Ако мъжът не е прав...
Една френска поговорка казва: "Ако жената не е права, иди и се извини". Друга народна мъдрост съветва жената да бъде изслушана и да се постъпи точно обратно на нейното мнение. Мъжът обаче също може да се заблуждава, да не е прав, да държи на своята грешна гледна точка, но афоризмите и сентенциите премълчават скромно този момент. Мъдрите жени избягват споровете с мъжете, а не толкова мъдрите, но опитни жени, умеят да надвият в този спор. За това е достатъчно жената да притежава достоверна информация за това към кой знак на Зодиака принадлежи конкретният представител на силния пол.
 

Ако той е Овен, най-общо казано няма за какво да се спори с него. За него е много по-просто да прехвърли разговора на друга тема и да постъпи по своему. Овните са склонни да отстояват своята правота докрай, но губят интерес към предмета на спора, ако в полезрението им се появи нещо красиво, съблазнително, вкусно или загадъчно. Струва си да се има предвид и това, че Овните много обичат парадоксите. Дори ако вашите думи да са нелогични, но се разминават с общоприетото мнение и здравия смисъл, те вероятно ще бъдат повече или по-малко внимателно изслушани.

За спора с Телеца ще бъде по-добре да се подготвите предварително. В сложните случаи може дори да се въоръжите с план за интелектуално нападение, обмислен по-рано - събеседникът ще изслуша вашите аргументи поне от уважение към извършената работа. Опирайте се на фактите, Телецът едва ли ще вземе предвид вашите емоции, преживявания и отвлечени разсъждения. Колкото повече конкретика има, толкова по-добре. В краен случай може да се прибегне до тежката артилерия - системи с уравнения и интеграли.

Спорът с Близнаците е нещо много увлекателно и абсолютно непредсказуемо. Опонентът може да се съгласи с вас веднага, а после да промени мнението си на 180 градуса. Но може и напротив, дълго и с увлечение да води дискусия, а после, когато вие вече съвсем изгубите търпение, да произнесе въжделеното: "Да, скъпа, ти си права." Но е рано да се отпускате. Изисквайте незабавно документално потвърждение на консенсуса, иначе в близко бъдеще може да стане ясно, че неправилно сте разбрали всичко, дори сте въвели и събеседника си в заблуждение. Точно затова жените, които добре познават Близнаците, предпочитат да не спорят с тях, а просто да им съобщават гласно собственото си решение.

Да се спори с Рака трябва предпазливо и стриктно, тъй като той е раним, обидчив и чувствителен. Тук ще се наложи да контролирате не само думите си, но и интонацията, погледите, езика на тялото, иначе докато се огледате, ще се окажете не непримирим участник в спора, а смирена утешителка. В сложните случаи може да се прибегне до писмена кореспонденция - това поне ще ви позволи да не гледате страдалческите му физиономии и да проявите поне малка настойчивост. Трябва обаче да се отбележи, че Раците не са глухи за доводите на здравия разум и рядко отстояват откровено неправилна гледна точка. Затова ако спорът се проточи, опитайте се да преразгледате собствените си позиции.

Във всеки спор Лъвът не толкова отстоява своята гледна точка, колкото следи събеседника си и затова слушайте царствения опонент внимателно и показвайте по всякакъв начин своята заинтересованост. Обидните думи и неласкавите изказвания по адрес на събеседника са строго забранени. Можете обаче да се изхитрите, допълвайки неговата мисъл със собствена или изтълкувайки я така, както изискват вашите интереси. Искрено трогнат от вашето уважение и възхищение, Лъвът вероятно няма да забележи такава дреболия. А пък с искрен комплимент си струва да закрепите своята победа. Така следващият път Лъвът по-лесно ще се съгласи на отстъпки.

Ако истината и правдата могат да се родят в спора, то това може да стане само в спор с Девата. Представителите на този знак са надарени с редкия талант да водят конструктивна дискусия, да изслушват събеседника си и да вземат под внимание неговите аргументи. Тук обаче бъдете така добри да сте на съответното ниво - необмислените изказвания могат да бъдат използвани срещу вас. За да не изглеждате съвсем безпомощни, призовете на помощ логиката и здравия смисъл, но нито за минута не забравяйте, че Девата владее наистина виртуозно тези мощни оръдия. Мило женско кокетство, обидено нацупени устнички и безкрайно тъжен поглед са безполезни. С тяхната помощ само ще постигнете това, че следващия път Девата няма да започне да спори с вас, а просто ще постъпи по своему.

