.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама .:. книга за гости .:. контакти .:.
 

КНИГА НА ЦВЕТЯТА
Цветята заемат особено място в китайската култура. Както в древен, така и в съвременен Китай цветята и някои видове растения са символи на едни или други качества на човека. Орхидеята например символизира изящество и скромност, бамбукът - прямота и издръжливост, прасковата - дълголетие, хризантемата е символ на съвършенство, есенно спокойствие и изобилие. Поетите наричали сливата, божура, лотоса и хризантемата - четирите благороднички. А съчетанието на слива и бамбук символизирало здрава дружба.

Това е откъс от книга, написана от Юан Чжулан (1568 -1610) през последните години на XVI век.


   Подреждайки букет от цветя , не бива да го правиш нито прекалено пищен, нито прекалено мизерен. Най-добре е да се използват два-три стръка, рядко повече. Височината и положението им трябва да бъде такова, сякаш рисуваш картина. Цветятя се поставят във вазата така, че да се вижда изящният вкус, трябва да се избягва симетрията, еднообразието и пъстротата; не вързвайте стъблата с конец. Хармонията при съставянето на букета наистина се постига, ако липсва единство и подреденост, а композицията е непреднамерена и лека, подобно на стиховете на Ли Бо, освободени от устави и правила. Защото ако клонките образуват някаква правилна фигура, а цветята твърде стриктно се подчиняват на едно правилно съчетание, то това ще прилича на градинка пред сградата на градската управа или на леха в гробищата.

  Близо до цветята не се палят благовония, също както в чай не се слагат плодове. Това правят, за да запазят истинския аромат на чая и цветята. Само невеж и невъзпитан човек е готов заради пикантната подправка да съсипе природното благоухание. А освен това, опушени с благовонен дим, цветята бързо увяхват. Действително е така, благовонният дим е убиец на цветята. От всичко най-подходящ за почитането на цветята е чаят, а след него идва тихата беседа. А най-лошият спътник е виното. Макар че чаша добро вино е по-приятна за нашия стомах, отколкото чашка чай, душата на цветята се стряска от всичко пошло и грубо. По-добре да се задоволим със сушени плодове, отколкото да правим нещо противно на цветята.

  Да се любуваш на зимните цветя е хубаво след първия сняг, когато небето се изясни, най-добре в новолуние, в уединено място. През пролетта съзерцавай цветята на слънчева светлина, когато в прохладен ден седиш на терасата на величествен дворец. Летните цветя изглеждат най-добре след дъжд, когато подухва свеж вятър, в сянката на могъщо дърво, в бамбукова гора ии на брега на планински поток. През есента цветята са най-прекрасни в лъчите на залязващото слънце, в настъпващия здрач, близо до стъпалата пред входната врата, на пътечката, прорасла с мъх или под свод от сплетени лиани.

Ако се пренебрегне времето и не се избере правилното място, духът слабее и се разсейва и никакви старания вече няма да помогнат да се върне. Така става и с цветята, които поставят в страноприемници или в публични домове.

Ето 14 неща, които благоприятстват любуването на цветята:
Светъл прозорец

Подходяща стая

Стар триножник.

Пейзаж, нарисуван с туш.

Шумът на вятъра в боровете

Ромоленето на потока

Вдъхновен поет

Монах, вещ в изкуството да се пие чай

Слуга от столицата, умеещ да поднася вино

Гости, които ценят живописта

Добре подбран букет цъфнали цветя

Калиграфски надпис, напомнящ за посещението на приятел

Пукането и свистенетео на дървата в печката нощем

Изящни сравнения на дами с цветя

© списание «маргарита», 2001-2009