.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама.:. книга за гости.:. контакти.:.

IN MEMORIAM

"Светът загуби най-красивия глас на епохата ни".
Йоан Холендер, директор на Виенската опера:
   На 6 септември, на 71-годишна възраст, в дома си в Модена, в 5 часа местно време почина световноизвестният италиански тенор Лучано Павароти.
   В последните мигове на певеца до него са били съпругата му Николета, дъщерите му Лоренца, Кристина, Джулиана и Аличе, сестра му Габриела, племенниците му, близки роднини и приятели.
"Татко, аз знам, че ти много ме обичаше и знам, че винаги, през целия ми живот ще ме пазиш. Никога няма да те забравя." - написа четиригодишната Алисия на своя баща - Лучано Павароти. Думите й прочете архиепископът на Модена Бенито Коки по време на прощалната литургия.
Лучано Павароти, наричан Големия, е един от най-великите лирични певци на всички времена, и несъмнено най-популярният от дните на Енрико Карузо.

Италианският тенор успя да превърне оперни арии като "Nessun Dorma" в международни попхитове, а "Essential Pavarotti" е първият класически албум, оглавил британските класации за попмузика. Когато през 1990 г. на Световното първенство по футбол Павароти изпълни прочутата ария на Джакомо Пучини, за него заговориха дори хора, които никога не бяха стъпвали в опера, припомня ДПА.

Критиците му твърдяха, че егото на Павароти е голямо колкото деветцифрената му банкова сметка. Но за хора като Андреа Бочели, представител на по-младото поколение оперни певци, вдъхновени от Големия да направят крачката между операта и попмузиката, той е "последната харизматична личност на нашето време". "Хората, които харесват стила бел канто, се възхищават от него", бе заявил Бочели преди време.

Лучано Павароти, най-едрият от Тримата тенори, се радваше на бляскава кариера, бе канен на партита от кралски особи, но не забравяше и бедните хора в страни като Босна, Ирак и Гватемала. Той връщаше усмивките по лицата им с годишните си благотворителни концерти "Павароти и приятели". През 2001 г. тенорът отбеляза своята 40-годишнина на сцената - безпрецедентно постижение в света на оперната музика.

Лучано Павароти остави след себе си четири дъщери, родени от двата му брака и една голяма тъга - липсата на наследник от мъжки пол. През 2003 г. втората му съпруга - с 34 години по-младата от него бивша секретарка Николета Мантовани откри, че братът-близнак на дъщеря им Аличе е починал в утробата й. "Аз съм човек без късмет", сподели тогава Павароти, научавайки за трагедията.

През юли 2006 г. тенорът бе опериран от рак на панкреаса в Ню Йорк. Последната му голяма изява пред публика бе на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през същата година.

Павароти обичаше да се сравнява с алпийско цвете, чиято решителност му помага да цъфти в условията на негостоприемния рок. "Това предполага известен нарцисизъм", обичаше да казва той.

Лучано Павароти е роден на 12 октомври 1935 г. в Модена. Баща му е запален почитател на операта и ентусиазиран любител-тенор. Младият Павароти дебютира на оперната сцена през 1961 г. като Родолфо в "Бохеми".

Павароти дължи кариерата си и един от много си прякори - "Лъки Лучано", на събитие от 1963 г., когато в последната минута замества Джузепе ди Стефано като Родолфо в лондонската Кралска опера "Ковънт Гардън". Тогава тенорът сключва първия си важен договор.

Пандемията от хонконгски грип през 1968 - 1969 г. принуждава Павароти да отмени 10 представления на "Бохеми" в прочутата нюйоркска опера "Метрополитън". През 1972 г. тенорът се завръща триумфално на сцената. Големият му успех е в "Дъщерята на полка" на Доницети. Изпълнението му изправя публиката в "Метрополитън" на крака. Павароти е извикан на бис 17 пъти. Оттук започва пътят му към международната слава.

""Метрополитън" е любимата ми опера. Тук човек вдишва музиката още щом прекрачи входната врата", казваше Павароти.

Лучано Павароти има повече от 100 записа, пет от които удостоени с "Грами". Концертът на Тримата тенори - Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго, записан в Рим през 1990 г., се превръща в най-продавания класически албум на всички времена. Павароти обаче отказваше да пее у дома, дори и под душа, и не желаеше да слуша свои записи, защото като перфекционист откриваше всичките си грешки.

През 1996 г. сп. "Форбс" класира Павароти сред най-богатите хора в развлекателната индустрия с печалби от, 25 милиона долара. Личното му състояние се оценява на 10 пъти по-висока сума.

Изпълненията на Лучано Павароти привличат огромна публика. През 1993 г. на концерта "Павароти и приятели" в лондонския "Хайд парк" се събират 150 000 души.

Жител на Монте Карло с имоти в Италия и Ню Йорк, тенорът навремето отхвърли обвиненията в укриване на данъци, отправени му от германската и италианска полиция с думите: "Прекалено голям съм, за да се скрия". По-късно между него и италианските власти бе постигнато споразумение за изплащането на данъци в размер на 11 милиона долара.

Критиците на Павароти го обвиняваха, че не може да разчита партитури, докато първата му съпруга Адуа Верони го нарече "скъперник" след скандал за издръжка.

"Познавам превратностите на живота. Един ден те величаят, а на следващия се озоваваш в калта. На този свят има толкова много хора, така че е невъзможно да угодиш на всички тях", казваше Лучано Павароти.
Рим, Асошиейтед прес/ДПА/БТА
Пласидо Доминго:
"Винаги съм се възхищавал от славата на гласа, която Господ му е дал - този тембър, който не може да бъде сбъркан".

