НАЧАЛО
7 март 2017
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Матриархатът е обществена система, при която жените и по-специално майките
имат централна роля като политическо лидерство, морален автортет и контрол над собствеността.
Уикипедия  
Матриархат в 21 век? Реалност или илюзия?
СЪВРЕМЕННИ НАРОДНОСТИ, КЪДЕТО ЦАРИ МАТРИАРХАТ


Известно е, че в съвременния свят навсякъде командват мъжете. Независимо от старанията на феминистките да пречупят ситуацията, по-голямата част от държавните длъжности практически във всички страни продължават да се заемат от представителите на силния пол. Те са повече и в списъците на милиардерите, и на заседанията на директорските съвети на най-големите корпорации в света. При това жените, постигнали също толкова (а често пъти и повече) изключителни успехи като мъжете, често пъти се смятат за изключение, подтвърждаващо правилото.

Има обаче на нашата планета места, където мъжете исторически са приучени да не гледат на прекрасния пол "отгоре надолу". Ето шест народности, които и в наше време живеят в матриархат.
МОСО
Мосо е малък народ, живеещ на територията на китайските провинции Юннан и Сечуан около границата с Тибет. Той е една от най-известните съвременни общности, в които е установен матриархат. Китайското правителство смята мосо за част от народността наси, но тези две етнически малцинства са абсолютно различни както по култура, така и по език.

Мосо живеят в големи семейства, във всяко от тях главната роля играят жените - родословието се води по майчина линия, семейните традиции се предават от по-възрастните представителки на рода към по-младите, точно както се наследява имуществото. Всички важни решения, засягащи живота на семейството, вземат жените. Те са отговорни и за възпитанието на децата, които при раждането си получават фамилията на майката, а не на бащата. При това трябва да отбележим, че с политика се занимават основно мъжете.

Бракът като институция при мосо отсъства, вместо него се практикува обичай, чието назваие казва всичко "walking marriages" (може да се преведе като "сватби по време на разходка"). Жените са свободни да избират сексуалните си партньори и не живеят с тях под един покрив. Децата винаги остават в майчиния дом, затова бащите практически не вземат участие в живота им, понякога дори майките не знаят от кого именно е заченато детето. Вместо да се занимават с възпитанието на собствените си отрочета, мъжете се занимават с децата, принадлежащи към семейството на техните майки.


МИНАНГКАБАУ
Народността минангкабау, населяваща индонезийската провинция Западна Суматра, наброява около 4 млн. души. В днешно време това е най-голямата общност в света, където цари матриархат. Цялото семейно имущество се предава от майката към дъщерята, тъй като майката се смята за глава на семейството и играе главна роля в живота на всеки представител на този народ. В политическите и религиозни институции са заети основно мъжете, но в останалото при минангкабау управляват представителките на прекрасния пол - такова разделение на обществените задължения позволява на всички да се чувстват равноправни.
След като встъпят в брак жените си запазват главната роля - нощта съпрузите прекарват заедно, но на сутринта мъжете като правило си отиват в къщата на майка си. Като станат на 10 години момченцата напускат за известно време майчиния дом и живеят в мъжка среда, придобивайки необходимите на представителите на силния пол навици и усвоявайки тайните на религиозните практики. Трябва да се отбележи, че начело на рода винаги стои мъж, но ако той не се справя със своите задължения, жените имат право да го свалят от длъжност и да изберат другиго на негово място.Снимки
АКАНИПо-голямата част от населението на република Гана и Кот-д'Ивуар са от етноса акани. Социално-общественият строй на аканите е типичен матриархат: в техните семейства всичко, включително фамилията и имуществото се наследява по майчина линия. Като цяло жените определят посоката на развитие на обществото.

Ръководните длъжности в органите на управление традиционно се заемат от мъже, но правото на тях се предава чрез роднини от женски пол - майки, сестри и дъщери. Често пъти мъжете се грижат не само за своите семейства, но и за своите далечни роднини жени.

БРИБРИ
В провинция Лимон на Коста Рика живее индианското племе брибри, чиято численост по различни оценки е от 4 до 13 хил. души. Както и при много други народи, живеещи в матриархат, в основата на социалния строй на брибри са родовите общини, като правило включващи няколко десетки души. Начело на всеки род стои най-възрастната жена. Брибри традиционно живеят в малки селища, с две-три къщи, недвижимостта се наследява по женска линия. Не е маловажен фактът, че само жените имат право да приготвят какао, което брибри използват в религиозните ритуали.
ГАРО


Гаро е един от главните етноси в индийския щат Мегхалая (и част в Бирма). Както и при техните съседи по регион кхаси, в обществото на гаро главните роли са за жените, макар че общественият строй на гаро не може да се нарече матриархат - държавните учреждения управляват мъже, те се разпореждат и с крупната собственост. Въпреки това, глава на семейството при гаро се смята жената, тази длъжност се предава по наследство на най-малката от дъщерите, заедно с по-голямата част от семейното имущество.

В семействата на гаро главната наследничка се омъжва последна от всички дъщери и като правило, семейството лесно й намира достоен мъж, докато на по-големите й безимотни сестри е доста трудно да се уредят с мъж. Женихът често пъти бяга от невестата и се налага да го връщат насила вкъщи. Бъдещият мъж понякога бяга неведнъж и не два пъти, а десетки пъти, докато невестата не се примири с неговото нежелание да се ожени или докато не постигне неговото съгласие. Често пъти това става след многобройни обещания за безпрекословно подчинение на съпруга и фактически приемане ролята на негова слугиня. След сватбата новобрачните живеят в дома на жената, ако отношенията им не вървят, бракът се разтрогва със съгласието на двете страни и без осъждане от страна на обществеността.
НАГОВИСИ
В южната част на остров Бугенвил, влизащ в състава на Папуа — Нова Гвинея, живее племето наговиси, което се управлява от жените - те вземат решенията, касаещи родовите общини, участват в обредите и церемониите, а цялото останало време посвещават на обработката на своите земи, които се предават по наследство от майките към дъщерите, при това правото да владее земята имат само жените в племето. Антропологът Джил Неш, изучавала живота на наговиси, твърди, че когато става дума за брак, за жените на племето не са толкова важни навиците и умението да се обработва земята, колкото външността и сексуалността - опитните невести се ценят особено много от мъжете. Сватбени церемонии при наговиси няма, ако мъжът и жената прекарват много време заедно, нощуват под един покрив и обработват съвместно принадлежащата на жената земя, ги смятат за законни съпрузи.
Източник

 
 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2017
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.