.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
Неподредената къща влияе на живота ни


  Практически във всяко жилище има място, където набързо се прибират вещите, които в момента пречат, нямат постоянно място или предстои да бъдат изхвърлени (след размисъл). Понякога там с години се пазят всякакви ненужни неща. Това дори може да е цяла стая. Психолозите твърдят, че това не е случайно, защото всяка стая в дома ни има символично значение и хаосът в нея говори за бъркотия в главата или сърцето на стопанина. Дори нещо повече: влияейки на нашето подсъзнание, затрупаните с боклуци помещения привличат и предизвикват застой и неблагополучие в най-различни сфери на живота ни.

КУХНЯТА наричат "сърцето на дома" и това не са само думи. В кухнята домакинята сътворява вкусотии, подготвя романтични вечери и празнични обеди, там получаваме едно от главните удоволствия в живота, зареждаме се с енергия и сили. Около масата вечер се събира семейството, водят се важни разговори. Неуютната и неразчистена кухня не означава само липса на хигиена и нечистоплътност, а говори за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие, както и към всичко важно и основополагащо в живота ни. Тя създава трудности в храненето и усвояването на храната - и на физическо, и на духовно ниво. Чистата, спретната и подредена кухня ще върне в живота ни чувството за защитеност и комфорт.

ХОЛЪТ И ТРАПЕЗАРИЯТА са стаите, в които се събираме заедно с близките си, със семейството си, с приятелите си. Тук осъществяваме контактите си с околния свят, гледаме телевизор, когато сме у дома преглеждаме вестниците, четем любимото списание, спорим или се шегуваме, седнали заедно на бира, салата, кафе. Безпорядъкът може да превърне това комуникационно пространство в уединена бърлога, особено ако оставим нещата в този вид дълго време и не смеем да поканим дори съседката за чаша кафе. Новините, които получаваме в тъмния и непроветрен хол, просто не могат да бъдат радостни. Погледнете хола и трапезарията, изобщо общото пространство в дома си и тези помещения ще ви разкажат за вашите отношения с околния свят. Може би вие се криете от другите, скривайки се зад купищата неразтребени вещи и излишни боклуци? Или обратно - искате да се покажете, да блеснете пред другите? В стремежа си да освободим това пространство, разбира се, не бива да се хвърляме в крайности и да го превръщаме в празно и безлично място.

Безпорядъкът в дома пречи на интелектуалното развитие на децата. За нормалното им развитие са необходими нормални жилищни условия.

Стивън Петрил (Stephen Petrill) и неговите колеги от университета в Пенсилвания (Pennsylvania State University) открили очевидна връзка между безпорядъка у дома и развитието на детето — неорганизираност, шум и тясното пространство влияят негативно върху интелекта на децата.

Връзка между така наречените "хаотични" домове и интелектуалното развитие на детето била наблюдавала и преди, но какво влияе най-много - социално-икономическият статус, генетиката или самата околна среда - не било ясно.
Групата на Петрил потвърдила известния факт: колкото домът е по-богат, а родителите по-образовани, толкова по-добре се развива детето. Изяснило се обаче, че домашният хаос влияе негативно върху познавателните навици на децата, независимо от социалния и икономически статус на родителите.

"Ако детето се намира в действително неорганизиран дом, трудно може да си представи човек, че то може да се учи нормално. Такава среда не е достатъчно чувствителна, за да се опознава света" - потвърждава и съавторът на работата Робърт Пломин (Robert Plomin).

СПАЛНЯТА на възрастните е интимно място, място за релакс и сън. И тя трябва да изпълнява функцията си - да обновява хората и хармонизира отношенията им. Разхвърляната спалня носи слабост, а не енергия. Ако се чувствате ужасно уморени, бързо се уморявате, карате се с партньора си, трудно съобразявате и се чувствате на ръба на депресията, сложете в ред това най-интимно пространство. Измийте прозорците, изперете пердетата, купете нови щори, пуснете в употреба новия красив спален комплект и ще усетите промяната. И заедно с аромата на сутрешното кафе ще се върне вашата бодрост, жизненост и радост от живота.

КОРИДОРЪТ е "главната магистрала" във вашия дом. Безпорядъкът в коридора прилича на задръстването по градските улици. Той пречи на взаимодействието на различните части на вашия дом, но и на взаимодействието на различните сфери на вашия живот. Огледайте хубаво коридора в жилището си - добре ли е осветен, лесно ли се минава или трябва да внимавате да не се спънете, минавайки през него. Ако усещате,че нещо скърца във взаимодействието между работа и семейство, между вас и останалите хора, може би е време да се сложи ред в коридора.

БАНЯТА - оттук започва денят си всеки човек. Там се приготвяме за общуване със света. Измиването и грижата за тялото е предварителен ритуал в много религиозни обреди - и древни, и съвременни. Безпорядъкът в банята може да подсказва ниска самооценка, комплекс за непълноценност, липса на внимание към самия себе си, не само на физическо ниво. Чистата, добре декорирана баня може да стане спокойно, безметежно място за подмладяване и грижа за себе си. Хубавият сапун, красивата хавлиена кърпа, аксесоари, зелено цвете, свещ - всичко това може да намери своето място във ваната. Подредете, украсете банята, превърнете я в място, където да се усамотите, където ще се чувствате в безопасност по време на сутрешния и вечерен ритуал на измиване.

ТОАЛЕТНАТА не е мястото, за което трябва всички да знаят. Когато я пълним с боклуци, ние потискаме своята интуиция и проницателност. Мръсната тоалетна сочи проблеми, които не осъзнаваме с разума си, но които затрудняват нашето развитие в живота, работата, отношенията. Плътно затворената врата на тоалетната не е най-ефективният метод за решаването им, а е по-скоро само бягство от проблемите.

Помислете и за своята кола като символ на вашата мобилност и независимост. Ако в ГАРАЖА са струпани купища вещи, така че с усилие вкарвате колата след работа, значи и в живота не ви е лесно да вървите напред и се налага да бъдете излишно предпазливи.

Престанете да мислите за почистването като за някаква досадна и ужасна работа. Помислете за него като за една от най-ефикасните тактики за самоусъвършенстване. Всяко списание, всяка купчина стари вестници, които ще предадете като вторични суровини или ще използвате контейнера за хартия, всеки пуловер, който ще дадете на нуждаещ се, ще създаде в живота ви пространство за нова енергия, радост, събития!

 

© списание «маргарита», 2001-2008