НАЧАЛО
8 януари 2017
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Аз не мога да науча никого на нищо, мога само да го накарам да мисли.
Сократ (470-399 г. пр.Хр.), древногръцки философ     

НОВАТА 2017 ГОДИНА
Тенденциите: най-главното и общото

 
По традиция в началото на годината изказвам своето мнение за това каква ще бъде Новата година, какви тенденции ще са водещи в обществото и света.
Ще изложа своите астрологически изводи от общото към частното: от 1981 до 2020 година (39 години промени) светът под влиянието на мощни космически импулси изживява бурен исторически период на междувремие, когато се разчупва световната политическа система и историческата тенденция, формирана от 1882 година. За да възникне нещо ново. След което, през 20-те години ще започне да се изгражда нова конструкция, ще съзреят преобладаващите тенденции, които през следващите 160 години ще поведат Историята в относително определено русло (посока).

Следователно, сега светът преодолява бурен период на "смяна на историческата тенденция". Не може да се твърди, че в 2020 година всичко ще се успокои. Не, напротив, възприемайки мощен космически импулс с ново качество, Планетата и Човечеството няколко години ще преживяват сътресения и ще се обновяват с нови качества.

Следва да се приеме фактът, че живеем в бурно историческо време и 2017 година не обещава благоденствие на потребителското общество. По-нататък: в 2020 година наближава краят не само на посочения по-горе глобален космически отрязък от време, но и на 20-годишния социално-икономически цикъл, започнал през май 2000 година. Той носи характера на Телеца, поставяйки на преден план освен другите задачи, и задачата за потреблението или като минимум, "нахранването" на народите. Онези страни и политически системи, които не се справят с тази задача, най-вероятно ще претърпят политически фалит. Страните (и хората), които са злоупотребили с потреблението за сметка на бедността на други, предполагам също ще претърпят фиаско след 2020 година.

За това, че светът в 2020-24 година ще стигне до нови граници и системи (политичсеки карти), вече съм говорила още през 2007 година. Новият икономически цикъл (импулс), раждащ се на 20-24 декември 2020 година, носи информационния, технологически и структурно-революционния импулс на Водолея. Очевидно, в следващите 20 години човечеството го очаква взрив на информационните технологии, който до основи ще промени икономиката, политиката, и бита на човечеството.

В текущия икономически цикъл ние "доизживяваме" последните три години, събираме плодовете на постижения и грешки, без да знаем засега, какво ще ни донесе недалечното Бъдеще. В този преходен режим като сегашния, събитията и тенденциите не могат да бъдат предопределени. Отварят се твърде много възможни варианти на Историята в ключовата точка Пространство-Време, в която сега се е оказало Човечеството.

Но това дава и преимуществото на свободния избор. Това е време, когато Бог доверява избора на хората. Включително и на всеки отделен човек. Трябва да се възползваме от това предимство. И конкретно, през тази 2017 година. Разположението на планетите, влияещи на социума, политиката и икономиката е такова, че подтиква всички световни процеси. Ако погледнем разположението на планетите около Слънцето, ще видим, че едната половина на кръга е празна, а в другата половина на слънчевата система са се струпали всички "тежки" планети - от Юпитер до Плутон включително. Плутон по маса не е тежък, но е граничен между Слънчевата система и Галактиката, което му придава ако не гравитационна, то информационна тежест. Представете си, как е наклонено на една страна гравитационното поле на Слънчевата система, да не говорим пък и за другите видове полета. Нима това е стабилно положение?

Човечеството не бива да разчита на стабилност. Трябва да се учи да балансира, навреме да измества своя личен "център на тежестта", както прави скачащият на батут. Същото се отнася и до държавите. Ако се говорим с термините на уравновесено разположение на планетите-гиганти в Слънчевата система, то разположението може да стане относително уравновесено (за известно време) примерно около 2040 година. И едва тогава може да се разчита на "спокойни времена". Обръщайки се към недалечното минало, ще видим, че такова максимално струпване на тези планети е имало през първата половина на 90-те години. В 1991/92 години планетите се бяха скупчили в 1/4 част от кръга. Това казвам за доказателство, че разположението на планетите в слънчевата система "случайно" съвпада с кардинални световни събития. В 1/3 от кръга (още по-близо, отколкото сега) планетите ще се съберат от 2020 до 2024 година.

