.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
ФУРОШИКИ или японските вързопчета
  Често пъти изпадаме в затруднение, когато трябва да опаковаме подарък с нестандартна форма или просто търсим интересна опаковка за стандартен подарък - книга или бутилка вино например. И тогава можем да се обърнем към фурошики - японската простота и елегантност, с която може да се опакова всичко.

Фурошики е практически много удобна техника за опаковане на вещи и предмети с всевъзможна форма, при това позволява и лесно пренасяне на по-тежки неща. Освен това, подаръкът, опакован в мека и приятна тъкан, е много по-изразителен. Всяка опаковка фурошики е цяло произведение на изкуството - практично и красиво. Като всички практични традиционни изкуства на японците - от айкидо до бонсай.

Фурошики японците използват отдавна. Запазени са древни свитъци от 12-16 век с изображения на жени, носещи върху главите си вързопи с опаковани дрехи. Първоначално за фурошики използвали всякакви тъкани, с различни десени и орнаменти. В епохата Едо обаче (1603 - 1867 г.) определена разцветка на фурошики вече означавала принадлежност към дадено аристократично семейство или определен магазин.

В превод "фурошики" означава"килимче за баня" и представлява квадратно парче плат, което се използва за завиване и пренасяне на различни предмети. В древността в японските бани (фуро) обикновено влизали облечени в леко, памучно кимоно, което посетителите носели със себе си от вкъщи заедно със специално килимче (шико), върху което стъпвали, докато се събличали. Преоблечен в кимоното за баня, посетителят завивал дрехите си с килимчето, а след банята в него завивал мокрото кимоно, за да си го отнесе у дома. Така килимчето за баня се превърнало в удобно сгънато вързопче, с което пренасяли вещи и предмети. Не ви ли напомня това вързопчетата на нашите баби?

При избора на тъкан за фурошики определящи станали лекотата, с която може да се сгъва плата и здравината, разбира се. Дебелите и груби тъкани не били подходящи за тази цел и отстъпили място на на по-тънките и здрави платове от памук.

В съвременна Япония с термина "фурошики" означават всяка тъкан, плат за декоративна опаковка на подаръци и предмети. Днес за фурошики използват квадратно парче плат с дължина на страната 40-80 см от памук, коприна или смесени тъкани.

Удобството на фурошики е, че лесно приема формата на предмета, приспособява се към вашите потребности, независимо какво опаковате, голям или малък е предметът, кръгъл, квадратен или с неопределена форма. Изящните възли, меките тъкани, многослойната обвивка дават наистина уникални възможности.
  
Неотдавна в магазините за компютри в Япония се появили и лаптопи, опаковани в традиционния японски стил фурошики. Традиция, съчетана с перфектна техника на опаковане. Защото само правилно опакованата вещ японецът възприема като завършена.

Фурошики използват не само за опаковане на подаръци и пренасяне на предмети. Знаменитите японски сладки винаги се опаковат с фурошики. Всеки бонбон - отделно. Напитките, всички елементи на японския фастфууд, както и съдовете и прословутите японски клечки за храна се завиват в традиционни материали - японска хартия, слама, коприна. Често пъти опаковката има сложна геометрична форма.
       
И въпреки сложната опаковка, никога не се питаш как да я отвориш. Достатъчни са само няколко прости движения.

Днес Комитетът за опазване на околната среда в Япония разпространява схеми с примери за използването на парче обикновен плат вместо полиетиленовите торбички. С екологична цел японците използват кърпа, квадратно парче плат, което лесно може да се сгъне в чантата, и при необходимост в него да се завие и пренесе всякакъв предмет.

Опитайте. Със сигурност ще ви хареса.
© списание «маргарита», 2001-2009