НАЧАЛО
31 декември 2015
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Аз не мога да науча никого на нищо, мога само да го накарам да мисли.
Сократ (470-399 г. пр.Хр.), древногръцки философ     

АСТРОПРОГНОЗА ЗА НОВАТА 2016 ГОДИНА
Какви тенденции ни носи настъпващата година? Ще подчертаем най-главното и общото.

 
Настъпващата година по Източния календар е година на червената огнена Маймуна. Тя ще настъпи на 8 февруари, но ние както винаги няма да се откажем от удоволствието да я посрещнем преди всички. Когато според Източната легенда Буда раздавал на всяко животно по една година, която то да управлява, Маймуната се оказала девета по ред, след Овцата (Козата). Как така тази пъргава Маймуна е позакъсняла? Ами просто не е искала да рискува, внимателно наблюдавайки животните, които били принудени, за да попаднат при Буда да се промъкват през гори и да преплуват бърза река. Чак като се убедила, че това мероприятие е безопасно, тя се явила за подаръка си. Ето ви и основното в характера на Маймуната. А това, че тя е "огнена" говори, че ще се ценят личните инициативи, а не авантюризмът и опасните игри. Спокойствие не може да се очаква. Стига тази "маймуна" да не започне да си играе с "бомбичка" и да не сътвори всемирен взрив.

В по-спокоен вариант през 2016 година ще преуспее предпазливият, умен, пъргав и ловък човек. Приоритетните цветове на бъдещата година е палитра от червени и оранжеви оттенъци. Ще напомня, че Източната традиция (и културният код) на първо място поставя не Човека, а Обществото. Човекът е частица отедно по-мощно цяло. И в Източната астрология това се илюстрира с приоритета на Юпитер (обществения морал) и Лунните (род, семейство) месеци над Слънцето. Това изобщо не е либералната западна традиция (включително и астрологическата), която през последните десетилетия засилва ролята на "личността в историята" и на отделния индивид, като такъв. Това е приоритетът на Слънцето в астрологията.

Ако вие се чувствате ценна личност, а не частица от семейство, род и социум, то едва ли символиката на "маймуната" или на каквото и да било животно ви е близка. Използвате я единствено, когато обсъждате близкото си обкръжение - защо пък да не смятате своя колега за маймуна или свиня? Така че помислете преди да оперирате с такива категории - вие източен човек ли сте или западен? Макар че за новогодишното парти образите от Източния хороскоп ще са съвсем на място - маски, номера и подскоци ще развеселят всички.

Според Западната традиция, която идва от древните влъхви, перси и гърци, до 21 март 2015 година (точката на пролетното равноденствие) ние все още живеем в годината на Юпитер, а след това, до 21 март 2017 година ще я замени годината на Марс. Според традиционната трактовка, Юпитер като управител на годината, дава стремеж към експанзия, към широкомащабна социална дейност - особено такава, която е свързана с големи разстояния, със завоюване на обширни постранства, с пътешествия. На дневен ред като приоритет през 2015 година излязоха темите на висшето образование, наука, международни отношения и борба на идеологии.

През по-голямата част от годината на Юпитер се убедихме в това. В частност става дума за международната идеологическа експанзия и оживлението в международните отношения. За съжаление, те не са в най-позитивен вариант. Гръмовержецът Юпитер прави всичко това мощно, очевидно и често пъти заплашително. В което човечеството се убеди. Да не говорим за "далечните пътешествия", които през тази година са стигнали мащаба на преселение на народите. През пролетта щафетата на Юпитер ще поеме Арес (Марс): Бог на войната, както знаем. В своето най-меко и конструктивно спокойно проявление той като управител на годината, засилва стремежа към активна и по възможност независима жизнена позиция. И за хората, и за държавите. Понякога стигаща до прекалено активна позиция - до агресия и разрушителност. Това сурово влияние по най-очевиден начин ще наблюдаваме от март до септември 2016 година. Под влиянието на Марс хората предпочитат да са в центъра на събитията - в бой, в търсене, в завоюване (но не и усвояване) на нови земи и социални позиции. Типичното изявление на човек с подобен характер е следното: "преборих се за заплатата си".

