НАЧАЛО
26 февруари 2016
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Разбира се, че бих могъл да живея и без цветя, но те ми помагат да запазя уважението към самия себе си,
понеже доказват, че не съм с вързани ръце и крака от делничните грижи. Те са свидетелство за мойта свобода.
Рабиндранат Тагор    

Дружелюбната пеперомия

peperomia obtusifolia
Тези представители на водния знак Рак са дошли в домовете ни от влажните тропици на Южна Америка. Основната причина обаче, поради която им е отредено място под знака на Рака е в това, че те образуват компактни храстчета – дружни семейства. При всички храстовидни пеперомии листата са пъстрооцветени. В тях съжителстват противоречията. Самата форма на храстчето пеперомия и пъстрите му листа говорят за дружелюбния характер на растенията, за способността им да примиряват противоречията.

В дом, където живеят хора, в чийто характер ярко се проявява дух на противоречие, хора, които независимо от волята си, по навик, правят нещо против желанията на околните, е хубаво да има някоя храстовидна пеперомия.

Трудно можем да променим човека, в който живее дух на противоречие, но с помощта на растенията, можем малко да тушираме негативното влияние, идващо от тези хора. Духът на противоречие, желанието да се прави нещо напук на здравия разум и дори против личните желания, изпълва енергетиката на атмосферата около човека с дълги, нишкоподобни елементи. С времето нишките се объркват, образувайки в пространството мрежа. Дори ако вкъщи човек не проявява дух на противоречие, тази енергийна мрежа все едно се образува около него в атмосферата на дома. Тя може да стане причина за необоснован смях или обратно - за внезапно крайно тягостно настроение. Храстовидните пеперомии обаче не дават на нишките на духа на противоречие да се разбъркат, да образуват мрежа. Пеперомиите поддържат атмосферата вкъщи в чисто състояние. Там, където има пеперомии, в атмосферата цари доброжелателност. С пеперомиите самата атмосфера предизвиква човека към искрена проява на грижа за ближния, радва го, сгрява душата му.

Дружелюбните пеперомии, обединили в себе си противоречията, са подходящи и за онези хора, в които противоречията воюват, които не умеят да се превключват бързо от една тема на друга, които след делови разговор дълго остават в работно състояние и не могат да се отпуснат, а след лирична песен дълго са в романтично настроение и не умеят да се съсредоточат.
Полезни са пеперомиите и за онези, които не търпят да им се противоречи, не понасят, когато хората около тях правят нещо, не така както те са свикнали, както те искат.

Дружелюбните пеперомии помагат на човека да реагира спокойно на неприятните прояви на околните. И ако познавате такива хора, които безжалостно критикуват и се карат на хората, че не постъпват както те искат, или мълчалово се възмущават, наблюдавайки такива действия, подарете им малка храстовидна пеперомия. Пъстрите листа на сребристата, сбръчканата, бръшляновидната пеперомия са оцветени като зебра. В тях ярко се редуват светли и тъмни ивици, но светлите са по-големи. Това оцветяване говори за едно уникално свойство на тези растения. Пеперомиите ни помагат да излезем от черните периоди в нашия живот. Под финото влияние на растението човек разбира какво трябва да направи, как да постъпи, за да дойдат светлите дни, радостните събития. Добре е да има пеперомия и човек, който по-често се оплаква от своите неприятности, отколкото съобщава за приятни събития.

Пеперомията (лат. Peperomia) е род многогодишни вечнозелени тревисти растения от семейство Пиперови, отличаващо се с голямо разнообразие, наброяващо около 1000 вида. Някои от тях се отглеждат като декоративни и задължително присъстват в колекциите на ботаническите градини Името на пеперомията идва от гръцкото peperi — пипер и omos — еднакъв, подобен.
Всички видове не понасят понижаване на температурата, затова зимата се държат на 18-20 градуса. Предпочитат да са на светло, но могат да растат и в полуосветено място, дори и при изкуствено осветление. Не понасят само преките слънчеви лъчи. Трябва да се поливат много внимателно, като се изчаква почвата да изсъхне, но без да се чака листата да започнат да повяхват. Зимата се поливат много малко, използва се хладка вода. Изискват умерена влажност. Само през лятото от време на време се пръскат.
Размножават се с резници. Храстовидните видове – с листни, а изправените и ампелните – със стъблени. Пресаждат се възможно най-рядко, по необходимост – веднъж на няколко години в по-голяма саксия през пролетта.

При отглеждането на пеперомии е възможно да се сблъскате с някои проблеми:
Листа с кафяви връхчета и по периметъра на листата. Причината е неочаквано понижаване на температурата. Премахнете всички повредени листа, пазете растението от течение, избягвайте студените первази.
Неочаквано опадване на листата при сукулентните видове. Причината е забавяне с поливането. Пеперомиите се поливат, когато почвата малко поизсъхне, но преди да започнат да повяхват листата.
Листата са меки и без блясък. По стъблата и листата се появят петна от загниване. От долната страна на листата се появява нарастване. Причината е преувлажняване на почвата, особено през зимата.
Неочаквано опадване на листата през зимата. Причината е твърде ниската температура на въздуха в помещението.
Най-популярните видове пеперомии
Peperomia obtusifolia Peperomia rotundifolia var. pilosior Peperomia prostrata

Peperomia caperata Peperomia velutina Peperomia glabella

Peperomia clusiifolia tricolor Peperomia rubella Peperomia magnoliifolia

Peperomia marmorata Peperomia verticillata Belly Button Peperomia pereskiafolia

Peperomia blanda Peperomia maculosa Peperomia resedaeflora

Peperomia Sandersii Peperomia argentea Peperomia incana

 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2016
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.