НАЧАЛО
29 юни 2015
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Колкото и сложни да са отношенията ви, все пак си струва да отстоявате съществуването на брака си.
Опитът, който получих при развода си, ме накара да се замисля какво бих могъл
да направя по друг начин, ако имам възможност за втори шанс.
Загубих жената, с която съм преживял най-хубавите моменти в живота си.
И бих искал вие да не повтаряте моите грешки...
Джералд Роджърс

Един разведен мъж ви съветва: 20 съвета за щастлив брак


Аз съм Джералд Роджърс... и съм поел една мисия.

Това е мисията да бъдат спасени над 1000 брака от развод, и още хиляди да станат по-добри...

Знам, че е странно да го казва един човек, който е провалил собствения си 16-годишен брак с развод и може би мнозина ще се чудят защо трябва да слушат съвети за брака си от разведен мъж.

Наистина, това е добър въпрос. Ето защо.

Аз преживях това. Знам колко трудни могат да бъдат понякога взаимоотношенията в брака. Но аз знам и колко красиви могат да бъдат те и колко важно е за нас да създадем брака, който искаме да имаме.

Докато се борех да преодолея факта, че моят 16-годишен брак е приключил, аз започнах да инвестирам безброй часове в изучаване на това какво прави взаимоотношенията жизнеспособни и кои са основните фактори за процъфтяването на някои бракове, докато толкова много други се срутват. Прочетох много книги и разговарях с безброй двойки. Исках да разбера къде съм сбъркал и какво бих могъл да направя по друг начин, ако имах втори шанс.

В деня след развода ми, когато седнах за няколко минути да запиша някои от моите мисли, нямах представа, че след като публикувам написаното, то ще се чете и споделя от десетки хиляди хора по целия свят. През следващите няколко месеца бях залят от съобщения и предложения да напиша книга и да споделя повече от прозренията и изводите, до които бях стигнал.

Отначало се съпротивлявах, питайки се "Кой съм аз?" и "Защо някой ще иска да се вслуша в казаното от мен?", но после разбрах...

Аз не бях човек, който е получил свише своите прозрения, аз бях стигнал до тях, извървявайки своя собствен път... и ако успея да спася една двойка, едно семейство от това, през което минах, мисля, че си струва да го направя. Мислех за съпрузите и съпругите, и най-важното - за децата, които са били засегнати от съсипаните бракове, и осъзнах, че нещо трябва да се промени, и нека аз да бъда гласът, който помага на хората да изминат този път.

Така че кой съм аз?

Аз съм баща на четири деца. Аз съм пратеник. Аз съм един глас. Аз съм посланик на Любовта и светлината. Аз съм катализатор за промяна. Аз съм водачът. ...

И аз съм просто един нормален човек, който иска да посочи в какво се състои голямата разлика.

Аз съм въодушевен от работата, която върша чрез моите семинари и тренинги, които променят живота на хората и им помагат да открият нови възможности в живота си.

Ако сте готови да потърсите по-добър начин да имате по-дълбоки и по-смислени взаимоотношения, и сте готови да откриете как да имате по-пълноценен живот ... тогава аз съм готов да ви покажа.

Време е. Да започваме.

Gerald Rogers - консултатнт, психолог, автор на книги, коуч

1. Не спирайте да я ухажвате. Не спирайте да я водите на срещи. Никога, абсолютно никога не възприемайте жена си като нещо, което ви се полага. Когато я помолихте да се омъжи за вас, вие й обещахте, че ще бъдете мъжът, който винаги ще покровителства и закриля сърцето й. Тя е най-важното и свещено съкровище, никога не го забравяйте. Вие сами сте си го избрали. И помнете, че любовта не търпи мързела.
2. Пазете собственото си сърце. Точно както тя ви ангажира да бъдете покровител на сърцето й, така и вие трябва със същата бдителност да пазите и своето сърце. Приемайте и обичайте себе си напълно, обичайте света открито, но нека в сърцето ви има едно съкровено място, където никой не бива да бъде допускан, освен жена ви. Нека това пространство бъде готово да я покани и приеме винаги и не позволявайте някой или нещо друго да влиза там.

