.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 
 

Достойно ест
“Достойно ест яко воистину блажити тя Богородицу, присноблаженную и пренепорочную и матер Бога нашего. Честнейшую херувим и славнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу тя величаем”.

"Наистина е достойно да те облажаваме, Богородице, вечноблажена, пренепорочна и Mайка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите; нетленно родила Бога Слово, истинска Богородице, величаем те."
 


  Център на светогорския култ към Божията майка е иконата "Св. Богородица - Достойно Ест". Тя се намирала в българската кели в местността Пение, близо до Карея - административния център на Света Гора. Историята на тази икона е свързана с православното песнопение "Достойно ест".

   Според преданието през IX век славили Богородица с песнопение, съставено от Козма Маюмски през VI век: "Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу тя величаем".

   Чудото се случило през 982 година. Келията обитавали стар монах и послушник. Късно през нощта старецът се отправил в манастира на всенощно бдение, а младият послушник останал сам да се моли в келията. На вратата се почукало. Послушникът не се учудил - в Атон имало много монаси, а в планината живеели отшелници, които понякога слизали при своите събратя. Послушникът се поклонил на непознатия гост, дал му вода да пие и му предложил да си почине в келията. Заедно с госта те започнали да пеят псалми и молитви. Но когато стигнали до "Честнейшую херувим..." тайнственият гост неочаквано отбелязал, че по техните места пеят тази песен по друг начин, добавяйки пред "Честнейшую..." думите "Достойно ест, яко воистину блажити тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную, и Матер Бога нашего". И когато монахът започнал да пее тези думи, иконата на Божията Майка, която стояла в келията, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът усетил особена радост и заплакал от умиление. Той помолил госта да запише чудните слова и понеже не намерили никаква хартия и писмени принадлежности, непознатият монах ги начертал с пръст върху каменната плоча, която поддавала под пръстите му, сякаш била от восък и помолил да научат всички християни така да славославят Пресветата Богородица. След това гостът, нарекъл се смиреният Гавраил, станал невидим, а иконата още известно време продължавала да излъчва чудна светлина. Потресен от случилото се, послушникът едва дочакал стария монах, разказал му за тайнствения непознат гост и му показал каменната плоча с думите на молитвата. Духовно опитният старец веднага разбрал, че в келията е идвал архангел Гавраил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в името на Божията Майка.

  Оттогава ангелската песен "Достойно ест" се пее по време на всяка Божествена литургия по целия свят - навсякъде, където има поне един православен престол или живее поне един православен християнин. Тя се изпълнява в заключителната част на Златоустовата литургия, след освещаването на Светите дарове и е една от най-разпространените Богородични молитви. Заедно с "Многая лета" "Достойно ест" отдавна се изпълнява от всички славянски мъжки хорове и е част от ритуала "венчание".

  Старецът и послушникът разказали за случилото се на прота. Той благословил Събора на старците, на който било разказано за небикновения вестител и неговите думи. Там, на събора, прозвучала за първи път молитвата към Богородица "Достойно ест...". Камъкът с изчертаните върху него букви изпратили в Константинопол на патриарха като свидетелство за чудото. А иконата, пред която за първи път на земята била произнесена тази молитва, започнали да наричат "Достойно ест". Скоро тя била пренесена в съборния храм на Карея, където се намира и до днес.

   Оттогава са минали повече от хиляда години. За това време иконата е напускала Атон само 4 пъти, за да утеши, подкрепи и вразуми онези православни, които нямат възможност да отидат при нея сами. За първи път това е станало през 1963 година, когато се празнува хилядолетието на Света Гора и по повод на този юбилей чудотворната икона посетила гръцката столица Атина. За втори път това се случва през 1985 година, когато по случай 2300-годишнината на Солун тя гостувала на града. За трети път - през есента на 1987 година, когато светинята отново навестила столицата на Елада. Тогава тя била посрещната с тържествено литийно шествие с хоругви, свещи и венци от живи цветя на пристанището в Пирея и останала 18 дни в храма Благовещение. Ден и нощ през цялото това време не спирал потокът от хора, жадуващи да се докоснат до нея. Неотстъпно я пазели монаси от Света Гора. И последно през есента на 1994 година, прекрасната гостенка посетила град Ларнака на остров Кипър.

   Всяка година на Втория ден на Великден представители на всичките 20 светогорски манастири изнасят с литийно шествие иконата "Достойно Ест", за да благослови Божията майка с чудотворния си образ възраждащата се природа.

  Прочутият Йоан Кукузел Ангелогласни нотирал песента “Достойно ест” според източното пеене и по този начин я съхранил за бъдните български поколения. По време на турското робство всички борци за политическа и духовна свобода са приемали песента “Достойно ест” като упование и вяра в народното дело. Тя е била и любима песен на Апостола Левски. Той първом запял “ДОСТОЙНО ЕСТ”, а после повярвал в “ЯКО ВО ИСТИНУ” и блажено увиснал на бесилото.

  "Достойно ест" е любимото песнопение и на дядо Неофит, сегашния русенски митрополит. Църковното пеене е негово любимо занимание още от студентските му години. Приятели и сподвижници на дядо Неофит му дали идеята да запише някои от църковните песнопения в музикално студио. В издадения компакт диск е и "Достойно ест". Преди десетина години папа Йоан Павел Втори също издаде компакт диск с молитви и църковни песнопения в модерен аранжимент.

  Умалено копие на иконата "Достойно ест", донесено от Света Гора, осветено в манастира „Св. Пантелеймон”, се намира в храма „Св. Николай” в Бухово. Всеки петък пред чудотворната икона на Св. Богородица свещеникът отец Георги отслужва акатист, а на всеки празничен и неделен ден иконата се изнася за поклонение по време на Светата Литургия.

  Традиция е вече провеждането на Международния ежегоден фестивал на църковното песнопение "Достойно ест", организиран от община Поморие, Сливенска митрополия и читалище "Славянска беседа" - София.

   Православната църква чества празника "Св. Богородица - Достойно ест", посветен на чудотворната икона от българската килия на Света Гора и песнопението "Достойно ест", възпяващо Божията Майка в св. Литургия на 11 юни .
 
© списание «маргарита», 2001-2007