Китайските топки на здравето
От древни времена целта на китайската медицина била общото здраве на човека и развитието на хармоничните му връзки с природата, Вселената. Затова организмът се смятал за единна цялостна система от вътрешните органи и тяхното отражение във вид на енергийни точки върху човешкото тяло. Най-активните точки според мнението на китайските лечители се намират върху стъпалата и дланите на човека. Въздействието върху активните точки на дланите оказва оздравително влияние на работата на целия организъм, разкрива творческия потенциал и стимулира мозъчната дейност, да не говорим за това, че спомага за предотвратяването на най-тежки недъзи.

Появили се през XIV век, по време на управлението на императорската династия Мин, отначало китайските топки на здравето били достъпни само на избрани. Ползвали ги в обучението в бойни изкуства, постигайки невероятна ловкост и сила на ръцете и способности, позволяващи да натрупват и съхраняват енергията. Скоро било забелязано, че всекидневните упражнения с китайските топки на здравето подобряват кръвообращението, нормализират налягането, стабилизират работата на нервната система и като цяло благоприятно влияят върху психическото и физическо състояние на човека. Изработвали ги в град Баодин - кухи стоманени топки с камбанки вътре в тях, които звучали различно, затова ги наричали ревящият Дракон и пеещият Феникс и именно техните изображения най-често нанасяли върху полираната или емайлирана повърхност на топките.

Натрупаният днес опит на китайските лекари се подтвърждава от сложни уреди, способни да уловят работата на енергийните канали и фините материи. Затова няма нищо чудно, че китайските топки на здравето с всяка година стават все по-популярни и сред скептично настроените европейци.

Малките стоманени топчета с камертон вътре наричат "пеещите топки". По-често се правят от естествени камъни. Най-често се използва нефрит, известен със своите лечебни свойства. Топките на здравето обикновено са в красиви кутии, лесно могат да се носят със себе си в командировка, например. Простото търкаляне на топката по дланта, плавните масажни движения от китката до връхчетата на пръстите или по-сложните упражнениия, заемат малко време, а ефектът във вид на няколко допълнителни години живот без болести е съвсем реална перспектива.

За заниманията с китайските топки на здравето няма възрастови ограничения, нито противопоказания. Често се препоръчват на съвсем малки деца за развитие моториката на ръцете, което от своя страна е свързано с умственото развитие на детето. В условията на всекидневен стрес и психическо натоварване всеки може да намери 5-10 минути, за да се освободи от умората и напрежението.
Нефритови топкиТопките на здравето се изработват и от яспис, мрамор, планински кристал, обсидиан. Все пак най-широко разпространени са топките от нефрит. Те успокояват, спомагат хармонизацията на Ян. Полезни са за хората с излишна Ян-енергия.

Китайците наричали нефрита вечен, божествен камък на небето и земята, камък на спокойствието. Приписвали му 5 свойства, съответстващи на човешки душевни качества. Мекият му блясък отговарял на добросърдечие, здравината му - на умереност и справедливост, звукът при удар - символ на науката, негъвкавост - на мъжество, неподдаващият се на имитации строеж бил емблема на чистота.
Старинна китайска пословица казва: Златото има цена, нефритът е безценен. Смята се, че нефритът пробужда в човека най-добри чувства, благородни мечти и стремеж към съзидание. Този камък се смята за талисман, укрепващ жизнените сили на човека и заради тези му качества бил наречен камък на живота.
Цветът му може да се колебае от сив до тревистозелен, може да бъде жълт, синкав и черен.
Литотерапевтите твърдят, че нефритът притежава енергия ЯН. В древността стрит нефрит добавяли в еликсира на безсмъртието - напитка, съхраняваща младостта и здравето.
Конфуций смятал нефрита за символ на ум, хуманност, преданност и справедливост. Древните тюрки и монголи смятали нефрита за камък на победата. Нефрит се препоръчва на хора, които искат да променят живота си, да влязат в нов период от живота си. Това е камък на промените, подпомагащ излизането от задънена улица в живота. С него е свързано семейното благополучие и дълголетие.

Нефритът влияе върху сърдечната чакра, която освен че регулира работата на сърдечно-съдовата система, гръбначния стълб и ръцете, събужда любовта към хората, прави хората по-открити, чувствителни, укрепва волята за промени.

