НАЧАЛО
02 юли 2016
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Стойността има смисъл само в човешкото общество.
Стойността на една или друга вещ винаги е свързана с отделния индивид.
Робърт Хайнлайн
16-те НАЙ-СКЪПИ ВЕЩЕСТВА НА ЗЕМЯТА

Много векове голяма част от човечеството смята, че златото е най-скъпият материал. Това обаче изобщо не е вярно. В предложената класация на най-ценни вещества златото дори не е в лидерската тройка.

16. Подправката "ШАФРАН" - $11 за грам


©Praisaeng/shutterstock
Това е уникална подправка, вкусна и полезна. Производството й е много трудоемко, а по аромат, вкус и лечебни свойства тя е ненадмината. За един килограм сух шафран са необходими 110 000 – 165 000 цвята от шафрановия минзухар, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята са необходими около 40 часа интензивен денонощен труд. Годишно в света се произвеждат около 300 тона шафран.

 

15. Злато — $56 за грам


©Africa Studio/shutterstock

Най-известният скъпоценен метал, без който не може нито една жена на света. Още от древността на златото се покланят всички. Всичко прекрасно и ценно на земята сравняват именно с него.
Златото е най-ковкият метал - само един грам от него може да бъде изкован в лист с площ 1 квадратен метър. Той има яркожълт цвят и блясък, който се запазва без оксидация във въздуха или водата.

Още от времената преди появата на писмена история златото е ценен и много търсен благороден метал, използван като парично средство, в бижутерията и за изработване на различни предмети на изкуството. Златните стандарти са най-често срещаната основа на паричната политика в историята на човечеството до първата половина на 20 век. Днес около 50% от новопроизведеното злато се използва в бижутерията, 40% - като инвестиция и 10% - в промишлеността.


14. Родий — $58 за грам


©ppart/shutterstock
Родият е един от най-редките ценни метали. Той е сребристобял, твърд метал от групата на платината, устойчив на корозия; в природата се среща в чист вид в платиновите и никеловите руди. Открит е през 1803 година. Обикновено се използва в сплав с платина или паладий за изготвянето на устойчиви на висока температура и корозия покрития. В един тон земна маса се съдържа само 0,001 г родий.

13. Платина — $60 за грам

©mamagio/shutterstock
Рядко срещан благороден метал със сребристо-стоманен цвят. Както и златото той е устойчив на въздействието на киселини, основи и други съединения. Използва се като катализатор (около 50 % от добива), за сплави (с иридий, паладий и др.), за химични апарати, в зъботехниката и бижутерията.

12. Метамфетамин — $100 за грам

©Kaesler Media/shutterstock
Метамфетаминът е синтетичен наркотик, чието производство е сравнително лесно. Тази дрога е по-пристрастяваща от алкохола, по-силна и по-евтина от кокаина. Оказва психоактивно въздействие върху организма, поддържа тялото бодро дълго време, но наркотикът забавя обичайните телесни функции. Зависимите не могат да заспят, ако прекъснат употребата му, дори когато са уморени. Дългогодишната употреба на метамфетамини води до сериозни органични и мозъчни увреждания с ужасяващи здравословни последици и преждевременно състаряване на организма.

11. Рог от носорог — $110 за грам

©Volodymyr Burdiak/shutterstock
Рогът на носорога не е от рогово вещество.Той представлява плътно опаковани кичури от кератинови нишки, а кератинът е протеин. Роговете на носорозите са силно търсени във Виетнам, Китай и други части на азиатския континент. където те са високо ценени заради предполагаемите им лечебни свойства. Твърди се, че рогът от носорог лекува рак и други заболявания. Използва се и за ръкохватки на ножове.
В Южна Африка живеят около 20 000 носорога или около 80% от популацията на тези животни в целия свят. Заради бракониери обаче, носорозите вече са заплашени от изчезване. До края на декември 2015 г., броят на незаконно избитите носорози е 1175.

