НАЧАЛО
10 април 2019
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 

Постъпката е минала, паметниците остават.
Овидий  

Паметниците са визитната картичка на всеки град. Понякога, за да ги видят туристите преодоляват хиляди километри. Например, през 2016 година заради Статуята на Свободата на остров Либерти са пристигнали около 4,5 млн. души. Когато скулптурите са създадени не само за красота, а за да доведат някаква важна мисъл до съзнанието на хората, те привличат към себе си невероятен брой зрители. И тези скулптури, които умеят без думи за предадат своите мисли, заслужават възхищението ни.

17 памeтника, които могат да разкажат много за човечеството


1. Паметник на 96-ата депутати от Райхстага, убити от нацистите

Мемориалът е разположен в подножието на Райхстага. Върху плочите са имената на депутатите, които не са преминали на страната на нацистите и са заплатили за това с живота си. Повечето са загинали от 1933 до 1945 г. Само за един човек, Георг Вендт, е посочена година на смъртта 1948.Той умира от последствията, причинени от пребиваването му в нацисткия Бранденбургски център по евтаназия. Сред депутатите са 90 мъже и 6 жени.
2. Преходът 1977–2005В самия център на полския град Вроцлав, на пресечката на улиците Świdnickiej i Piłsudskiego бронзовите хора потъват в земята преди да пресекат улицата, а от другата страна - като че ли излизат изпод земята. Автор на инсталацията "Преходът 1977–2005" е Йежи Калина (Jerzy Kalina), известен полски художник и скулптор. Именно на тази пресечка на улицата по време на острата политическа криза през 1981 година са ставали активните демонстрации, по време на които хората излизали от нелегалност. Наричат скулптурата и по друг начин - Паметник на жертвите от военното положение.

3. ПътешественицитеЕдни виждат в тази скулптура в Марсилия празнотата, която пътешественикът иска да запълни, други, обратно, това, че човек оставя част от себе си във всяка географска точка, която е посетил. Истинският замисъл на своите творби обаче Бруно Каталано не разкрива пред никого. Подобни скулптури той е заселил в много градове на Франция и е нарекъл тази серия "Пътешествениците".
4. Мемориал на загиналите моряциЗа изработването на скулптурата Brian Fell е използвал метод, който се среща в корабостроенето - съединяване на частите с нитове. И на пръв поглед изглежда, че статуята представлява кораб. С тази инсталация жителите на Уелс почитат паметта на моряците от търговския флот, които са загинали в различни години от ръцете на престъпници или по време на войни. Всеки ден, рискувайки живота си, тези хора са осигурявали на мирното население продукти и всичко необходимо. Мемориалът на моряка е разположен пред парламента на Уелс в залива на Кардиф.

5."Ние победихме!" - паметник в памет на бойците от 902 стрелкови полк
и техните помощници камилиПрез 1942 година немските войски настъпвали към Волга. За снабдяването на руската армия с боеприпаси, гориво и продукти не достигало техника и коне. За ранените също бил нужен транспорт. За тези цели било решено да се използват камили. В сформирания в Астрахан 902-и стрелкови полк служили почти двадесет камили, но историците успели да проследят пътя само на една двойка, тръгнала от каспийските степи и стигнала до Берлин - това били камилите Машка и Мишка. След победата животните се оказали в центъра на вниманието, за тях разказвали легенди. В мирно време героите продължили живота си в московския зоопарк. Идеята за паметника е на местните власти в град Ахтубинск, Астраханска област.

6. Квадратната главаLa Tête Au Carré или Квадратната глава се казва произведението на изкуството, създадено от френският скулптор Саша Сосно. През 1996 г. град Ница стартира архитектурен конкурс за създаване на централна библиотека в Културния комплекс Promenade des Arts. Архитектът Ив Баярд предлага да се инсталират административните офиси на библиотеката в скулптура. Сградата - монумент във вид на квадратна глава е открита на 29 юни 2002 г. Посланието на авторите е, че сляпото, шаблонно мислене на хората, може да бъде преборено именно с помощта на книгите. Това е първата по рода си обитаема скулптура.

7. На децата от блокадния ЛенинградВ годините на войната Омск бил един от големите градове, където евакуирали жителите на блокадния Ленинград. Хората в града посрещали изплашените деца и ги приемали радушно в своите семейства. В памет на тези печални времена през 2014 година поставили скулптура на три изплашени деца, които притискат към сърцето си най-ценното, което имат - цигулка, чайник и кукла.

8. Момиче с чадър


На 30 май 1999 година на брега на река Свислоч в Минск (Белорусия) десетки абитуриенти празнували последния училищен звънец с концерти на открито и много празнични мероприятия. Младежите очаквали концерта на любимата си рок група, когато внезапно започнала буря със силен дъжд и град. Над две хиляди души се опитали едновременно да се скрият от лошото време в тесния пешеходен подлез към близката станция на метрото. Образувала се огромна тълпа от блъскащи се хора, в резултат на което загинали 53 души. Босото момиче със скъсания от изсипалия се град чадър в Михайловския парк напомня и днес за тази трагедия. Автор е скулпурът Владимир Жбанов.