Металните топки се изработват от стомана, чугун, мед. С голямата си маса те осигуряват добро стимулиране на точките върху дланта. При въртене на топките електростатичният разряд също въздейства върху акупунктурните точки.
Има и топки, изработени изцяло от метал, а други - вътре са кухи. В тях се поставя пружина и топчица. Популярни са топки с гравиран феникс върху топката ИН и дракон върху топката ЯН, символизиращи хармония, здраве и щастие.


Дървените топки нямат особени целебни сили. Изработват се от кедър, прасковено дърво. Използват се като подарък, символизиращ здраве. За децата се изработват по-малки топки.

Не бива да се забравя, че за да се постигне най-голям ефект от упражненията с топките на здравето, е добре да се използва двойка топки, които се различават по размери и цвят. Това подсказва концепцията ИН-ЯН. Едната топка трябва да бъда Ян, а другата - Ин. Редовното използване на топките балансира Ин и Ян и постепенно хармонизира и лекува организма като цяло. Движенията на топките успокоява и води естествено до съзерцателно състояние, даващо възможност на мозъка да си почине.

По дланта преминават три Ин-меридиана (на сърцето, кръвообращението и белите дробове) и три Ян-меридиана (на дебелото и тънките черва), които са съединени с органите на тялото и мозъка. Като въртим в дланта китайските топки, стимулираме много акупунктурни точки. бързото въртене на топчетата по часовата стрелка увеличава енергията Ян, докато бавното въртене срещу часовниковата стрелка увеличава енергията Ин. Независимо дали се забавлявате с топчетата или се упражнявате с лечебна цел, такива редовни тренировки ще окажат благотворно влияние на здравето ви.

ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДНЕС ?
• С оздравителна цел:
- за сваляне на стрес и преумора;
- за развитие на координацията на   движенията, сила и ловкост на ръцете;
- за стимулиране на паметта и вниманието;
- за нормализиране на кръвното налягане;
- за поддържане на добър жизнен тонус.
• С профилактична цел:
- при постоянна преумора на ръцете (след занимания с ръкоделие, машинопис, спорт, музикални занятия, домашни дейности).
• С лечебна цел:
- при заболявания на ръцете (артрит, ревматизъм и др.);
- след травми на горните крайници, при нарушаване движенията на ръцете, независимо от причините на възникването им.

Упражненията се изпълняват последователно ту с едната, ту с другата ръка или едновременно. Най-простото упражнение е търкалянето на топката върху дланта. Топката може да се подхвърля, да се стисне с върха на пръстите, да се задържа само с палеца и показалеца, след това със средния безименния и кутрето, да се прехвърля от едната ръка в другата.

Не е задължително да се изпълняват сложни упражнения, достатъчни са и по-прости, но е необходимо заниманията да се редовни и постепенно да се увеличава натоварването.
Добре е заниманията да продължават не по-малко от 10 минути на ден. Старайте се да не гледате топките, а да се вслушвате в усещанията на ръцете си.

От гледна точка на съвременната медицина благотворният ефект се обяснява лесно със съществуващата тясна връзка между китката на ръката и централната нервна система. По своята ефективност заниманията с топките могат да се причислят към едни от най-добрите средства за поддържане на висока работоспособност и активно дълголетие.Топките могат да бъдат един прекрасен подарък. Китайците смятат, че топките са предмет за индивидуално ползване и не бива да се предават на други хора, тъй като по този начин им предавате своето биополе.
Върху гладката им повърхност те нанасят изящни рисунки и йероглифи, символизиращи различни хубави пожелания. Двойката топки с рисунки на дракон (сила) и феникс (добро) символизират най-разпространеното пожелание "защита от злото". Изображението на риби или йероглифа "двойно щастие" е пожелание за семейно щастие. Жерави и костенурки символизират дълголетие, пеперудите - красота и женско щастие. На момичетата подаряват топки с нарисувани цветя.

Китайски масаж с помощта на топките на здравето:
1 –стискане на топката с петте пръста;
2 – сграбчване на топката ("тигрова паст");
3 – стискане на топката в шепа;
4 – въртене на топката с петте пръста;
5 – подхвърляне на топката;
6 – търкаляне на топката между двете длани;
7 – търкаляне на две топки;
8 – прехвърляне на топките.

© списание «маргарита», 2001-2011