.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
СЪБОТА ВЕЧЕР
Силен камбанен звън оглася площада около столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, едновременно отбелязва края на изминалата седмица и началото на първия от новите седем дни - неделята, която всеки път посвещаваме на Възкресението на Нашия Господ Иисус Христос. С тържественото хорово пеене съботно-неделното бдение (при него вечернята се слива с утренята) сякаш разтваря вратата на „скришната ни стаичка”, за да можем в неделя на светата Литургия да приемем с чисти сърца Божията благодат!

Вратите са широко отворени и цялото пространство на храма е изпълнено от прекрасното пеене на църковния хор. Няколко чужденци са вперили погледи към хоровия балкон и с нескрито възхищение наблюдават движенията на диригента - сякаш за да се уверят, че това не е запис. Да, това, което са чували за красотата на православното богослужение, в действителност е многократно по-впечатляващо тук!

„Всякое дихание...” - мощно се издига гласът на дякона. „Да хвалит Господа!” - със завладяваща сила отговаря хорът. Взорът ни неволно се издига нагоре към купола, към лика на Христос - заобиколен от деветте чина на небесното войнство. Така, със слава, ще се яви при Второто Си пришествие! „Исповедайте ся, Господеви...” - сякаш приглася невидимият небесен хор. Сега е моментът на нашата житейска равносметка: ще поемем ли подадената ръка, за да вървим нагоре, или ще заровим „талантите”, дадени ни от Господаря.
Погледът ни се спуска по стените, изписани с множество ликове на светци и новозаветни събития. През очите на Божиите угодници сякаш ни гледа Сам Господ с безкрайната Си любов и търпение. Този поглед отнасяме със себе си, за да прекараме вечерта в размисъл и молитва пред настъпващата неделя - деня, в който се освобождаваме от делничния труд и грижи и с цялото си същество се обръщаме към Създателя Бога.

НЕДЕЛЯ
В ранната утрин отново камбанен звън оглася заспалите улици и от всички страни към храма идват богомолци, приличащи на забързани пасажери на отплуващ кораб, чиято сирена е дала последния сигнал за тръгване. Всички погледи са отправени напред към Святая Святих. „Благослови, Владико!” - чуваме възгласа на дякона. „Благословен Бог наш всегда, нине и присно, и во веки веков. Амин!” - отговаря свещеникът и светата Божествена литургия започва.

Храмът е като небесен кораб, който ще преведе всичките си пътници не само през бурното „житейско море” на следващата седмица, но и през „потопа” от страсти на земния живот. Свещеникът - видим образ на невидимия Капитан, раздава от „Небесната храна” - Тялото и Кръвта Христови! Частица, която ти дава благодат, за да оцелееш и при най-смъртоносните „вълни” от проблеми!

Богомолците от храм „Св. вмчца Неделя” имат щастието всеки ден да присъстват при принасянето на безкръвната Жертва по време на св. Литургия, а в делничните дни от седмицата разчитат и на допълнителната духовна подкрепа за телесното си и духовно здраве, получавана при общите молебени, акатистите към светите Божии угодници и при отслужването на тайнството Маслосвет.

ПОНЕДЕЛНИК
Така в понеделник, посветен на св. безплътни сили - ангелите, в храма веднага след св. Литургия се отслужва Акатист към св. архангел Михаил, на когото е посветен северният олтар. Тук, пред неговата икона, свещеникът чете акатиста и записаните имена за здраве. Не са много хората, които редовно участват в отслужването на този акатист и знаят за необикновената сила на молитвеното застъпничество пред Бога на св. архангел Михаил - предводител на небесното войнство и победител над злото, и на останалите шест висши ангела: архангел Гавриил - вестител на Божия промисъл за спасяването на човешкия род; архангел Рафаил - измолващ от Бога изцеление на страдащите от различни душевни и телесни болести; архангел Уриил - просветител на помрачените от грехове; архангел Салатиил - откликващ на сърдечните молитви на вярващите (той се явил на Агар в пустинята, когато се молела в голямата си скръб); архангел Иехудиил - покровител и застъпник за вярващите и благочестиви хора, които ще получат награда от Бога, и изпълнител на Божието наказание над грешниците; архангел Варахиил - предвестник на блаженството и на безкрайния мир в Царството небесно, изпросващ от Бога благословение над дома и изобилие на земните плодове.