10. Хероин — $130 за грам

©Sebastian Studio/shutterstock
Хероинът е полусинтетично производно на опиума, създадено през 1897 г. от немската фармацевтична фирма Байер, като болкоуспокояващо средство. В най-чистата си форма хероинът е бял прах, известен във фармацевтиката като диацетилморфин или диаморфин. Извлича се от растението опиев мак (лат. Papaver somniferum). Чрез отделяне на неузрелия семенник и изсушаване на млякото, което излиза, се получава суров опиум, от който се извлича морфин, а от него чрез химическа обработка - хероин. Чистият хероин може да бъде синтезиран и в лаборатория. Това е опиат, който не само променя съзнанието, но е и силно пристрастяващ и има най-жестоките абстинентни симптоми от всички наркотици.

9. Кокаин — $236 за грам

©Roman Pelesh/shutterstock
Кокаинът (бензоилметилекгонин) е кристален тропанов алкалоид, получаван от листата на растението кока (лат. Erythroxylon coca). Той е стимулант на централната нервна система и е аноректик (потиска апетита), създавайки еуфорично усещане на щастие и повишена енергия. Белият кристален прах крие в себе си смъртна опасност. След Първата световна война кокаинът е забранен, като по същото време са създадени вещества, които могат да заменят кокаина като локален анестетик. Смята се, че е по-"чист" и натурален наркотик, затова струва по-скъпо от хероина.

8. ЛСД — $3 000 за грам

©Maria Maarbes/shutterstock

Мощно психоактивно вещество, което спада към групите на халюциногените и ентеогените. LSD е изолиран за първи път в 1938 г. в лабораториите "Sandoz", (Швейцария) по полусинтетичен път от алкалоиди на моравото рогче (вид паразитна гъба) от швейцарския химик Алберт Хофман, наречен по-късно "бащата на LSD".
ЛСД вероятно е най-известният и най-често употребяваният еуфоричен наркотик и в основната си форма е течност. ЛСД не създава физическа зависимост. Употребата му рядко води до смърт. По-вероятно е обаче да се случи инцидент, докато употребилият е под въздействието на халюцинациите.

След Втората световна война ЦРУ стартира голям брой експерименти с цивилни и военни, понякога без тяхното съглсие. Документи, разкрити през 1975 г., показват брутални LSD експерименти с душевноболни, военни, проститутки, студенти и други хора. Доброволен участник в тези експерименти става и Кен Киси, идващ от бедно семейство, тогава студент в Станфордския университет, който, за да може да се издържа, се записва като доброволец. Разтърсен от въздействието на LSD, Киси започва работа по един от най-влиятелните романи на 20-ти век – "Полет над кукувиче гнездо".
По-късно обаче следва коренна промяна в политиката към веществото и то е забранено за производство, притежание и търговия. Последствията от LSD могат да бъдат непредвидими или да имат дълготрайни или дори постоянни психоемоционални последствия. Производственият процес на този полусинтетичен наркотик е доста трудоемък, затова и струва толкова много.

7. Плутоний — $4 000 за грам

©Abraksis/shutterstock
Тежък, крехък радиоактивен метал със сребристо бял цвят. Използва се в производството на ядрено оръжие, в атомните реактори и като източник на енергия за космическите апарати. Дори една милионна част от грама е отровна за човека.
Открит е през 1940 година от американския учен Глен Сийборг чрез облъчване на уран с деутерони. Най-важният му изотоп е плутоний-239, с период на полуразпад от 24 360 години. Около 1200 тона плутоний от наличните в света количества се падат на цивилни ядрени реактори. Отработените графитни пръти в ядрените реактори съдържат около 1 процент плутоний – смес от негови изотопи. Със своя свръхдълъг период на полуразпад плутоний-239 е изключително устойчив елемент. Поради това досега учените не са разработили сигурна концепция за неговото складиране и съхраняване.