Съединявайки влиянието на Марс с влиянието на "червената огнена Маймуна", ние доста се приближаваме до образа на "маймуната с граната в ръка". Бог да ни пази! Имайки предвид, че в новогодишната нощ Луната ще се намира в знака на Дева, на гости на Меркурий, който на свой ред сега се намира в сдържания и законопослушен Козирог, остава ни само да се надяваме на Разума, на премереното и конструктивно поведение - нашето и на държавните мъже. Всички тези качества ни дава влиянието на Дева и Козирог. Уви, то действа само през първото тримесечие на годината.

  ОВЕН
ОВЕН
През първото полугодие на 2016 година се запазва вече набелязаният ход на събитията, придобивайки особена стремителност от средата на април до края на септември. До есента имат смисъл по-големите грижи за здравето и за повишаването на професионалното ниво. През годината вие ще можете да постигнете промени в своята кариера и социален статус - нова длъжност, гражданство, семейна роля. От септември до края на годината можете да разчитате на остър завой в личния живот, разрушаващ обичайните условия. В позитивен вариант вие придобивате по-голяма популярност в обществения живот, ще се издигнете в по-висок социален слой, което впрочем ще се проточи до средата на 2017 година. През второто полугодие на 2016 година ви се предоставя възможност да сключите престижен брак, да спечелите съдебно дело, да започнете преподавателска кариера или успешно да се реализирате в професията на посредник. Личната инициатива ту стига своята горна граница, ту се сменя със "ступор", ту отново се разпалва.
 
ТЕЛЕЦ
ТЕЛЕЦ
До септември основен източник на вашето щастие и благополучие са децата и техните успехи, вашият собствен роман или любимо занятие. Даже относителното безделие през този период не ви тревожи, позволявайки ви да отделите внимание не само на онова, което "трябва", но и на онова, което "искам". От началото на март до края на юли вие ще получите от живота максимум материални блага и морално удовлетворение в най-различни "опаковки". Един ще се сдобие с власт, друг - с покровителство от много влиятелна организация, трети - сам ще стане много влиятелна личност. През второто полугодие ще се появи повече задължителна, но доста успешна работа, очаква се издигане в службата. Освен само ако не предпочетете да мързелувате и дебелеете от безделие. Отговорността пред роднини ще добави грижи и проблеми, но пък ще ви позволи да укрепите роднинските връзки. Не чакайте тази година да ви падне нещо от небето. Онова обаче, което ще постигнете от април до сепетмври, ще промени стабилно живота ви към по-добро.
 
БЛИЗНАЦИ
БЛИЗНАЦИ
През първото полугодие вие продължавате същата линия, която сте прокарали през есента на 2015 година - от март до август се реализира възможността за придобиване на имот и заработване на средства за всичко, което е свързано със строителство, посредничество и търговия. През цялата година брачните отношения ще ви карат да работите върху тях, но едва ли е възможно тяхното разрушаване. Зависимостта от въпроси, касаещи наследство или заеми, продължават да усложняват леко живота ви, но до края на лятото могат да дадат и много голяма облага за вашето семейство. Не бива да разпилявате сили и срледства. Старателно обмисляйте всеки разход. Изберете си ограничен брой цели. А най-добре - само една. В социален план успешен обрат в събитията се очаква през второто полугодие. Към по-добро ще се промени и положението в живота на вашето семейство. Да се надяваме, че повечето от вас към края на годината (в краен случай до лятото на 2017 година) ще постигнат по-добри условия на живот и може би ще увеличат числеността на семейството си.
 