Православната църква отдава молитвена почит към светите Архангели на 8 ноември и това е един от храмовите празници в катедралния храм „Св. Неделя”.
„Радвай се, Михаиле, светий архистратиже, с всички небесни сили” - от цялата си душа пее хорът на братството, чийто патрон е свети архангел Михаил.

ВТОРНИК
Във вторник след св. Литургия се отслужва Акатист на св. Крал Стефан Урош II Милутин, чиито нетленни мощи почиват в този столичен храм. „Светий Боговенчаний кралю Стефане, моли Бога за нас!” - пее хорът на братството.
По традицията се оставят дрехи да пренощуват при мощите на светеца, след което се прочита молитва за здраве и чудото става за всички, които пристъпват с благоговение и почит. Много са чудесата, станали при мощите на св. Крал, но софиянци винаги ще помнят спасяването на града от опожаряване и разграбване при освобождението на София от турско робство, когато хиляди жители се събрали в храма и измолили молитвеното застъпничество на светеца, и чудото станало - градът бил спасен. Църковното предание разказва, че именно в този храм се е състоял и благодарственият молебен за освобождаването на града, на който присъствали руските войници и генерали, както и населението.
Оттогава в храма останала чудотворната икона на св. Богородица - Всех скорбящих радост - подарък от генерал Гурко в чест на победата. Тази икона е над 200-годишна и е една от най-големите светини не само за вярващите от този храм, но и за всички православни християни.

СРЯДА
В този постен ден след св. Литургия започва отслужването на тайнството Елеосвещение (Маслосвет). За неизлечимо болните това е „лекарството”, което помага на душата да „се разтовари” от огромния товар на греха и се оставя така пречистена на Божията отсъда - да се върне към живота, за да свидетелства за Божията милост или, ако Бог реши да прибере душата на болния, тя да е измита от греховете и да намери упокоение при Него. Неизразима е благодатната сила на това тайнство, когато с вяра и смирение нуждаещите се пристъпват към него.

ЧЕТВЪРТЪК
Храмът е изпълнен от разнородно множество хора. Всички заедно със свещеника пеят: „Свети свещеномъчениче Киприяне, моли Бога за нас!” Така е всяка седмица в четвъртък, защото след утринното богослужение и св. Литургия започва четенето на Акатиста на св. Киприян - най-посещавания, защото в днешните времена пострадалите от магьосничество и всякакви зли сили се увеличават с всеки изминал ден. За да устои на тези сатанински влияния, човек трябва да има наистина голяма вяра не само на думи, но и на дело. Често пъти Бог допуска да ни сполетят точно такива изпитания, за да изкорени от нас гордостта или да изпита любовта ни към Него. Водосветът, отслужван в четвъртък с молитвеното застъпничество на св. Киприян и Юстина, често е първото съприкосновение с Православната църква на много от хората, които след това стават наистина ревностни християни.

ПЕТЪК
Петък е ден, посветен на Христовото разпятие. Нашето „пътуване” е към своя край, но само за тази молитвена седмица, защото утре, събота вечер, дяконът отново ще призове: „Всякое дихание да хвалит Господа!” Отново всички свети образи от храмовото пространство, създадени по различно време и в толкова различни стилове, но изпълнени със славословие към нашия Създател, като ехо от мощен небесен хор ще подемат: „Всякое дихание да хвалит Господа...”

Нина КОМАРОВА
Църковен вестник брой 14 - 2004
© списание «маргарита», 2001-2009