9. Криптосъединение


Скулптурата "Crypto Connection" посветен на криптовалутата, се намира в Лондон, на южния бряг на Темза. Концептуалният италиански художник Федерико Клапис изработва триметровата бронзова статуя по поръчка на финансовата компания Eidoo. По идеята на автора тя символизира бъдещото поколение, което още в майчината утроба отлично умее да използва смартфон и поставя пред зрителите въпроса за влиянието на глобалната финансова система и блокчейна върху него.

10. Евреинът, който мие паважа


Когато нацистите окупирали Виена, те извели евреите на улицата и ги накарали да изтрият антифашистките лозунги от паважа. В памет на това събитие в центъра на австрийската столица е поставена скулптурта на коленичил старец, миещ улицата, която припомня деградацията и унижението, предшестващи безмилостното преследване и убийство на еврейски граждани от хитлеристите. Между другото, първоначално върху скулптурата нямало бодлива тел, добавили я по-късно, за да не сядат туристите върху статуята. Скулптурата е част от мемориала срещу войната и фашизма на площад Албертина във Виена, изграден по договор с общината във Виена от Alfred Hrdlicka.

11. Ангел от ножовеСкулптурът Алфи Брадли се обърнал с призив към жителите и гостите на Ливърпул да се вразумят и да бъдат по-винмателни, когато използват хладно оръжие. Той изработва ангела от 100 хиляди, конфискувани от всичките 43 полицейски участъци във Великобритания ножове. Сега оръжието, което по-рано носело на жителите на града само беди, би трябвало да служи като силно напомняне за престъпността, заразяваща града и цялата планета.

12. Развитието на детето в майчината утробаПред входа на един от медицинските центрове в Катар са поставени 14 бронзови скулптури. Всяка от тях показва определен етап от развитието на детето в майчината утроба. Английският художник Дамиен Хърст по този начин показал пътешествието, което извършва човек още преди да се роди. Интересното е, че по думите на автора, (Damien Hirst) това е първата скулптура на гол човек в Близкия Изток.

13. Квантовият човек


Quantum Man е модерна скулптура, създадена от Джулиан Вос-Андреа, която се намира в град Мозес Лейк, Вашингтон. Състояща се от над сто вертикални стоманени листа, скулптурата на Квантовия човек представлява олицетворение на света на квантовата физика. Авторът така обяснява двойствената природа на материята - фигурата изглежда здрава, състояща се от твърда стомана, но ако само се смени ъгълът на зрение, Човекът изчезва. Непоклатимостта е измамна.

14. Счупеният стол


В Женева в средата на улицата срещу Двореца на нациите стои 12-метров счупен стол, сякаш е с ампутиран крак. Според идеята на автора, това е послание към политиците с напомняне, че войната осакатява и убива, символизира борбата срещу противопохотните мини и касетъчни бомби. Това е монументална скулптура от дърво, работа на швейцарския художник Daniel Berset. Изработена е от 5,5 тона дърво и е висока 12 метра.

15. Безстрашното момичеТази статуя на Kristen Visbal била поставена през март 2017 година в Ню-Йорк по поръчка на компанията State Street Corporation. Паметникът на момиченцето, гледащо смело в очите разярен бик, би трябвало да насърчи обществото да назначава жени на ръководни длъжности и да ги кани в съвета на директорите на големите компании. Надписът под статуята гласи: "Опознайте силата на жените в ръководството. Тя има значение."

16. ЛайкНа един от популярните сред туристите площади на Милано, близо до метростанция Порта Гарибалди, през 2018 година се появила гигантска скулптура, позната на всеки, който използва интернет - лайк. Мистериозният автор на скулптурата пита Милано и моли гражданите да дадат своето мнение: пред скулптурата интерактивен панел кани всеки да изрази своето мнение, пак с палец нагоре или надолу. Паметникът призовава да се върнем в реалния живот и по-малко да обръщаме внимание на социалните мрежи.

17. "Любовта на майката"


През юни 2018 в град Торелавега, Кантабрия (Испания) местна културна група, Asociación Cultura Octubre, инсталира на улицата вертикална скулптура, символизираща цялото физическо и умствено бреме върху майката. Ежедневната организация и битовите задължения, които повечето майки поемат, понякога могат да останат незабелязани или да се смятат за част от ролята на родителите и да бъдат подценявани. За да даде ново измерение на натиска върху раменете на работещи жени с деца и майки с малки деца, испанският колектив решава да инсталира тази статуя на уличното изкуство на открито, в опит да променят предразсъдъците около ролята на майката.

Източник
      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2019
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.