Не бива да смятаме това за драматична информация, не е така. Човек се ражда и живее в онези времена, на които той най-добре съответства по своите качества. Ние сме такива, какъвто е Космосът, който ни поражда. Следователно, всичко, което се случва в света, това е нашата История, и ние я творим със своите собствени сили и качества.

До октомври 2017 година ние ще имаме много възможности за разширяване на личните си социални възможности, за разширяване на кръга на общуване, за издигане на по-висока социална степен и осъществяване на социални програми. След октомври 2017 година възможностите за социален успех лежат в реформирането на финансовата сфера, разширяването на производството, в научните изследвания и открития. Ако не се възползваме от тези възможности, сами ще сме си виновни.

Прогнозата "по знаци" ще ви даде общата представа за вашите собствени възможности и ограничения през текущата година.

  ОВЕН
ОВЕН
Основните тенденции на предстоящата година вече са се очертали в края на 2016 година. Те ще се развиват и задълбочават, постигайки значим и окончателен резултат около октомври. След това житейските приоритети ще се променят и ще възникнат нови теми. Тази година вие усилено участвате в обществения живот, вашата популярност сред партньори и съперници расте. От ноември миналата година до септември тази година вие се борите за достойно място под слънцето, променяйки статуса в кариерата или семейството. Ще има немалко делови предложения, ще има претенденти за брак, а съществувщите бракове ще преминат изпитание на здравина. Най-бурният период е от декември миналата година до април тази година. Инициативата е във вашите ръце през цялото първо тримесечие. Вашият ентусиазъм ви тласка да покорявате върхове и да забравите "брега". Като истински спринтьор вие стартирате в самото начало на годината и с мощен порив през пролетта постигате целта. "Скочил ли си, не бързай да се радваш" - виж къде си се приземил. През юни и юли е с ледващият бурен период, засягащ основно семейството. И накрая, съперничество с финансово-кредитен нюанс през октомври и ноември. При това не по ваша инициатива и не по вашите правила. По-интересен ще се получи животът при родените през втората десетдневка на април. Останалите Овни също няма да скучаят.
 
ТЕЛЕЦ
ТЕЛЕЦ
Както и през миналата година вие живеете не така, както ви се иска, а така, както се получава. Обстоятелствата и другите хора формират събитията, в които ви се налага да се впишете. Само веднъж, от средата на март до края на април инициативата се оказва във вашите ръце и в това време вие със своите действия и дори бездействие, изработвате двегодишната програма на собствената си заетост - за какво приоритетно ще изразходвате своите сили и ресурси. Ежедневна работа тази година ще има много, тя ще бъде толкова успешна, колкото и неспокойна, нервна. В тези условия главното е да запазите здравето си и да избегнете влиянието на онези, които ще ви създават излишни проблеми. Най-големи усилия ще се наложи да положите през първата половина на април. И ще трябва да проявите максимална сила на волята, за да удържите "браздите на управлението" на собствения си живот. Не разчитайте на чужди ресурси - доходи от клиенти, кредити, съпружеска подкрепа и помощ от страна на сговорчиви партньори. Ще се наложи цяла година да си взаимодействате с властни хора и непреклонната съдба. Добре, че ще бъде без загуби. През май започва да се разгръща нова за вас семейна тема, която трябва до ноември 2018 година, с помощта на други хора, съществено да поправи вашите семейни обстоятелства и да реализира семейните планове. От 21 юли до 5 септември тази година привлечете и включете към своите планове най-енергичните хора от близките вкъщи.
 
