вътрешно неспокойство, и действия, свързани с проява на страсти, могат да донесат уединение насила, затова не бива да се започват нови дейности, да се пътува, особено далече. Денят е благоприятен за дейности, свързани с имущество, особено недвижимо, за залагане на фундамент, за строителство. И при все това, трябва да се помни, че в събота е добре да се говори по-малко, и да се мълчи повече.
• В неделя най-силно се проявява въздействието на Слънцето, което дава активен подем на жизнените сили. Този ден обаче е неподходящ за делнични грижи, психиката ни се стреми да се освободи от седмичното напрежение.

• Финалът на седмицата - неделя ни дава пълна гастрономична свобода. Гурманите могат да си позволят всякаква, най-пикантна кухня. В деня на Слънцето -- никакви ограничения.
 Неделята е свързана със Слънцето, което е символ на персоналност, индивидуалност, показва активното проявяване на човека в околния свят, осъзнаването на своето място в него, активното светоусещане и силното творческо начало. За много народи родените в деня на Слънцето смятали за щастливци, които още в момента на раждането си са получили заряд от слънчева светлина. Предполага се, че ще живеят дълго, тъй като имат невидима помощ отвън и скърбите им ще са краткотрайни, а радостите по-продължителни.
  Сред хората, родени в неделя, избирали лекари, както и хора на творчеството, свързани с изкуството. Давало им се право сами да избират своя път.
  В неделя следва да се пристъпва към нови дела, да се започва лечение и други оздравителни процедури.
Неделята не бива да се прекарва в уединение, да се правят авантюристични сделки, денят не е подходящ и за нови запознанства.


  Това е кратката характеристика на седемте планети и дните, които те управляват. Два са критичните дни - вторник и събота (денят на Марс и на Сатурн) и към тях се добавя понеделник, заради неговата двойнственост и емоционално безпокойство, което носи Луната. Три са щастливите дни - неделя, четвъртък и петък. Сряда (денят на Меркурий) е двойствен и зависи от позицията на човека, тъй като Меркурий е вестителят на боговете и дава сила на онези планети, с които е встъпил във взаимодействие.

  
 
© списание «маргарита», 2001-2006