3. Влюбвайте се отново и отново и отново. Вие ще се променяте непрекъснато. Вие не сте същите каквито бяхте, когато се оженихте, и след пет години най-вероятно ще сте коренно различни от това, което сте сега. Не можем да избегнем промяната в себе си, но можем да се погрижим за това да се "преизберем" отново. Не забравяйте, че тя не е длъжна да остане с вас и ако не се грижите за сърцето й, тя може да го повери на някой друг или да го заключи завинаги и вие никога вече няма да можете да си го върнете. Борете се за любовта й винаги, така както когато я ухажвахте.
4. Старайте се да виждате най-хубавото в нея. Фокусирайте се върху нещата, които обичате в нея. Това, върху което концентрираме своето внимание, има склонност да расте. Ако зациклите върху грешките й, ще ги виждате навсякъде и ще се дразните непрекъснато. Вгледайте се в нещата, които харесвате в нея, и след известно време ще разберете, че сте се оженили за най-прекрасната жена на света.
5. Не се опитвайте да я променяте или да я пречупите. Вашата задача е да я обичате такава, каквато е, без да се надявате и очаквате промени. А ако все пак тя се променя, все едно я обичайте, независимо дали сте очаквали или не тази промяна.
6. Поемете цялата отговорност за своите собствени емоции. Вашата жена не е длъжна да ви прави щастлив, така както тя не може да ви направи нещастен. Вие сами отговаряте за своята позитивна нагласа и чрез нея радостта ще проникне в отношенията ви.
7. Никога не обвинявайте жена си, ако сте й ядосан или сте разочарован от нея. Това се случва, защото тя задейства нещо вътре във вас. Но това са вашите емоции и те са ваша отговорност. В този случай е необходимо време, за да осмислите случилото се, да погледнете вътре в себе си и да разберете какво е това нещо вътре във вас, което иска да бъде излекувано. Вие сте били привлечени от тази жена, защото тя е най-подходящият човек, който може да задейства всички ваши рани от детството по най-болезнен начин, така че те да бъдат излекувани. Когато ги излекувате, вие вече няма да избухвате и да се дразните и ще се чудите защо някога сте го правили.
8. Позволете на жена си да бъде себе си. Когато тя е тъжна или разстроена, не се опитвайте да поправите това. Вашата работа в такива моменти е просто да я прегърнете и да й кажете, че това е нормално. Нека тя знае, че вие я чувате, че тя означава много за вас и че вие сте човекът, на който тя винаги може да се опре. Женската натура е променлива и емоционална, емоциите й са като буря - избухват, а после стихват. И ако в тази буря вие останете непоколебим и силен, тя ще ви се довери и ще отвори душата си за вас. Не бягайте, когато тя е разстроена. В такъв момент нека тя знае, че твърдо сте зад нея и никъде няма да ходите. Вслушайте се в онова, което тя в действителност казва зад думите и емоциите.
9. Бъдете забавни. Не се приемайте на сериозно. Смейте се. Разсмивайте и нея. Смехът прави нещата много по-лесни.
10. Изпълвайте душата й всеки ден... изучете нейния любовен език и специфичните начини, чрез които тя се чувства значима, сигурна и ценена. Помолете я да направи списък от 10 неща, които я карат да се чувства обичана, и ги запомнете. Постарайте се те да станат ваш ежедневен приоритет, за да се чувства тя като кралица.

11. Бъдете с нея тук и сега. Дайте й не само времето си, но и вниманието си, и душата си. Правете, каквото е нужно, така че, когато сте с нея, да сте наистина с нея. Дръжте се с нея така, сякаш тя е вашият най-важен клиент. Защото наистина е.
12. Бъдете готов да приемете нейната сексуалност, да разкриете своята мъжественост така, че тя да отвори душата си пред вас. Накарайте я да се разтопи в своята женственост, знаейки, че може да ви се довери напълно.
13. Не бъдете идиот. Всеки прави грешки. Както вие, така и тя. Просто не правете прекалено много грешки. И се учете от тях. Никой не е перфектен, просто не прекалявайте с глупостта си.
14. Дайте й пространство. Жените са много добри в това да се раздават. Напомнете й, че трябва да отделя време, за да се погрижи и за себе си. Понякога ще е необходимо да отлита от вашите клони, за да открие какво храни душата й. Но ако й дадете тази свобода, тя ще се върне при вас с нови песни, които да пее (добре, тук станах малко по-поетичен, но схващате мисълта ми, нали?). Кажете й да се грижи за себе си, особено след като се родят децата. Тя има нужда от това пространство, за да обновява и преоткрива важните неща за себе си.
15. Бъдете уязвим. Никой не иска от вас да сте винаги силен. Бъдете готови да споделите страховете си, чувствата си, бързо да признавате грешките си.
16. Бъдете прозрачен. Ако искате да ви имат доверие, трябва да сте готов да споделяте всичко с нея... Особено нещата, които не искате да споделяте. Иска се кураж да обичаш истински, да отвориш широко сърцето си, да я пуснеш вътре, дори когато не си сигурен, дали ще й хареса онова, което намери там. Част от този кураж е да й позволите да обикне тъмните ви страни така както обича светлите. Свалете маската. Ако имате усещането, че искате да носите маска, докато сте с нея, и да се правите на перфектен през цялото време, никога няма да усетите истински колко дълбока може да бъде любовта.
17. Никога не спирайте да растете заедно. Блатото е развъдник на малария, а игривият бърз поток винаги е прохладен и свеж. Атрофията е единственото, което очаква мускулите, ако те не се движат. Същото се случва и с вашите отношения. Ако спрете да работите върху тях – те ще излинеят. Открийте общи цели, мечти и визия за бъдещето и работете за реализацията им заедно.
18. Не се тревожете за пари. Парите са игра. Научете се да я играете заедно като отбор и ще спечелите. Когато съотборниците се карат, не печелят. Открийте начини, чрез които да задвижите ресурсите и на двама ви, за да спечелите.
19. Забравяйте незабавно и се съсредоточете върху общото си бъдеще, а не мъкнете товара на миналото. Не позволявайте на вашата история да ви държи като заложници. Миналите грешки, без значение кой от двама ви ги е допуснал, са като тежка котва за брака ви и тя ви дърпа назад. Прошката е свобода. Освободете се от котвата и винаги избирайте любовта.
20. Винаги избирайте любовта. Винаги избирайте любовта. Винаги избирайте любовта. В края на краищата това е единственият съвет, от който имате нужда. Ако се ръководите от този принцип, когато вземате всички свои решения, няма нещо, което да навреди на брака ви.
Любовта винаги ще побеждава.

Джералд Роджърс
Източник
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2015
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.