НАЧАЛО
11 декември 2020
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Колкото по-добре слушате вътрешния си глас,
толкова по-добре ще чуете гласовете, звучащи отвън.
Даг Хамаршелд
ТИ ЕМПАТ ЛИ СИ?
ДАРБА ИЛИ ПРОКЛЯТИЕ Е ЕМПАТИЯТА?
- 1 -


Все по-често чуваме този термин и свикнахме да мислим, че хората емпати са добрите приятели, които ни разбират и са готови да ни подадат ръка за помощ в нужния момент, за да ни подкрепят. А ако вие сте този човек? Дарба или проклятие е емпатията?

Когато срещаме на екрана или в книга герои емпати, ние се възхищаваме от тях, от тяхното умение да съчувстват и готовността им да помогнат, но не виждаме обратната страна на тази им черта. Ако човек не умее да контролира тази дарба, а повечето емпати не го умеят, не всичко е толкова розово.

Емпатите по природа са възприемчиви към емоциите на другите. Те не просто ги разбират, а буквално усещат същото - казва Ейми Картие. Емпатът е ходещ приемник, настроен да приема емоционалната информация. И щом улови нещо, започва сам да го транслира, дори да не иска това. Неемпатичният човек, сблъсквайки се с някого, на който му е зле, ще каже: "Като че ли наистина е имал тежък ден." Емпатичният човек ще помисли: "Нещо не ми е добре."

Като правило емпатите не могат да разберат защо настроението им се е развалило. Емоцията, която те изпитват в момента, не им принадлежи - приемникът се е настроил на чужда вълна. Колкото по-силна е тя, толкова по-голямо влияние оказва върху неговото състояние. Тя дори може да блокира чувствата му.

Мнозина не подозират за своите способности. Те като че ли събират чуждите емоции, а след това ги изпитват като собствени. В тази ситуация е трудно да се разбере, че емоциите са дошли отвън. Емпатите усещат най-малките промени в емоционалната обстановка, забелязват това, на което обикновеният човек няма да обърне внимание, и реагират със своята същност.

Има ли признаци, които да ни помогнат да отличим емпата от човека, който просто е внимателен към емоциите на другите? Ето няколко такива признака, те ще ви помогнат да разберете дали и вие не притежавате такава дарба и какво да правите, ако това е така.
1. Вие моментално регистрирате емоционалното състояние на човека, дори без да разговаряте с него и без да знаете нещо за него. Ако някой до вас се смее или плаче, усещате желание да направите същото.

2. Ако не умеете да контролирате емпатията си, попадайки сред тълпа от хора, виe усещате физическо изтощение.

3. Вие винаги разбирате, когато някой лъже и защо го прави.

4. Случва се вие просто да чувствате, че трябва да стоите по-далеч от даден човек или обратно, че можете да му се доверите.

5. Хората лесно могат да ви объркат, понеже вие възприемате чуждото отношение като свое собствено. Трудно ви е да отделите сред много мнения онова, което първоначално е било ваше.

6. За вас са характерни честите промени в настроението, които зависят от това, което чувстват околните. Това се отнася не само до емоциите, но и до настроението на обществото като цяло. Когато се случва нещо глобално - мащабна катастрофа, срив на валутния пазар, вие усещате това буквално с кожата си.

7. Понякога проявявате дарба на лечител. Вие сте като природен антидот - в нелеки емоционални ситуации интуитивно разбирате какво трябва да кажете или да направите, за да разредите обстановката, да успокоите или облекчите нечия физическа болка.

8. В повечето случаи вие искрено искате да помогнете и помагате. Може да се каже, че това е вашето предназначение.
Емпатията може да бъде нелеко изпитание, често пъти е нужна не една година, за да се научите да я управлявате. Усвоите ли този навик обаче, пред вас ще се отворят онези "бонуси", с които природата щедро е наградила емпатите. Това е огромен потенциал, който може да промени света към по-добро.
Айми Картър (Aimee Cartier)
Американска писателка, основател на програмата "Университет за емпатия и интуиция"
Емпатът иска да обича с цялата си душа и в отговор да бъде обичан. Такива хора търсят здрави отношения и връзки, но понякога това просто не се случва. Понякога те дават всичко, което имат, и не получават никаква благодарност, не усещат че означават нещо за другите и в резултат нямат позитивни здрави отношения.

Когато сте жена емпат, може да се окаже много трудно да намерите любовта. Вие може да разбивате сърцето си отново и отново, в опитите си да намерите някого, който може да се справи с вас. Истината е, че не са толкова много хората, готови да приемат вашата повишена чувствителност или вашата естествена връзка с другите.

Има причини, поради които мъжете не могат да се справят с жената емпат.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ...
 
      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2020
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.