НАЧАЛО
16 април 2019
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 

Дървото е толкова по-нежно, колкото по-рядка е породата му.
Жорж Бернанос 


ЕКЗОТИЧНАТА КУМАРКА ОТ ЧЕРВЕНАТА КНИГА НА БЪЛГАРИЯ или ЯГОДОВОТО ДЪРВО (Arbutus unedo)

Кумарката (Arbutus unedo) е екзотичен за нашата страна нискорастящ храст, който с годините придобива формата на дърво. Описани са само 3 дървета, естествено разпространени у нас - в Странджа и Родопите. Дървото расте бавно, за 10 години достига височина 2,5 м и едва след 45 години — 5 м. Тези дребни дървета са с гладък оранжево-червен ствол, който всяка година си сменя кората, затова шеговито наричат дървото "безсрамница". В Америка пък ги наричат "шептящите" дървета, заради шумоленето, което се чува, когато сменят кората си.

В последните години някои разсадници за екзотични растения у нас продават млади фиданки от ягодовото дърво и вероятно то вече се среща и в градска среда. Това вечнозелено растение с успех вирее и при нашия климат. Не е претенциозно, расте във всякакви почви, най-добре разбира се, в по-богати и отцедливи. Предпочита светли, полусенчести изложения, защитени от вятър. Най-добре вирее на слънце.

В естествен вид се среща в Ирландия, Южна Швейцария, Тирол, в испанската Сиерра-Морене, Мала Азия, Крим, Средиземноморието, Северна Америка, голямо разнообразие на видове има в Мексико.

Ягодовото дърво има едри, плътни, блестящи, вечнозелени листа, с назъбен край. Съцветията - висящи метлици, цветовете бели, камбанковидни, с аромат на мед. Те се появяват в необичайно за повечето растения време - през есента. При това докато продължава да цъфти, в същото време от октомври до март вече са се появили и плодовете му.

По света е известно като Ягодово дърво, заради плодовете му, които приличат на ягоди с размер от 1 до 3 см, вътре имат костилка, на вкус приличат на райска ябълка, леко нагарчат. Ако човек изяде повече от тях, предизвикват замайване и силно главоболие. Употребяват се във вид на сладко, конфитюр, компот. В Испания и Португалия правят от тях сладък ликьор мадроньо. В Испания и Гърция от тях варят и ракия, за която казват, че има превъзходен вкус.

Плодовете и листата, и дори кората на ягодовото дърво имат лечебни свойства. Плодчетата му съдържат около 20% захари, а всички останали негови части са богати на етилов галат и танин. Те проявяват силни антибактериални свойства, най-вече срещу микобактериите.


Ягодовото дърво (Arbutus) е символ на испанската столица Мадрид.
Днес в Мадрид, на един от най-оживените места - площад Пуерта дел Сол е поставен монумент със символа на града – статуята Мечката и ягодовото дърво (El oso y el madrono).

Мечка изправена върху дървото с муцуна към плодовете му е гербът на Мадрид.

През 1212 година се състояла битката при Лас Навас де Толоса, в която се сражавали войската на Алфонсо VIII Кастилски и маврите. Мадрид изпратил в помощ на краля отряд, който бил предвождан от бяло знаме с изображение на мечка. След това, когато по заповед на Алфонсо VIII Мадрид получил във владение съседните гори от ягодово дърво, то се появило на герба като символ на новите владения.
 
 
      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2019
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.