Когато започнах да обичам себе си...
Това са думи на един мъдър човек. Чарли Чаплин (16 април 1889 — 25 декември 1977)- великият актьор на ХХ век, чието появяване на екрана винаги е предизвиквало възторга на зрители и критика. Неговите съвременници твърдят, че тайната му не е само в неподражаемото актьорско майсторство и ненадминатия му талант, а в това, че той е обичал хората. Дарявайки своята любов на този свят, изразявайки себе си в изкуството, той променял душите на хората и правел живота им по-радостен, по-светъл и по-лек.


Когато започнах да обичам себе си, открих, че мъката и страданията са само предупредителни сигнали за това, че живея против своята собствена истинност. Днес аз знам, че това се нарича "да бъдеш самия себе си".

Когато започнах да обичам себе си, разбрах колко силно може да обидиш някого, ако го принуждаваш да изпълнява собствените си желания, макар да знаеш, че не им е дошло времето и човекът още не е готов за това, въпреки че този човек бях аз самият. Днес наричам това "самоуважение".

Когато започнах да обичам себе си, спрях да жадувам за друг живот и изведнъж видях, че всичко, който ме заобикаля сега, ме приканва да раста. Днес аз наричам това "зрялост".

Когда започнах да обичам себе си, разбрах, че при всякакви обстоятелства аз се намирам в точното място и в точното време и всичко се случва точно когато трябва. Така че мога да бъда спокоен. Днес аз наричам това "увереност в себе си".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да крада от своето собствено време и спрях да правя грандиозни планове за бъдещето. Днес правя само онова, което ми доставя радост и ме прави щастлив, нещата, които обичам и които развеселяват сърцето ми. Правя това по свой собствен начин и в свой собствен ритъм. Днес аз наричам това "простота".

Когато започнах да обичам себе си, аз се освободих от всичко, което вреди на моето здраве - храна, хора, вещи, ситуации. Всичко, което ме дърпаше надолу и ме отвеждаше далеч от мен самия. В началото наричах тази позиция здравословен егоизъм. Днес аз знам, че това е "любов към самия себе си".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да се опитвам да бъда винаги прав. И оттогава започнах все по-малко да греша. Днес разбирам, че това е "скромност".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да живея с миналото и да се тревожа за бъдещето. Днес живея само в настоящия момент, в който се случва всичко. Днес аз живея всеки ден, ден след ден, и наричам това "удовлетворение".

Когато започнах да обичам себе си, осъзнах, че моят ум може да ми пречи, че от него мога дори да се разболея. Когато обаче го свързах с моето сърце, той веднага ми стана ценен помощник. Тази връзка днес аз наричам "мъдростта на сърцето".

Ние повече нямаме нужда от спорове, конфронтации, проблеми със самите нас и с другите хора. Дори звездите се сблъскват, а от сблъсъка се раждат нови светове. Днес аз знам, че това е Животът.

Това е част от речта на Ч.Чаплин по повод 70-тата му годишнина.
По това време той вече живее в Швейцария, в малкото градче Веве със семейството си.
Знаете ли, че...
• Чаплин e с 4 дни по-голям от Хитлер, когото пародира във "Великият диктатор".
• Чаплин е със сини очи.
• Чаплин е бил левичар, дори на цигулка е свирел с лявата ръка.
• Първата кола на Чаплин е била Locomobile, струваща 4900$, произведена от Locomobile.
• Любимият вид спорт на Чаплин е бил боксът. С Вирджиния Черил (изпълнителката на
   главната роля във    филма "Светлините на града") се запознава на стадиона по време на
   боксов мач.
• Любимият танц на Чаплин е бил тангото.
• От филмите си Чаплин спечелил около 10,5 млн.долара.
• По време на снимките на филмите на Чаплин има само един нещастен случай.
   Травма е получил самият Чаплин, когато снима "Тихата улица".
• Веднъж Чарли Чаплин е участвал в конкурс за двойници на Бродяга. Според една версия
   е заел второ място, други твърдят, че е бил на трето място и дори на пето.
• Любим комик на Чаплин в последните години на живота му бил Бени Хил.
На снимката: Чаплин с последната си съпруга Уна и две от осемте деца, които тя му ражда - Виктория и Юджин. :: Официалната страница на Чарли Чаплин
© списание «маргарита», 2001-2010