РАК
Зависимостта от обстоятелствата и социалните условия продължава и все още ви се налага да "играете според чужди правила". Промяната на посоката в работата ви или в социалния статус е по-скоро принудителна, отколкото доброволна. Но всичко е за добро. През първото полугодие вие ще продължите да "усвоявате" възможностите, появили се миналата есен - ще се решите да повишите квалификацията си, ще започнете да се учите, ще помогнете на роднини. Ако имате идея да си купите кола, направете това от април до юли. Сполучливи ще са сериозните покупки, изгодно се получават нещата в бизнеса. До септември вие значително ще подобрите своя живот, ако изберете дейност, свързана с придвижване и професионално развитие. Във вашето близко обкръжение със сигурност ще се намерят хора, които ще ви помогнат. От октомври до края на годината се появява възможност за увеличаване на семейството, за придобиване на достойно жилище. Служителите, които все още са твърде недоволни от всекидневната си работа и нейните условия, ще могат успешно да сменят работата си в края н а 2016, началото на 2017 година.
 
ЛЪВ
ЛЪВ
През първото полугодие вие ще продължавате да живеете "нашироко" и да харчите много. Но всичко ще е с полза и рационално. Най-мащабната операция с имущество ще съумеете да осъществите от март до юли 2016. През това време вие сте в състояние да намерите много достоен източник на средства и да повишите нивото на своето благосъстояние. Онези, които нямат нищо против да работят, могат да си намерят доста висока (за себе си) длъжност. От октомври до края на годината ще се наложи да пътувате повече или ще решите да се учите. И едното, и другото ще ви донесе полза. Хората около вас със своите постъпки периодично ще ви принуждават да се замисляте каква роля играете в своя кръг, доколко сте значими. В края на ноември, началото на декември 2016 това ще ви въвлече в извънредна ситуация, свързана с транспорт или с далече живеещи роднини. Вие ще се справите, дори ако ви се наложи да скъсате някакви отношения и да промените някои неща в своите възгледи.
 
ДЕВА
От септември 2015 година до септември 2016 година Съдбата ви дава възможност да се почувствате значим, щастлив човек. В такива периоди като този хората (не без трудности) встъпват в престижен брак, жените раждат деца, които носят на родителите щастие и с тях те се гордеят. Мъжете са обхванати от амбиции за кариера. Убожданията на самолюбието през този период служат само като стимул за следващите социални подвизи. През първото полугодие вие продължавате да демонстрирате на околните своите най-добри качества. От полза за вас е без да се стеснявате да се показвате и изявявате и едновременно с това да усъвършенствате своите навици. За това ще спомогнат пътешествие, обучение, решеване на важни семейни въпроси. През ноември и декември нивото на вашето благосъстояние непременно ще се промени към по-добро - положете за това осъзнати усилия.
 
ВЕЗНИ
ВЕЗНИ
През цялата година ще ви се наложи както и досега, да се концентрирате върху контрола на своето непредсказуемо обкръжение и извънредните обрати в обстоятелствата. Вашите напрегнати усилия с дипломатически и юридически характер, усилията за повишаването на своя професионализъм ще имат успех през юни и юли, но ще бъдат докрай оценени в края на годината, след преминаване през сериозна социална криза. През февруари 2016 година има смисъл да осъществите обмислена финансова сделка. За работещите хора служебните трудности ще продължават от средата на април до края на октомври. Успешна промяна на ситуацията с кариерата е възможна едва в края на 2016 и началото на 2017 година. Същото се отнася и до процеса на оздравяване при възрастните хора. До октомври 2016 година във всичко разчитайте на своя добър ангел. От октомври 2016 до септември 2017 година настъпва вашето време, вашият звезден час. Вие ще се отърсите, ще усетите сили в себе си, ще повярвате на своя късмет и ще си осигурите висок социален "рейтинг".
 
СКОРПИОН
Запазва се тенденцията да се икономисва в името на стабилното уреждане на своите имуществени въпроси. В тази посока ще се наложи особено напрегнато да се полагат усилия от началото на март до края на юли. Стига само да ви стигнат сили и ресурси - не ги пилейте. От друга страна, до октомври вие преуспявате в професионалните дела и можете да разчитате на помощ от страна на влиятелни приятели. През първото полугодие постъпват дивиденти от кариерата, която сте си създали през миналата година. Не се съмнявайте, привличайте общественото внимание към себе си, но не като лидер, а като предан член на колектива, поддържащ в този колектив съгласие и разбирателство. През есента ще се наложи за сведете до минимум своята публичност, да се оттеглите в сянка, под покровителството на силните на деня. В края на 2016 година ще се формират внезапни обстоятелства, влияещи върху стабилността на вашата работа.
 
