ПО ВЪЛНИТЕ НА ЗДРАВЕТО


Защо 5 минути медитация заменят 2 часа сън, а кратка почивка в скална градина е почти като седмица в санаториум? Цялата работа е в алфа вълните... В моментите, когато се потапяме в онова състояние между съня и бодърстването, организмът ни сам се възстановява и подмладява. Онези щастливци, които са се научили да постигат тази физиологична нирвана, не се нуждаят от никакви лекарства!


 НА КАКВА ВЪЛНА СМЕ?

Нашият мозък излъчва електромагнитни вълни, които могат да бъдат зафиксирани от специален уред - електроенцефалограф.

Когато спим, преобладават нискочестотните биотокове - обозначават ги с гръцките букви "делта" и "тета". Когато сме будни, възникват високочестотни бета-вълни, а когато се отпускаме в дрямка, се появява алфа-ритъм, в който съвременните учени виждат ключа към психическото ни състояние и здраве.

Здравите хора обикновено не си правят енцефалограма, а тя би могла да разкаже много интересни неща.

Преобладават бета-вълни? Значи сте бодри, енергични, пълни с идеи и готови да преобърнете света. Но всичко хубаво е с мярка - излишната бета-активност, преминаваща в свръхчестотна гама-активност, свидетелства за силен стрес, страх и тревога, граничеща с паника, а когато е недостатъчна - това означава преумора, депресия, влошаване на паметта и вниманието.

Най-зле са нещата, когато страдащият от огромно напрежение мозък изцяло се превключи на бета-режим, а алфа и тета-вълни, отгварящи на релаксацията, практически не излъчва. Хората с такава енцефалограма не умеят да се отпускат. За да се освободят от стреса, те се нуждаят от мощен допинг. За един е достатъчно да изпуши една цигара или да изпие чаша вино, друг колекционира сексуални партньори, пръска пари, подлага живота си на риск с екстремни занимания или дори се пристрастява към наркотици.

Такива хора притежават изострена чувствителност, сякаш са родени без кожа, затова реагират на неприятностите по-остро от онези, при които алфа- и бета-ритъмът е балансиран. Най-главното за тях е в критични моменти да се изключат от външните дразнители, например да затворят очи и да се потопят в себе си. Струва си да го направят, тъй като така превъзбуденият мозък започва да произвежда умиротворяващи алфа-вълни.
 
ТЕСТ ЗА АЛФА-АКТИВНОСТ
1.
Не се чувствате добре.  
2.
Заспивате трудно.
3.
Максималист/ка сте.
4.
Довеждате всичко до съвършенство.
5.
Работите извънредно.
6.
Не ви достигат свежи идеи.
7.
Живеете в голям град.
8.
Пушите.
9.
Правите необмислени разходи.
10.
Пристрастили сте се към компютърни игри.
11.
Разсеяни сте, често забравяте.
12.
Функционирате в режим на хроничен цайтнот.
13.
Главата ви тежи, трудно се съсредоточавате.
14.
Често излизате извън себе си.
15.
Усещате тревога и/или потиснатост.
16.
Страдате от топографски кретинизъм
(лошо се ориентирате).
 

ОЦЕНКА на резултатите
:
С колко от твърденията сте съгласни?
Колкото повече са те, толкова по-малко спасителни алфа-вълни изработва мозъкът ви,
толкова по-високо е нивото на стреса и износването на организма.


КАКВО ДА ПРАВИМ?

Учете се да се отпускате, достигайки до алфа-състояние! Най-простият начин е да притворите клепачи, да си представите, че рисувате с тебешир върху дъска, хоризонтално разположена осмица - знака за безкрайност. Става ли? Опитайте се да нарисувате наум друг знак. Докато тренирате въображението си, нервната ви система се настройва на алфа-режим.
 
На Изток се смята, че времето, посветено на молитви и медитации се изважда от вашата възраст - нали в подобни моменти организмът не старее. Как е възможно това? На този въпрос се е опитал да отговори през 1959 година японският психиатър Касамацу. Той направил енцефалограма на будистки монах, практикуващ медитация дзен и открил рязко повишаване на алфа-активността.