БЛИЗНАЦИ
БЛИЗНАЦИ
Едва ли през текущата година в живота ви ще се случат значителни преломни събития. Всичко, което до началото на годината вече се е случило или ви е дало знак, бавничко, но успешно за вас ще се разгръща до есента. Местожителство, семейно, професионално и социално положение все още е или неопределено, или е такова, каквото се е формирало през последните две години. През май темата "семейство - кариера", отразена през последните година и половина във вашите взаимоотношения, губи своята актуалност. Каквото се е получило, получило. Или е отпаднало. Успешното развитие в кариерата и издигането в социален план се налага да се изчака до 2018 година. От 22 април до 5 юни съдбата ви дава в ръцете юздите за управлението на съдбата и обстоятелствата. Или "кормилото". Най-успешно вие ще управлявате от 5 до 20 май: дръжте късмета за опашката и задавайте тон на събитията за цели две години. Може да развивате собствен бизнес,може да започнете любовна връзка, а може и да спечелите в съревнования. Позволете си всичко, което ще ви радва и ще ви прави щастливи. Тогава и останалата част от годината ще изживеете доволни от себе си и другите. С тези "други" през третата десетдневка на май би следвало да постигнете сътрудничество и да изключите съперничеството. През септември и октомври животът отново, както в началото на годината, се изпълва с малко рискови светски или романтични събития.
 
РАК
Събитията през тази година на мнозина ще донесат непредвидена промяна на семейните обстоятелства или на тези в кариерата. Резултатът може да бъде както уникално успешен, така и разочароващ. Ако сте заинтересовани от нещо, не плувайте по течението на събитията, дръжте ръката си върху пулса на събитията и контролирайте хода им. В първото тримесечие техният поток става доста бурен и това се повтаря отново през септември и октомври. От 5 юни до 20 юли ще съумеете да държите здраво в ръце кормилото. През това време ще ви се наложи да живеете и да действате в много сложни обстоятелства, в обстановка на съперничество или враждебност. Някой може да се окаже под натиск от страна на много силна личност или на цяла организация. От март до ноември 2017 година вие ще имате възможност с помощта на други хора да подобрите своето финансово (имуществено) положение или да го отстоявате от посегателства. Растежът на професионализма и издигането в кариерата са доста желателни, може да се стремите и към това. Най-сполучливото време за това е август и септември. В средата на октомври за вас започва благодатно време, което ще продължава цяла година - борбата и важните събития престават да бъдат актуални, ражда се попътно течение, което вие ще разпознаете, когато попаднете в него, поради състоянието си на емоционален комфорт.
 
ЛЪВ
ЛЪВ
През тази година не се налага да чакате негативните събития. Тревоги, разбира се ще има. Основните тенденции са били формулирани в края на отминалата година и интензивно се развиват до април текущата година, достигайки максимално бърз темп през март. Събитията се формират "далече" и не от вас. Продуцират ги роднини или социални събития. Събитията се раждат спонтанно, примамва ни далечната перспектива. През септември и октомври вече можете да "броите пилците". Мисля, че резултатът ще ви хареса. Ще можете активно да въздействате върху потока от събития през август, когато си струва да вземете управлението в свои ръце. През май-юни актуална става темата за взаимоотношенията - лични, трудови, търговски. В живота ви като важен фактор ще влязат други хора и без тях няма да бъде възможно да реализирате своите желания. Максимално благоприятен климат за подобна реализация се създава на границата между август и септември: не го пропускайте. От средата на октомври 2017 до ноември 2018 година възниква потребност от подобряване на семейните обстоятелства за сметка на продажба или придобиване на имот на кредит. Броят на членовете на семейството може да нарасне и явно грижите ви ще станат повече. Но те ще бъдат приятни. Това обаче ще стане вече в следващата година.
 
ДЕВА
Миналото в най-причудливи форми, вече не за първа година, изплува във вашето настояще чрез отношенията с хора. То не винаги радва, но винаги отначало съблазнява с обещания. Дълбокото минало се проявява във важни и близки взаимоотношения, размивайки и отнасяйки в забвение повечето от тях. Така е било миналата година, така ще бъде и в самото начало на тази. Съпружеските отношения могат да станат приповдигнати, обвеяни с милостта на боговете, но могат да бъдат и "лъжовни", разочароващи. Последният етап от сериозните изпитания на вярност и честност е януари. Ако всичко отмине, издържи и премине изпитанието на честност, можете да си отдъхнете спокойно. В отношенията със странични, случайни хора продължавайте да проявявате предпазливост - към вас просто се лепят мошеници от всякакъв род и използвачи. По отношение на имуществените въпроси през първото тримесечие на годината, а след това и през септември и октомври се наблюдават редица преломни събития. В резултат вие можете както бързо да поправите своите финансови дела, така и да "се издъните", ако прекалено смело боравите със своите ресурси и се съгласявате с партньорите си, които обичат да рискуват. Бъдете особено предпазливи през февруари и първата половина на март. През септември и октомври, независимо от възможната съпротива, следва да вземете управлението на своите неща в свои ръце.
 
