НАЧАЛО
18 януари 2015
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
           
     
 
 
ТОП 10 на най-добрите градове за туристите през 2015 годинаИздателството Lonely Planet на своя сайт публикува класация на най-добрите и интересни градове за туристите през 2015 година. Списъкът е съставен от известни експерти в туризма - журналисти, пътешественици, бизнес анализатори. В рейтинга са попаднали както популярни, така и не толкова известни туристически обекти и направления. Вижте къде според експертите си струва да се пътува през 2015 година.
Интересен е и фактът, че в класацията откриваме и нашият Пловдив!

№10 ТОРОНТО - КАНАДА - най-мултикултурният град в света, един шумен мегаполис, където се говорят над 140 езика, обещава през 2015 година, когато около 250 000 посетители ще пристигнат за Панамериканските (Pan Am) игри, да бъде още по-оживен.

№9. ЧЕНАЙ (англ. Chennai, до 1996 г. носи името Мадрас) е голям град в Индия, столица на щата Тамил Наду. Основан е през 1639 година, разположен на Короманделския бряг при Бенгалския залив, често го наричат южната столица на Индия. Градът е 4-ят по население в страната със 7,6 млн. жители (2006) и е прекрасна възможност на туристите да се полюбуват на древните храмове, но и да се насладят на слънцето и морето.12-километровият плаж Марина в източната част на града е сред най-дългите в света. За древните цивилизации напомня знаменитият индуистки храм Капалишварар, светилище на Шива, построен през 6 век. Смята се, че апостол Тома, пристигнал тук от Палестина, е пренесъл християнството в тази част на света и е убит в Ченай през 72 г. сл.Хр.

№8. ВИЕНА — сърцето на Европа, градът на световно известния бал, със старинна и самобитна архитектура. През 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


№7. Солсбъри (Salisbury) — типично английско градче, което се намира по пътя към знаменития Стоунхендж, най-накрая е "забелязано" от известните пътешественици и препоръчано за посещение през 2015 година. Основната забележителност на града е огромната готическа катедрала. Строежът на катедралата е започнал през 1220 година и е завършен през 1258 година. В катедралата се пази и един от четирите запазени екземпляра на „Великата харта на свободите“(Магна Харта) .
№6. Нашият Пловдив - един от най-красивите старинни градове в Европа. Експертите в сферата на туризма съветват да бъде посетен през 2015 година.

№5. Валета (или Ла Валета)(Valletta) — прекрасен град, столица на Малта, в който са запазени сгради от XVII век. Населението на Валета е около 6315 души. Градът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1980 г. Една от най-големите туристически забележителноси на малтийската столица е катедралата "Св. Йоан Кръстител". В катедралния музей се съхранява световноизвестната картина на Караваджо "Обезглавяването на св. Йоан Кръстител".

№4. Цермат (Zermatt) е сред най-известните швейцарски, алпийски курорти, разположен в непосредствена близост до границата с Италия. Автомобилното движение тук е забранено, за придвижване се използват електромобили. Цермат е едно от най-добрите места за ски туризъм не само в Европа, но и в целия свят - топ дестинация за почитателите на силните усещания в планината.

№3. Милано. Градът плаши със своята елегантност, втори по големина в Италия той заема почетното трето място. Милано се определя като икономическото сърце на Италия. Тук е седалището на италианската борса и тук ежегодно се провежда най-големият панаир в Италия и един от най-големите в Европа. Градът е известен с модните си къщи, с автомобилните заводи Alfa Romeo и двата футболни гранда АК Милан и ФК Интер, с традиционния коледен козунак, наречен Panettone.

№2. Ел-Чалтен (El Chalten) - така наричат най-младия аржентински град. От създаването си през 1985 г. той непрекъснато расте, но гостите му значително превишават неговите жители. Струва си да се посети това малко планинско селище в провинция Санта Круз в Аржентина, най-малкото за да се полюбуват туристите на девствени ледници, планини, езера, гори и водопади в Националния парк Лос-Гласиарес.

№1. Вашингтон. За най-голяма изненада столицата на САЩ е станала номер едно сред най-добрите градове за посещение през 2015 година. Ще се наложи да се доверим на мнението на експертите, все пак те със сигурност знаят, че в този град наистина има какво да се види.
 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2015
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.