СТРЕЛЕЦ
 
СТРЕЛЕЦ
От ноември 2015 година до края на май 2016 година обстоятелствата променят вашето финансово благосъстояние в една или друга посока. Рискови проекти в собствения ви бизнес или под влиянието на някои "авантюристи" (пък били те и собствените ви деца или любим човек) могат да доведат до фалит в една или друга форма. Ако през февруари и март вие се сдобиете с мощен покровител или висока длъжност, свързана с управлението на "чужди" ресурси, вие можете съществено да забогатеете. И тогава, през юни можете да повторите опита си и да спечелите още веднъж. Задължителното условие е съответстваща длъжност или престижно (привилегировано) социално положение. Успехът в обществото ще се закрепи в края на годината. На пенсионери и боледуващи хора им предстои от май до октомври да преодоляват трудности, с които те могат да се справят напълно.  
 
КОЗИРОГ
 
През първото полугодие вие възлагате надежди за покровителство и успехи на роднина. От средата на април обаче до края на юни, обективните обстоятелства оказват съпротива на вашите надежди. За тяхното преодоляване ще се наложи да приложите през този период немалко усилия и силен характер. Също както и за пробив в образованието - през първото полугодие на абитуриентите ще им бъде доста трудно. Ще се наложи да се прибегне до помощта на компетентни лица. От това какъв социален връх ще покорите до септември, зависи вашето по-нататъшно социално положение. През втората половина на годината кариерата и социалният статус ще станат приоритет. От средата на 2016 година до април 2017 година съществено ще се промени посоката на вашите занимания, работа и социален статус. Реални стават също така и евентуална промяна на гражданство, преместване в друг град и промяна на семейното положение. За да се задържи всичко както е сега, ще бъдат нужни твърде много усилия.  
 
ВОДОЛЕЙ
 
ВОДОЛЕЙ
В последно време вие живеете в доста неопределено финансово състояние. Понякога ресурси се появяват сякаш от "нищото". Понякога са от източници, доста далечни от основната ви работа. Понякога всичко изчезва в нищото, изтича през пръстите, оставяйки лек мирис на получената неотдавна наслада от притежаването им. Божията милост е с вас, но реалността грубо навлиза във вашата "нирвана" от ноември 2015 до февруари 2016 година и още веднъж, от средата на април до края на октомври 2016 година. През тези периоди е нужно да се опитате да погледнете реалността в очите. А от април до октомври да положите стратегически усилия за реализация на своите планове (имуществени и всякакви други), използвайки стари приятели и организации. Ако не сте заслужили особено порицание от Съдбата, в крайна сметка можете да очаквате осъществяване на планове и стабилизиране на професионалното ви положение. През последните месеци на годината във вашето обкръжение ще се появят нови лица, които ще внесат внезапни и сериозни корекции в установените отношения с приятели, съседи, роднини.  
 
РИБИ
 
РИБИ
От лятото на 2015 до август 2016 година вие разширявате своите социални връзки и благодарение на това се издигате в по-висок социален слой. За повечето хора това ще се прояви в признаване на законността на личните отношения, в положителен изход на съдебно дело, в реалзицията ви в ролята на посредник и обществен деец. През цялата година вие ще сте в центъра на вниманието на най-различни хора. С такова внимание животът ни дарява веднъж на 18-19 години. Не всички около вас ще ви заобичат, но равнодушни във вашето обкръжение почти няма да останат. За всичко трябва да се плаща и законът за жертвата непременно ще сработи. Възползвайте се от момента, за да отделите "негодното от годното", привличайте едни и отстранявайте други. Ако сте живели достатъчно дълго, спомнете си как сте разцъфнали от нечие внимание през 1985 година. Сега ще се повтори нещо подобно, но в много по-суров вариант - без компромиси и подаръци от съдбата. Моментите на истината през януари ще ви лишат от всички илюзии и всичко ще се повтори още веднъж от средата на април до края на октомври.  
  Н. Чиркова
 
 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2015
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.