"Обожавах необикновеното му чувство за хумор. Дори в телефонните ни разговори и при срещите ни през тези месеци ние успявахме да се смеем."


Хосе Карерас:
"Павароти бе един от най-големите гласове на операта, истински приятел, изтънчен кулинар и отличен играч на покер".

"Най-добрите ми спомени са от времето, прекарано с него на четири очи. Той беше много забавна личност".

"Трябва да си спомняме за него като за велик артист, какъвто беше, мъж с невероятна харизма".
Весел и обаятелен дебеланко, предан футболен фен, любител на спагети и конна езда (независимо от габаритите си), всеобщ приятел и щедър благотворител. Упрекваха го в стремеж към евтина популярност, приписвайки му вина за проектите му със звездите на поп-музиката, но нито един скептик не бе в състояние да отмени неговата титла "крал на горното "до".

Павароти е роден в Модена. Баща му , хлебар по професия, имал хубав тенор и пеел в любителски спектакли. Бъдещият професионален певец слушал опера от дете - на живо и на запис. Бил страстен поклоник на Бенеамино Джили и Тито Скипа, но негов кумир бил Марио Ланца, чиито сценични маниери той копирал пред огледалото още като дете. След като завършил училище, Лучано известно време се колебал, избирайки между професията на учител и професионален футболист. Родителите му го отклонили от големия спорт и той не само завършил педагогическия институт, но и успял да поработи две години като учител в началното училище. Когато любовта към музиката окончателно взела връх, Павароти бил вече на тридесет години. Според днешните представи това е доста късно начало за певческа кариера, но вероятно именно този зрял дебют му позволил да стъпи на сцената в разцвета на силите си и да запази великолепните си вокални възможности четиридесет години. Едва през последното десетилетие на живота му гласът му започва да го подвежда.

За разлика от своите приятели и съперници - испанците Хосе Карерас и Пласидо Доминго Павароти не беше интелектуален и ерудиран музикант. Но той имаше фантастичен, отбелязван от всички, усет и природен драматизъм, да не говорим за природните му вокални данни. Дебелакът Портос на Александър Дюма възкликва: "Аз се бия, защото ми се бие". А Павароти пееше, защото му се пее. И му се пееше с цялата мощ на грамадната си гръд и с цялата си любов към музиката.

Неговият репертоар беше предимно италиански: той дебютира в "Бохеми" на Пучини, европейска слава му донася партията на Едгардо в "Лучия ди Ламермур" на Доницети, на сцената на "Ковънт-Гардън" той излезе в "Палячи" на Леонкавало. Сред неговите най-хубави, незабравими записи трябва да се споменат "Тоска", "Бохеми", "Мадам Бътерфлай" и "Турандот" на Пучини; Реквием, "Риголето" и "Травиата" на Верди; "Любовен елексир", "Дъщерята на полка" и "Лучия ди Ламермур" на Доницети, отделни опери на Белини, Росини и Маскани. "Nessun Dorma", знаменитата ария от "Турандот", в негово изпълнение в началото на 1990-те години стана хит от световен мащаб.

Павароти имаше своите полети и падения: той, както и мнозина други беше освиркан от постоянните посетители на "Ла Скала"; гласът му отказваше, проваляше концерти; понякога изискваше невероятни условия на настаняване (веднъж в Единбург на организаторите се наложи да направят специална кухня за него); имаше проблеми с данъците, след 35-годишен брак и три дъщери се разведе и се ожени за секретарката си. Но това не му пречеше да остава най-симпатичният персонаж върху страниците на вестниците и списанията, посветени на знаменитости. Появявайки се в телевизионни и радиопредавания, той обезоръжаваше всеки, дори най-заядливия водещ. Много приличаше на голямо дете.

След операцията през 2006 година, когато му поставиха печалната диагноза, Павароти се уедини в своя дом. Слуховете за неговото плачевно състояние бяха доста упорити, но два месеца преди смъртта му, пресаташето на певеца каза, че той планира да запише още една плоча, в която трябва да влязат записи на духовни произведения. Дали това беше добър пиар при лоша игра, не знаем. Но да се повярва в тази идея е лесно. Павароти беше благодарен човек: той винаги с признателност говореше за учителите, наставниците и колегите си. Към провидението се отнасяше по същия начин.

Гласът на Павароти не е възможно да се сбърка с ничий друг. Един критик, проницателен и взискателен любител на операта, казваше за певеца следното: "Павароти може да бъде упрекнат в прекалена мелодраматичност, но не може да се отрича, че с неговата уста пее сам Господ Бог"."Музиката е удивително средство, което може да съедини хората заедно, да разруши всички бариери. Хората, особено днес, се нуждаят от нещо позитивно. Спортът и, разбира се, музиката ще спасят този свят".

Критиците разпалено смятаха колко октави може да вземе италианският гений. Специалистите го наричаха кралят на горното До, а милионите му поклоници - просто Големият Па. И за това, че вземаше с лекота високите ноти, и за мощната му физика. Самият Павароти признаваше, че не е в състояние да се лиши от храна и трогателно се оплакваше от своите страдания.

"Мечтая да се събудя веднъж отслабнал с 20 кг и да летя!"

Павароти подари операта на милиони. Той един от първите се научи виртуозно да съвместява класическата музика и шоу бизнеса: великият тенор предложи да се направят концерти под открито небе, често канеше поп-звезди. Не е важно колко бледо изглеждаха те редом с оперния маестро, главното е, че Павароти беше великолепен.

"Аз правя хората щастливи. Мисля, че Бог е целунал моите гласови струни".
© списание «маргарита», 2001-2007