НАЧАЛО
12 октомври 2016
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Обичана от едни и неодобрявана от други, британската кралица е най-дълго управлявалият монарх на Острова.
За 63-те години, през които е на трона, в Съединените щати се сменят 10 президенти, а във Ватикана - шестима папи.
За това време Елизабет Втора прави над 260 визити в повече от 100 държави и към момента е баба на пет правнучета.
10 интересни факти за кралица Елизабет II и нейния съпруг


На 21 април кралицата на Великобритания Елизабет II отбеляза своя юбилей. Тя навърши 90 години, 64 от които е на трона на Обединеното кралство. По традиция всички официални мероприятия по този повод се провеждат през юни, но кралицата приема поздравления и подаръци и на рождения си ден – 21 април.
Пред събралото се множество около Уиндзорския дворец с цветя и британски знамена кралицата се появи, съпроводена от своя съпруг Единбургския херцог Филип. Те са заедно вече 69 години и той е единственият мъж и най-голямата любов в живота на Елизабет.
Как са се развивали техните красиви, но не толкова прости отношения?Това било любов от пръв погледЕлизабет се влюбва във Филип от пръв поглед. Те се запознават, когато тя е на 13 години, а той — на 18. Кадетът от Кралския военноморски колеж, добре сложен блондин веднага покорява принцеса Лилибет, както наричали бъдещата кралица в семеен кръг. Между нея и Филип се завързва кореспонденция. Периодът на ухажване продължил 12 години!


Родителите на Елизабет били против нейния брак с Филип

Филип е роден в кралско семейство – при раждането си носи титлата принц Гръцки и Датски. Семейството на Филип обаче било изгонено от Гърция. Напускайки родната страна, неговите роднини се заселват в Париж, а Филип изпратили в Лондон, където той завършва образованието си, получава звание мичман и по време на Втората световна война заминава да служи във военноморския флот. Макар че младежът пише от фронта дълги и нежни писма на бъдещата кралица, роднините на Елизабет изобщо не били във възторг от избора на дъщеря им. Те смятали, че Филип не подхожда на принцесата — неговото семейство било разорено. Единственото наследство, което Филип получил от баща си, бил пръстен с монограм.

Наложило се Филип да се откаже от своята титла и религия

Сватбата на Филип и Елизабет все пак се състояла. Вярно е, че заради нея младежът трябвало да пожертва много. Вече не го наричали гръцки принц, той станал британски поданик и преминал от православието в англиканството. Филип се оказал готов завинаги да остане в историята като съпруг на кралицата.

Сватбата на Елизабет и Филип била скромна
Елизабег и Филип се оженили в края на 1947 година — тогава войната току-що била завършила... Сватбата била скромна по кралските мерки, макар и много красива. Роклята на младоженката ушил придворният моделиер Норман Хартнел, който се вдъхновил от картината на Сандро Ботичели "Пролет". "Аз открих в музея картината на Ботичели, на която беше изобразена девойка в спускаща се по тялото коприна с цвят на слонова кост, обсипана с цветове на жасмин, аспарагус и розови пъпки. Цялата тази флора пресъздадох с помощта на кристални мъниста и перли" – спомня си той. Главата на Елизабет украсявала скъпоценната корона на майка й, а петметровия воал носели два пажа. Тоалетът допълвали атлазени сандали с висок ток, чийто сребърни токи били украсени с перли.
 
Първият, който положил клетва за вярност към Елизабет като кралица

След сватбата Елизабет и Филип били неразделни. Девойката се занимавала с дома им и била щастлива в ролята на съпруга. Скоро се родили Чарлз и Анна. Но през февруари 1952 година подреденият живот на семейството приключил. Кралят на Англия и баща на Елизабет, Джордж VI умира от тромб в сърцето... Филип станал първият, който преклонил коляно, и произнесъл клетва за вярност към Елизабет II като кралица.
Отначало Елизабет забранявала на Филип да даде на децата им своята фамилия

След коронацията на Елизабет на Филип се наложило не само да изостави службата във флота, но и изцяло да се посвети на кралските задължения. Той съпровождал кралицата във всички пътувания, помагал й в държавните дела... Мечтаел съпругата и децата му да носят неговата фамилия, но тогава владетелите официално не биха били вече Уиндзори и биха станали Маунтбатън. Само мисълта за това предизвиквала негодувание във всички роднини на Елизабет. Кралицата се посъветвала с премиер-министъра Уинстън Чърчил и отказала на молбата на мъжа си Чарлз и Ана да вземат неговата фамилия. Филип преживявал силно това и горчиво се шегувал, наричайки себе си единственият човек в страната, който не може да даде на родните си деца своята фамилия.

Филип и Елизабет били на крачка от развод

В средата на 50-те Елизабет била изцяло погълната от държавни дела, а Филип страдал поради това, че трябвало да изостави службата си във флота. Отношенията на съпрузите охладнели и може би нещата биха стигнали до развод, но херцогът неочаквано открил себе си, заемайки се с благотворителност. А след това Елизабет отново забременяла и внезапно позволила на мъжа си да даде на новороденото момченце Андрю, своята фамилия. Четвъртото дете на кралското семейство, Едуард, също получил бащината фамилия. Така по-големите Чарлз и Анна носат фамилията Уиндзор, а по-малките Андрю и Едуард – Маунтбътън-Уиндзор.

Филип винаги е бил глава на семейството


Независимо от това, че Елизабет е първото лице в държавата, в семейния живот тя не се стреми към лидерство – всички важни решения вкъщи взема Филип. Като много жени, и на кралицата й е приятно да се почувства слаба и беззащитна, и нейният съпруг й дава тази възможност.

Елизабет и Филип смятат семейството за най-важното в живота


Елизабет и Филип, независимо от своите титли, винаги са отделяли много време на семейството си. Съпрузите имат четири деца, осем внука и пет правнука (засега!). Монархическата чета е пример за подражание не само в своята страна, но и в целия свят.

По повод юбилея на Нейно Величество известната фотографка Ани Лейбовиц запечата Елизабет II, заобиколена от най-малките членове на кралското семейство - пет правнучета и двамата най-млади внуци. Тази снимка обиколи света и показа Елизабет не само като монарх, но и като любяща баба.

Елизабет нарича Филип своя главна опора и подкрепаАко прочетем биографията на Филип, може да ни се стори, че той винаги и във всичко е отстъпвал на жена си. Но яснота в техните отношения внася самата Елизабет. През 1997 година, когато празнуват златната си сватба, тя произнася тържествена реч, по време на която нарича Филип своя главна подкрепа и опора. Сигурно това е и тайната на този брак, който продължава вече почти 70 години.
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2016
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.