След 9 години Касамацу провел разширен експеримент, включвайки в него и своя колега Хираи. Двамата пуснали през електроенцефалографа 48 монаси и техните ученици преди, по време и след медитация. Макар че всички участници оставали с отворени очи (обикновено алфа-ритъм не се появява, докато зрението работи), релаксиращите вълни възниквали още на 50-тата секунда след влизането им в медиативно състояние. Амплитудата отначало се увеличавала, после намалявала, а на преден план излизал тета-ритъмът, свидетелстващ за дълбоко вътрешно съсредоточаване.

Само в алфа-състояние, влизайки във връзка с мозъчните центрове, управляващи вътрешните органи и обменните процеси, човек наистина става "цар на природата". Той може да накара сърцето си да бие по-бавно или по-бързо, да понижи повишената телесна температура и кръвното налягане, да принуди органите да изгарят мазнините, превръщайки ги в мускулна маса, да заповядат на кожата да се изглади и стегне, а на болката в главата да се стопи безследно.

ВАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Вглъбявайки се в себе си, не губете нишката, съединяваща ви с околния свят! Запазвайте минимално ниво на възприемането му, както това изисква медитацията дзен, практикувана в Япония и Китай. Всеки от нас, без да разбира това, изпада в алфа-състояние, когато дреме, балансирайки на границата между спящо и будно състояние алфа- и бета-вълните. Индийските йоги разбира се, се вглъбяват много по-дълбоко (в тета- и делта-ритъм), скъсвайки връзката с реалността. Нито удар на гонг, нито ярка светлина са способни да ги върнат към реалността. Но на нас не ни е необходимо да стигаме толкова далече.

ПО ВЪЛНИТЕ НА ЗДРАВЕТО

АЛФА (от 8 до 14 Hz)
Мозъкът работи в този диапазон, спускайки мостове между съзнанието и подсъзнанието, когато мечтаете или спокойно си мислите за нещо на границата между съня и будното състояние. Алфа-ритъмът лекува и довежда до вас подсказванията на подсъзнанието, помага ви да запомните сънищата, както и образи и мисли, които ви посещават по време на медитация. Ако не помните сънищата си, значи алфа-активността ви е ниска, а нивото на стреса - повишено!

БЕТА (от 14 до 30 Hz)
Класически ритъм при бодърстване, съпътстващ напрегната интелектуална дейност или двигателна активност.

ГАМА (над 30 Hz)
Появата на такива вълни говори за стрес!

ТЕТА (от 5 до 7 Hz)
Това е кодирано послание от дълбините на подсъзнанието, което присъства в ЕЕГ на медитиращ и спящ човек. Тета-вълните събуждат спомените (дълговременната памет) и емоциите. Между тяхната интензивност и творчеството е установена пряка зависимост!

ДЕЛТА (от 0,5 до 4 Hz)
Такъв ритъм възниква при дълбок сън, транс или под хипноза. Тези вълни се асоциират с гласа на интуицията. Колкото по-висока е тяхната амплитуда, толкова по-проницателен е човек.


7 НАЧИНА ЗА ОТПУСКАНЕ
Използвайте онзи подход, който най-много ви допада, за да се потопите в алфа-вълните, когато трябва да премахнете умората и нервното напрежение, да се отпуснете и ободрите, да се освободите от тревогата, дискомфорта и техния източник, да се съсредоточите и изключите от проблемите.

1. ИДЕАЛНИТЕ УСЛОВИЯ

Затворете очи, закривайки ги с длани за няколко минути и си представете някакъв слънчев пейзаж. Топлината и тъмнината са идеалните условия, за да извикате алфа-състоянието.