ВЕЗНИ
ВЕЗНИ
До октомври 2017 година Юпитер гостува на вашия знак, предпазвайки ви от неприятности и повишавайки самооценката ви. Вашата задача е да повишите своя престиж, да изявите и използвате своите най-силни качества, да заслужите вниманието и уважението на околните. От декември 2016 до април 2017 година ще се намерят хора и обстоятелства, които ще се засегнат от това или такива, които ще поискат да се възползват от вас. В резултат ще има съперничество или сътрудничество в най-авантюристичните проекти. Най-вълнуващите дни са на границата между февруари и март. През това време вие играете по чужди правила и сте подлагани на откровени провокации. В най-добрия случай това е съревнователно съперничество. Резултатът е непредсказуем - или печелите, или губите. През цялата тодина обстоятелствата ви поднасят вълнуващи изненади. За последен път това силно ще влияе върху живота ви през септември и октомври. Ако сте женени, пазете своя брак. А така също и стабилността на деловите съюзи. Като цяло животът ви е стабилен и напълно благополучен. От 23 октомври до 10 декември следва да вземете инициативата в свои ръце и да я проявите в сферата на подобряването на своето благосъстояние. От октомври 2017 до ноември 2018 вашето процъфтяване зависи от от това доколко сполучливо ще използвате своите способности и ресурси, колко умело ще отворите новия извор на благосъстояние.
 
СКОРПИОН
Настъпилата година е последната в 12-годишния цикъл на социален ръст. Младите хора на този етап по-бързо се самоутвърждават в обществото, получавайки от него "аванси". Те и по-силно забелязват резултата. Възрастните хора повече дават, отколкото получават, завоюват върхове и се движат в социума по-бавно, по-незабележимо за околните. Техният социален успех се подтвърждава от ръста на уважение в обществото и стабилността на собственото им здраве. Скорпионите през настъпилата нова година ще избягват риска и социалните авантюри. Животът около вас през януари и февруари ще кипи из основи, като няма да ви дава възможност да скучаете, но няма и твърде императивно да ви въвлича в своите теми. Вашето време настъпва в средата на октомври, като откриващи се пред вас възможности да се изявите от най-добрата си страна до есента на 2018 година. Натрупвайки през есента решимост и увереност в себе си, през декември 2017 и януари 2018 година вие решително ще заявите своите инициативи, ще стартирате житейски програми, разчетени не на месеци, а на години. Финансовите ограничения, които ви тревожат през последните две години, от средата на март до ноември постепенно се разсейват с помощта на "висшестоящи" и покровители. Нещо повече, благосъстоянието ви постепенно става стабилно и добро. А в края на 2018 година - началото на 2019-та ви очаква стремителен ръст на благосъстоянието.
 
СТРЕЛЕЦ
 
СТРЕЛЕЦ
Търпението и отговорността, която вие сте проявили през миналата година (ако сте ги проявили) през тази година се възнаграждават със заслужено уважение в обществото и с онези възможности, които се отварят пред вас. Вие неотклонно се движите към "осветено", престижно място. Не сами, а използвайки подкрепата на други хора. Това става най-очевидно от средата на март до ноември. Опирайте се на онези, които уважавате. Това могат да бъдат хора, живеещи наблизо или доста далече. През януари по-важно от всичко е домът, семейството и всичко, свързано с тях. През февруари и в началото на март вие сте успешни и енергични в това, което правите по зова на сърцето. На границата между май и юни ще се наложи да преодолеете нечия активна съпротива или да влезете в съюз с компетентен и доста информиран човек. През октомври трудно, но успешно се постигат професионални и социални цели. През цялата година ще ви се налага да заемате "стабилна" позиция, реагирайки на обстоятелствата и чуждата инициатива. Времето да поемете кормилото на собствената си съдба ще дойде едва през февруари 2018 година. След октомврийските събития вашето присъствие "на светло", в професионален или приятелски кръг се съкращава до минимум. Пък и няма да ви се иска твърде явно да афиширате своя живот.  
 
