.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 


8 ноември - Събор на св. Архангел Михаил
 
  В света, в който живеем, без Бога е душно и тясно като в клетка. Наистина тази клетка е позлатена с чудесата на техниката, с "велики" научни открития, но железните пръти на материята въпреки всичко слагат непреодолим предел за човешкия дух. Само вярата освобождава човека, издига го, показва му безграничните далечини на истинското богосъвършенство.

   На този ден небето като че ли се разтваря пред нас и в божествено откровение ни разкрива великата тайна на отвъдния свят, въвежда ни в живота на безплътните небесни сили, на ангелите, окръжаващи и служещи на Всемогъщия Господ.

    Ние виждаме с духовните си очи огнените Серафими, пламтящи от любов към Бога и възпламеняващи тази любов и в нашите сърца; виждаме многооките Херувими, даруващи богопознание, просвещаващи ни в истините на вярата; Престолите, на които почива Сам Господ. Виждаме Господствата - ангелските сили, които дават на човека сили за борба със страстите и похотите; Силите - ангелите, които дават сила за чудотворство и ни утвърждават във вярата; Властите - на които се дава власт над бесовете; Началата - ангелите, които бдят над съдбите на народите; Архангелите, възвестяващи нови откровения, пророчества и тайни на вярата, и Ангелите, които невидимо стоят близо до нас и бдят над всяка човешка душа.

   А пред тези девет ангелски чина стои архистратигът Божий Михаил. Името му означава "кой е като Бога" или "кой е равен на Бога". Той е вождът на небесното войнство.
Свещ. Йоан КАРАМИХАЛЕВ (Из проповед за празника)
 
 
 
© списание «маргарита», 2001-2007