2. ОТПУСКАНЕ
Съединете пръстите на ръцете пред гърдите - палец с палец, показалец с показалец и т.н., без дланите да се докосват. Затворете очи, дишайте дълбоко и мислете за нещо приятно.
3. ПРЕМИНАВАНЕ В АЛФА-РЕЖИМ
Втренчено гледайте блестящ предмет - часовник, метална или кристална сфера, скъпоценен камък в пръстен, докато очите ви не започнат да се затварят: мозъкът автоматично ще премине в алфа-режим.
4. СЪРЦЕТО ДИКТУВА РИТЪМА
Затваряйки очи, опитайте се да наложите на нервните клетки успокояващ алфа-ритъм, поставяйки показалеца и средния пръст на слепоочието там, където се прикрепва горния край на ушната мида, като напипате пулсиращата артерия. Усещайки ритмичните удари, бройте в техния ритъм, който диктува сърцето.
5. ГИМНАСТИКА С ЕЗИК
Затворете очи, отпуснете се, дишайте бавно и дълбоко. При вдишване издигнете върха на езика си към небцето, а при издишване го отпускайте. Изпълнявайте упражнението 2-3 минути. Монасите, практикуващи медитация дзен, се потопяват в алфа-състояние по-бързо, но ние няма за къде да бързаме.
6. АЛФА-ЕФЕКТ
Седнали във фотьойла, наведете глава, извийте гърба, поставете ръце върху коленете и се опрете на тях. Мускулите на шията и раменния пояс ще се отпуснат, мислите ще се прояснят, настроението ще се подобри.
7. РАБОТА С КОРЕМА
Отпуснете глава, затворете очи, концентрирайте вниманието си върху пъпа (гръдният кош е неподвижен). Изпъчете корема - вдишайте, стегнете го - издишайте. Всичко гениално е просто!

КОГАТО ПЪТУВАМЕ...
Защо когато пътуваме толкова се уморяваме, макар че през повечето време седим. Проблемът е в принудителната неподвижност и стреса, предивикан от присъствието на външни хора, навлизащи в нашето лично пространство. За да свалим нервното и мускулно напрежение по време на път, при всеки удобен случай се отпускайте в алфа-състояние.
Могат да ни помогнат упражненията с пръстите на ръцете, наречени мудри.

МУДРА КОСТЕНУРКА
Преплетете пръстите на двете си ръце, а палците съединете като глава на костенурка. Тази мудра ободрява, избавя от умора, повишава жизнения тонус.
МУДРА РАКОВИНА
С четирите пръста на дясната ръка обхванете палеца на лявата ръка, а след това съединете върховете на палеца на дясната ръка и средния пръст на лявата ръка. Шийните мускули и гласови струни ще се отпуснат, ще спре дразненето в гърлото, кашлицата ще изчезне. Тези симптоми често възникват в затвореното пространство на купето или самолета.МУДРА на ЗЕМЯТА
Едновременно с двете ръце съединете върховете на палеца и безименния, а останалите пръсти разперете широко. Усещате ли как напрежението отслабва?
И ЕДИН АНТИСТРЕСОВ РИТУАЛ

Прекарвайте в алфа-състояние поне 20 минути на ден - тогава сработва кумулативният ефект, т.е. положителните резултати се натрупват, с всяка медитация се чувстваме по-добре, безсънието си отива, реакциите ни се ускоряват, ставаме енергични като никога досега, откриваме в себе си нови творчески способности и дори започваме свободно да се ориентираме в пространството.
Ритуалът за утоляване на жаждата се родил в дзен-будистките храмове за по-лесно постигане на целебното алфа-състояние при медитация. Между другото, и самият зелен чай прекрасно сваля нервното напрежение, настройвайки превъзбуденото съзнание на алфа-вълни. Същото не може да се каже за кафето, което прехвърля мозъка в стресовия гама-режим.

Изобщо всякакви ритуални действия карат нервната ни система да изработва алфа-вълни. За да ги предизвикате, може да използвате елементите на японската чайна церемония в един антистресов ритуал. Например, поставете върху лявата си длан чаената чашка и любувайки й се, бавно я завъртете два пъти по часовниковата стрелка. А когато изпиете чая, направете същото, но в обратна посока и вече не два пъти, а четири. И на душата ви ще олекне!

ИЛИ SPA-РЕШЕНИЕ

Изглеждате по-свежи след козметичната маска или сауната. Резултатите от спа-процедурите са основани на потопяването на клиента в алфа-състояние, равносилно на дълбока релаксация. Източник на благотворните алфа-сигнали може да бъде и човек, с когото усещате спокойствие и умиротворение. Старайте се да общувате повече с такива хора, а с нервните персони не контактувайте - те разпространяват около себе си психическата зараза на гама-вълните, потопявайки околните в униние.

© списание «маргарита», 2001-2011