Дискусията с Везните може да се проточи дълго. Представителите на този знак са наясно с логичните аргументи и премерените разсъждения, затова дълго обмислят всяка дума, а да отстъпват от постигнатите позиции почти никога не им се налага. В такъв спор няма място за оскърбления и резки изказвания. Затова пък деликатността и тактичността са си точно на място. Везните се стараят да не обидят събеседника си, но тяхната външна мекота не бива да ви лъже - ако става дума за принципни въпроси, може и да не дочакате отстъпки. Спорът с Везните не бива да се води по телефона или при обстоятелства, които пречат да се съсредоточите. Не се опитвайте да го накарате да побърза - той ще отклони продължението на разговора, ако почувства, че му се оказва натиск.

Спорът със Скорпиона е своего рода битка без правила. Представителите на този знак могат да използват най-непредсказуеми тактики и методи, за да постигнат своето. Дори ако Скорпионът е признал, че вие сте прави, не бързайте да се радвате - това изобщо не означава, че победата е ваша. Постарайте се да убедите събеседника си, че не претендирате за лидерство в отношенията и не заплашвате неговия авторитет, иначе спорът може да прерасне в хроничен конфликт, който много е възможно да стане неразрешим. Външното спокойствие и увереност в себе си ще ви бъдат доста полезни, на рационалните доводи обаче не си струва да възлагате особени надежди - умът на Скорпиона е парадоксален и дори най-очевидните факти представителите на този знак могат да опровергаят изящно без особени затруднения.

Стрелецът може да се окаже запален спорещ, но това изобщо не означава, че е безполезно да се води дискусия с него. Главната хитрост се състои в това, да се прояви навреме гъвкавост и да се тръгне към отстъпки. Да надвие упорития си опонент е въпрос на чест за Стрелеца, но той със сигурност ще омекне, ако разбере, че вие сте готови да се съгласявате с него. Затова изисквайте много, но постепенно сваляйте летвата, стараейки се да създадете в събеседника си илюзията, че той постепенно ви надвива. Между другото, на Стрелеца нищо човешко не му е чуждо и милите женски уловки вероятно могат да ви свършат добра работа.

Козирогът като цяло предпочита да не спори, тъй като и така знае, че винаги е прав. Можете обаче да отстоите своята гледна точка, ако се запасите с търпение и напредвате постепенно към целта си. Може да ви се наложи неведнъж да се върнете към неприятния разговор, но това си има своите плюсове - спокойно можете да кажете, че ви е необходимо време да помислите и да се възползвате от паузата, за да се подготвите за следващия рунд. Бъдете честни и със събеседника си, и със себе си. Ако Козирогът разбере, че шикалкавите, ще се обиди не на шега и ще стане абсолютно непреклонен. Старайте се да избягвате обобщенията, обсъждайте конкретните моменти и опровергавайте всеки аргумент поотделно - това ще убеди вашия събеседник, че сте готови за спокоен и конструктивен диалог.

Водолеят доста охотно прави отстъпки, но неговата гъвкавост не бива да ви заблуждава - не е изключено скоро да ви се наложи да се върнете към спор, който е изглеждал уж приключен, но този път неговата тема ще бъде поднесена с абсолютно нов и много по-апетитен сос. Не влизайте в дискусия, ако става дума за отвлечени неща или за планове за далечно бъдеще. Водолеите стават много по-сговорчиви, ако става дума за конкретни неща. Не се опитвайте да настоявате на своето, използвайки груби и обидни забележки - по-просто ще постигнете целта си, ако думите ви се окажат приятни за ухото, а аргументите бъдат облечени в литературна форма.

Независимо от цялата си романтичност и откъснатост от реалния свят, Рибите не остават глухи за доводите на здравия смисъл. Но тук трябва да действате много предпазливо. Най-страшното, което можете да направите, е да разбиете кристалната мечта на своя събеседник или да нанесете удар по неговите идеали. След това спорът ще бъде приключен веднъж завинаги, но и продължаването на каквито и да е отношения ще се окаже под съмнение. Ако жената гневно и яростно развенчава митовете и води безпощадна борба със заблужденията, сигурно ще бъде чута, но интересът към нея бързо ще угасне. И не се опитвайте да скриете своите емоции - Рибите ценят високо чуждите чувства, хладнокръвието те смятат за признак на неискреност.

© списание «маргарита», 2001-2010