КОЗИРОГ
 
От октомври 2016 година до ноември 2017 година пред Козирозите настоятелно стои задачата за социален възход. Подобна фикс идея стои неизбежно пред родените през първата половина на януари. Кариера, издигане в обществото - ето това са онези амбициозни цели, които колкото по-нататък, толкова повече обземат Козирозите, превръщайки се в отличен двигател за постижения. Трудно, но ефективно такова издигане се случва до октомври, изисквайки понякога най-решителни постъпки и дори семейни трансформации. Вие сте енергични от 24 януари до 13 март, след това ще имате още един супер скок от 5 юни до 21 юли и най-накрая през ноември идва постигането на амбициозна цел. Дали ще останете доволни или не, зависи не само от вашите усилия, но и от обстоятелствата, върху които вие нямате власт. На някои, заради личния си успех, ще се наложи да се разделят със семейството или с местоживеенето. Други ще изтърпят неуредиците, но ще постигнат желаното, каквото и да става. Мащабът на личността определя и мащаба на целта. Пред социално активните професионалисти в своята работа през тази година се отварят широки хоризонти и високи върхове.  
 
ВОДОЛЕЙ
 
ВОДОЛЕЙ
На фона на така формираните стабилни житейски обстоятелства, в настъпилата година се появява възможност да бъде разширена усвоената част от социалното пространство. Преместване, познавателни пътувания от личен и професионален характер, повишаване на образователния ценз и успешна научна дейност. Възможности за успех в социалното пространство ще имате много, важно е да съумеете да изберете своята, близка и достъпна. През януари всичко е още мътно, но финансовите обстоятелства са доста благоприятни: парите се появяват отнякъде и също толкова незабележимо изчезват без никакъв контрол. В най-добрия случай, вашето благосъстояние изобщо не зависи от вас, вие живеете нелошо със средствата на спонсор. Семейните обстоятелства, формирали се в началото на годината едва ли ще се променят - те са стабилни и благополучни. Работете върху тях от средата на март до края на април, като избягвате споровете в семейството и влагате енергия в благоустрояване. От 21 юли до 5 септември вие сте водени от "силна личност" или влизате в съревнование с нея. Вие избирате, но във всеки случай ще ви се наложи да играете не по вашите правила. Като цяло, настъпилата година за вас ще се получи позитивна.  
 
РИБИ
 
РИБИ
Най-важните, стартови събития за годината се случват с вас през януари. В това време вие сами "правите живота си" и само вашите постъпки, чувства и приоритети формират по-нататъшния ход на събитията. Без разбира се да се брои Божията воля, която в следващите години е напълно милосърдна към вас. През януари това милосърдие се реализира чрез покровителството на влиятелен човек и възможностите на онези колективи и организации, с които вие си взаимодействате, реализирайки целите си. Онези тенденции, които вие чрез своите постъпки или бездействие ще формирате през януари, ще станат за вас двегодишна житейска програма. Затова и всеки януарски ден е важен за вас: живейте го с полза. През февруари и първата половина на март остро и нелеко се решават финансовите въпроси, които не престават да бъдат актуални и нестабилни до октомври. Ако през февруари те ви удовлетворяват, значи можете да не се безпокоите за своето благополучие до есента. В средата на октомври за Рибите настъпва и абсолютно благоприятно време: до ноември 2018 година вие непрекъснато ще попадате в попътно течение и ще благоденствате, доколкото ви позволи личната Съдба. А засега, от 22 април до 5 юни и след това, от 23 октомври до 12 декември, не без помощта на връзки и доброжелатели, вашите обстоятелства в кариерата и семейството ще бъдат прекрасни. Върху тях се и съсредоточете. Ще съумеете да постигнете успех и в едното, и в другото.  
  Н. Чиркова
 
 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2017
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.