.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.

Аз съм католик с православни наклонности, вслушващ се в протестантството.
(проф. Хайнц Нусбаумер)
Монахът в мен
(откъси от книгата)

  В поклонническите ми странствания из Атон, продължили повече от двадесет години, манастирският свят на Света гора ме научи на няколко прости житейски правила - древен опит на Източната църква: все по-пълно да намирам покоя и да пазя мълчание. Все повече да се уча на лишения и отново да откривам равновесието между "давам" и "вземам". Да живея изцяло тук и сега и да не ме е грижа за вчера и утре. Отново да откривам смирението и служението, и да обуздавам надменността на духа. Да отглеждам в себе си радост и преди всичко благодарност за даровете на живота и мирозданието.

  Това не е е пътеводител за Атон. Също не е книга за някакво страстно търсене на Бога, а във всеки случай не е и упътване за постъпване в манастир. Всичко важно и ценно по този въпроси отдавна вече е написано.

  ...Тя (книжката) отразява скромния опит на един атонски поклонник, който, чрез личните си впечатления и преживявания от едно вече двадесетгодишно приближаване до вътрешната страна на Света Гора, все
още се стреми да стигне до нейната сърцевина, с
надеждата да преоткрие частица от онзи скъпоценен житейски опит и осмисляне, които християнското монашество - не само на Атон - е успяло да съхрани. С упованието, че там ще намери надеждна опора за преодоляване на кризата в нашия живот - особено и най-вече за нас, които сме в света. Убеждението, че нашият свят, а с него и всеки от нас би обеднял, ако струята енергия от манастири и монашество секне.

   Във всеки от нас - жена или мъж, вярващ или невярващ - е скрит дълбинен, най-често неосъзнат копнеж по тази хилядолетна житейска култура, чието познаване би ни помагало в ежедневните грижи и страхове... Монахът в мен е опит от великата цивилизационна история на манастирите да изведем конкретни поуки за нашия живот, за ежедневието ни в днешния свят. Не бягство от света е целта, а една нова съзерцателност. Става дума за разширяване на нашите човешки възможности. За търсене на повече уравновесеност между духа и сърцето. За хармонията между "правя" и "съм". А може би и за преоткриване на изгубеното - онова, от което не сме могли да се откажем.

В заключение

   Да откриеш монаха в себе си - без манастирски зидове, без расо и без радикалните изисквания към себе си, които достигат до корените на човешката същност. За хората в света, това би могло да означава:

   Да бъдеш откровен, така че да усвоиш нещичко от изворите на този огромен поток на човешката традиция - от даровете на покоя и мълчанието, на свободното отпускане и "лекия багаж", на удивлението, на благодарността и радостта...
  Да знаеш, че всичко човешко - даже и животът на монасите - е откъслечно и несъвършено - и никой не притежава сигурна преднина.
  Но да бъдеш и любопитен, така че да събудиш за живот дремещите още у нас възможности - и да не се задоволяваш с по-малко. И във всеки случай да се опитваш да участваш - не на доверие, не без проверка - в "световната игра".

   Монахът в нас, това би бил опитът да се връщаме по-често в точката на спокойствие вътре в нас. В пещерата на собственото си сърце.
  Тъй като пътят навътре е пътят към дома.
• • •
Издадена в Австрия през 2006 г., за кратко време книгата "Монахът в мен" се нарежда на челните места в класациите на бестселърите на австрийските медии, претърпява 7 издания и вече е преведена на няколко езика. Българскят превод е на издателство "Омофор" към фондация "Покров Богородичен", осъществен със съдействието на БПЦО "Св. Йоан Рилски" във Виена и нейния предстоятел ставрофорен свещеноиконом Иван Петкин.

• Забелязах, че нашето общество се нуждае от повече духовност. Хората искат да слушат все по-малко за политика и повече за духовното. Не смятам, че има пряка връзка между християнството и политиката, но християнството би могло да даде много отговори на политиците. Ако някой политик или журналист, който трябва всеки ден да работи с обществото, има здрави корени, то той може да стане водач от най-висока класа на това общество.

• Когато започнах да работя върху книгата, най-голямото предизвикателство за мен като журналист бе да пиша от първо лице единствено число. Знаете, че професията изисква журналистът да бъде обективен, а не да говори за собствената си душа.

• В Атон има една поговорка - главата трябва да се наведе към сърцето. Убеден съм, че Източната църква има много повече сърдечност в своята изразност от Западната... В православието например ми харесва, че се дава първостепенно значение на Възкресението. Западната църква - католици и протестанти - наблягат повече на страданията, на страстите Христови.

• Посланието на книгата е съвсем просто - монахът или монахинята съществува във всеки от нас - без расо и манастирски стени. Бих нарекъл това копнеж към опростяване на нещата, към покой и преоткриване смисъла на живота.

• Книгата "Монахът в мен" е възможност да се прекрачат границите между видовете християнство и да се намерят допирните точки. Не е нужно човек да си сменя вярата, а да цени даровете на собствената си религия. Но най-голям е дарът на безкрайно многото чудеса в нашия живот.

• Монасите в Атон казват - има един сигурен път към щастието и това е благодарността. А за какво трябва да благодарим - всеки от нас решава сам!използвани са откъси от интервюто на БНР с проф. Нусбаумер, излъчено на 6 декември 2007 г.
Още за книгата и автора - в Православие.бг
   Проф. Хайнц Нусбаумер е публицист, автор на книги и издател на австрийския седмичник “Die Furche”. От 1971 до 1989 г. Хайнц Нусбаумер ръководи външнополи- тическия ресор на виенския ежедневник “Kurier”. В периода 1989 г. до 1999 г. е говорител на президентите на Австрия Валдхайм и Клестил. От 2001 г. води телевизионната дискусионна поредица “ОРФ - философикум”, от 2002 г. е председател на „SOS-Киндердорф” в Хинтербрюл край Виена, говорител на “Инициатива за качество в журналистиката”, съинициатор на “Платформа християни и мюсюлмани”.
© списание «маргарита», 2001-2008