.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
          
          Продавачът на шапки

Една задача за съобразителност от Лев Толстой

Опитайте се да решите бързо следната задачка. За неин автор се смята Лев Толстой, който я измислил за втори клас на енорийските църковни училища. Казват, че днес правилно могат да я решат само 30% от гимназистите, 20% от студентите и само 10% от работещите в банкови и финансови учреждения.

За решението на задачката се дава1 минута време.

Продавач продава шапки. Една шапка струва 10 рубли. Идва мъж, мери и иска да купи, но има само eдна банкнота от 25 рубли. Продавачът изпраща помощника си с тези 25 рубли при съседката да ги размени с по-дребни. Момчето изтичва и донася 10+10+5 рубли. Продавачът дава шапката и връща ресто от 15 рубли. След известно време идва съседката и казва, че онези 25 рубли са фалшиви и си иска обратно парите. Какво да се прави? Продавачът бърка в касата и й връща парите.

Пита се: С колко е излъган продавачът?


За да видите отговора, маркирайте с мишката областта по-долу.
   П
родавачът е имал шапка и е нямал пари. 25-те фалшиви той ги е получил разменени, истински и в онзи момент е имал +25 рубли. От тях той си оставя 10, 15 връща на купувача и му дава и шапката. Лелката идва и иска 25 рубли. Тъй като продавачът на шапки е в плюс с 10 рубли, той трябва да добави още 15. Т.е. Неговата загуба е 15 рубли и една шапка.
© списание «маргарита», 2001-2009