.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама.:. книга за гости.:. контакти.:.
Да избереш времето означава да спестиш време,
а което е направено несвоевременно, е напразно.
Френсис Бейкън
Приказка за загубеното време
  Цайтнот в работата прилича на стихийно бедствие. Почти винаги възниква неочаквано и дори онзи, който добросъвестно и старателно планира своите дела, може във всеки един момент да се окаже затрупан от работна документация или да се задъхва от отчети. За разлика от природните катаклизми обаче, не е невъзможно човек да противостои на "служебния" ураган.

1. Вие не сте нито първият, нито последният. За съвременния бизнес цайтнотът е нещо също толкова характерно, както са гастролите за поп звездата или задръстванията в центъра на града. Отнасяйте се спокойно към него.

2. Не забравяйте за себе си. Вашият организъм не се интересува, че вие нямате време. Дори само няколко дни да се правите, че не ви пука за него, организмът ви ще ви го върне "тъпкано". За да издържите на цайтнота, се изискват допълнителни сили. Под никакъв предлог не се лишавайте от релаксация: час разходка в парка, ароматна вана с морска сол преди лягане - имате законно право на това. Повече внимание към това, с което се храните - пълноценната храна ще ви даде допълнителна енергия. Пробвайте витаминна атака срещу цайтнота - мултивитамини и плодове могат да ви бъдат добри помощници.

3. Заемете се с координация. В състояние на стрес трудно ще запазите равновесие. Ще ви помогне само стриктен план на вашите действия. Направете си график.

4. Нужно ви е голямо кошче за боклук. Редът в главата ви зависи от реда върху бюрото. Всеки ден правете инспекция.

5. Отнасяйте се към живота философски. В ситуация на жесток цайтнот, не забравяйте, че би могло да бъде и още по-зле.

6. Не пипайте слабите. Като правило, цайтнотът засяга не отделни хора, а цялата фирма. Съществуват два типа хора - едните в условия на стрес се концентрират максимално, другите, обратно - отпускат се. Е, тези последните е безсмислено да ги призовавате към мобилизация.

7. Свалете от себе си част от натоварването. В състояние на цайтнот онези, които вземат решения, не могат да си позволят да се занимават с техническа работа. Секретари, коректори, куриери - ето това са хората, които трябва да бъдат повикани на помощ в стресова ситуация. Вие имате пълното основание да кажете на шефа, че не можете да направите сами отчета и да го наберете на компютъра. Шефът е този, който е длъжен за се погрижи сътрудниците му от висшето звено да не изпълняват механична работа, отвличаща ги от главната задача.

8. Изисквайте компенсация. В период на стресова ситуация осигуряването на мобилни телефони, коли за градските маршрути, топъл обяд в офиса за сътрудниците е задача на началника. Имате право да изисквате от него да изпълнява тези си задължения, които са съвсем в реда на нещата. Не се обръщайте към шефа си с претенциите, че в договора ви липсва точка "работа в екстремни условия". Цайтнот е имало, има и винаги ще има - такъв е законът.

9. Очаквайте поощрение. Всяка работа спори повече, когато се вижда резултатът с всички произтичащи от него приятни последствия. Казано по-просто, хубаво е да има стимул. Ако ви се е паднала нелеката задача да мобилизирате сътрудниците си за трудови подвизи, обещайте им поощрение: премия, почивен ден, фирмено парти - зависи кой какво иска.

10. Не се борете за рекорди. Засега в Гинес още не е регистриран случай, когато човек няколко дни подред може да работи по 24 часа в денонощието. Цайтнотът предполага, че ще оставате да работите по-дълго и ще идвате в офиса и през почивните дни. Но в събота и неделя можете да започнете работа не в 9, а да речем около обяд.

11. Обяснете ситуацията на близките си. Те не са виновни, че вие сте в цайтнот. Обяснете им в спокойна обстановка, че за известно време сте зависими от обстоятелствата във фирмата.

12. Не вредете сами на себе си. Не е възможно да обхванете необятното - зад планина от прехвърлена работа се издига следващата. Ако за последните две години не сте били в отпуска, това говори, че ви липсва култура на отдиха. Или за това, че натоварвайки се с работа, вие съзнателно бягате от решението на други, социални или семейни, проблеми. Или че имате комплекс на непълноценност, който компенсирате поставяйки се в постоянен цайтнот. Всеки от тези случаи говори не във ваша полза. Рискувате да влезете в списъка с млади хора, преживели инфаркт. И какво ще стане после с вашата ненагледна работа?

13. Правете си планове за бъдещето. От цайтнота, както и от гладната диета не се излиза рязко. Вие трябва да сте наясно кога ще свърши тази ненормална ситуация. Имайки тази представа в главата си, а по-добре върху хартия, ще направите по-лесен прехода си към нормално работно състояние. Бизнесът не е контрастен душ.

14. Цайтнотът е нещо краткотрайно. Средно той има продължителност от една до три седмици. Ако продължава по-дълго, е редно да се замислите дали правите всичко, за да го предотвратите. Помнете: не успеете ли да направите навреме едно нещо, вие моментално не успявате да свършите и нещо друго.

Използвани са материали от списание "Кариера" .

© списание «маргарита», 2001-2007