6. Паинит — $9 000 за грам

©Matteo Chinellato/shutterstock
Този камък се среща толкова рядко, че за него почти никой не знае. В книгата на Гинес е вписан като най-редкият минерал. Има оранжев или червеникаво-кафяв оттенък, открит е само преди 65 години в Бирма. До 2005 година в целия свят имало само около 25 минерала. От тях са обработени само два. В началото на 2006 година било намерено още едно местонаходище на паинит - този път в северната част на Бирма. Но в новото място паинитите се оказали с плътнотъмночервен, почти кафяв цвят. Днес в целия свят са известни не повече от 330 истински паинити.

5. Тафеит — $20 000 за грам или $4 000 за карат

©Jiri Vaclavek/shutterstock

Тафеитът носи името на австралиеца Ричард Таафе, който открива и полира първия екземпляр от камъка през 1945 година. Намерени са едва няколко от тези скъпоценни камъни, което обяснява и тяхната колекционерска стойност. Цветът на тафеита варира от почти прозрачен до лавандулов, бледоморав и лилав. Открива се в Шри Ланка и Танзания. Той е милиони пъти по-рядко срещан от диаманта, което го превръща в легенда. Независимо, че е толкова уникален, не е оосбено търсен в бижутерията. Заради това и стойността му не е толкова висока.

4. Тритий — $30 000 за грам

©Radiotec/shutterstock

Тритий е радиоактивен изотоп на водорода. Ядрото на тритий е изградено от един протон и два неутрона. В обикновени условия представлява газ. Запасите от природен тритий са нищожни. Затова почти целият тритий, използван за различни цели, се получава изкуствено, чрез облъчване на литий с неутрони. Производството на 1 кг тритий струва приблизително 30 милиона долара.
Тритий заема важно място в сферата на термоядрения синтез. Използва се в източници на светлина, в светещи скали, стрелки на уреди. светещи надписи.
Тритий присъства и в човешкия организъм. Той постъпва в него с храната, с вдишвания въздух и чрез кожата (12%). Средно в организма на човека има около 5·10–12 г тритий. Тритият има период на полуразпад 12,5 години. Поради малката енергия от разпада на трития, излъчваните електрони се задържат добре дори от най-прости прегради като дреха или гумени ръкавици.

3. Диамант — $55 000 за грам

Най-известният скъпоценен камък на земята. За него мечтае почти всяка жена.
Диамантът е минерал, естествен полиморфен алотроп на въглерода, с висока твърдост и устойчивост на корозия, с много висока химическа и физическа устойчивост — не се разтваря в киселини и основи и практически не се износва.Той е най-твърдото естествено природно вещество, най-добрият проводник на топлината, има най-високата точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината от всички минерали на Земята. Заради тези си качества намира широко приложение в промишлеността, гарантирайки дълговечност. Само малка част от диамантите (около 20%) се използват за ювелирни цели.

2. Калифорний — $25–27 милиона за грам

©Photographee.eu/shutterstock

Калифорний е най-скъпият метал в дадения момент. В света има не повече от 5 грама, затова се отличава с толкова висока цена. Той е радоикативен и може да се използва вместо атомен реактор и в много други сфери и отрасли. За да се получи същото такова неутронно излъчване като при Калифорний по класически начин биха били необходими 200 г радий. Калифорний е бил получен изкуствено през 1950 година в Калифорнийския университет в Бъркли. В природата този метал не се намира.

1. Антивещество — $62,5 трилиона за грам

©sakkmesterke/shutterstock
Най-скъпата субстанция на земята. Производството на 1 милиграм позитрони е струвало на САЩ почти 25 милиона долара. Теоретично в бъдеще антивеществото може да бъде използвано като гориво за космическите кораби. Вярно е, че технологията за създаването му е толкова скъпа, че за 1 грам от него, целият свят трябва да работи без почивка около година.
Източник
 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2016
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.