НАЧАЛО
16 юли 2015
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
В света има доброта, защото има котки.

Продават се котенца


Продавачът в едно малко магазинче закачил до входа обява: "Продават се котенца". Този надпис, естествено привлякъл най-напред децата и след броени минути в магазина влязло момче. То поздравило продавача и срамежливо попитало за цената на котенцата.

- От 3 до 5 лева - отговорил продавачът.

Въздъхвайки, детето бръкнало в джоба си, извадило портмоненце и започнало да брои стотинките си.
- Имам само два лева сега - тъжно казало то. - Моля ви, може ли поне да ги видя? - помолило то с надежда продавача.

Продавачът се усмихнал и извадил котенцата от голям кашон. Усетили се свободни, котенцата доволно замяукали и се втурнали да бягат. Само едно от тях, кой-знае защо явно изоставало от всички. И някак странно придърпвало задната си лапичка.

- Какво му е на това котенце? - попитало момченцето.

Продавачът му отговорил, че котенцето е с вроден дефект на лапичката и това е за цял живот, така е казал ветеринарят, затова котенцето куца.
Момченцето очевидно се развълнувало много:
- Бих искал да взема това котенце.
- Ее, момче, ти шегуваш ли се? Ами че това е непълноценно животно. За какво ти е? Впрочем, щом си толкова милосърден, вземи си го, ще ти го дам без пари - казал продавачът.

Като чуло това, лицето на момченцето замръзнало, а продавачът се зачудил.
- Не, аз не искам да го взема даром - с напрегнат глас промълвило детето. - Това котенце струва точно толкова, колкото и другите. И аз съм готов да платя пълната цена. Ще ви донеса парите - твърдо добавило то.

Продавачът гледал изумено детето, сърцето му трепнало:
- Синко, ти май просто не разбираш всичко. Бедничкото коте никога няма да може да бяга, да играе и да скача като другите котенца.

След тези думи момченцето започнало да навива левия крачол на панталонките си. И тогава продавачът видял, че кракът на момченцето е страшно изкривен и е стегнат с метални скоби.

Детето погледнало продавача:
- Аз също никога няма да мога да бягам и да скачам. И това котенце има нужда от някого, който да го разбира колко му е тежко и който да го подкрепя - с треперещ глас промълвило момчето.

Мъжът зад щанда прехапал устни, сълзи напълнили очите му. Като помълчал малко, той все пак се опитал да се усмихне.

- Синко, аз ще се моля, всички котенца да имат такива добросърдечни стопани като теб - казал продавачът.

В действителност, не е толкова важно КАКЪВ си, а фактът дали има НЯКОЙ, който ще те цени истински такъв, какъвто си, който ще те приеме и обикне без каквито и да са уговорки. Защото онзи, който идва при теб, в момент, когато целият свят те изоставя, той е истинският ти Приятел.
неизвестен автор
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2015
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.