НАЧАЛО
10 декември 2020
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Господ е създал светът за седем дни и
на осмият ден повикал Pantone да го украси с малко цвят.
Лорънс Хърбърт
PANTONE ОБЯВИ ЦВЕТА НА 2021 ГОДИНА


В продължение на повече от 20 години „Цветът на годината“ на Pantone оказва влияние върху разработването на продукти и цветови решения в множество индустрии - в модата, обзавеждането на дома и индустриалния дизайн, както и върху опаковките на продуктите и графичния дизайн.

Международият изследователски институт Pantone обяви за цвят на 2021 година два цвята.Това са: Pantone 17−5104 Ultimate Grey и Pantone 13−0647 Illuminating - два независими цвята, чийто съюз създава вдъхновяваща цветна комбинация, обединяваща усещането за дълбочина и практичност с оптимистичното обещание за слънчев ден.

PANTONE - е международна компания, която е известна със своите стандартни цветови скали. Всеки човек възприема цвета по различен начин, на екрана на компютрите и при отпечатване цветовете се получават различни и за да се попадне точно в нужния цвят, Лорънс Хърбърт, основател на Pantone, разработил система за идентификация на цветовете.
През 1963 г. компанията създава Pantone Matching System – собствена система за управление на цветовете, използвана в различни индустрии като печат, графичен дизайн и моден дизайн.
Изследователският институт Color Institute Pantone, който изучава как цветът влияе върху мисловните процеси, емоциите и физическите реакции на човека всяка година представя палитра от най-актуалните нюанси за предстоящата година.

Всяка година през декември се определя цвят на годината чрез дълъг и обмислен процес, който отчита тенденциите в начина на живот и индустрията - казва изпълнителният директор на Panton Color Institute Литрис Айзман. Обикновено тенденциите, които виждаме в цвета, отразяват големите макротенденции, които се случват в културата. Цветните влияния могат да дойдат от изкуството, от медии, филми, начин на живот, социално-икономически и политически условия, пътувания и дестинации, нови технологии – наистина от всичко.

Pantone избира цвят на годината от 2000 година. И едва за втори път избира комбинация от два цвята. За първи път това стана през 2016 година, когато победиха светлосиният Serenity (Спокойствие) и розовият Rose Quartz (Розов кварц).

Цветът на годината“ на Pantone оказва влияние върху разработването на продукти и цветови решения в множество индустрии - в модата, обзавеждането на дома и индустриалния дизайн, както и върху опаковките на продуктите и графичния дизайн.
Изборът за 2021 година, комбинацията от PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminatingе е послание за щастие, подкрепено с твърдост, тя е амбициозна и ни дава надежда. Трябва да усетим, че всичко ще стане по-ярко - това е от съществено значение за човешкия дух. В несигурността на днешния ден, хората имат нужда от енергия, стабилност и надежда и енергичните, смели нюанси подкрепят стремежа им към спокойствие, стабилност, жизнерадост и топлина.

PANTONE 13-0647 Illuminating е ярък и весел жълт нюанс, с искряща жизненост, стоплящ, пропит със слънчева енергия.
PANTONE 17-5104 Ultimate Grey е емблематичен за солидни и надеждни елементи, които са вечни и осигуряват здрава основа. Ultimate Grey тихо уверява, насърчавайки усещането за спокойствие, стабилност и устойчивост.

Комбинацията от тези два цвята подчертава връзката между прозрение, иновации и интуиция и уважението към мъдростта, опита и интелигентността, вдъхновява регенерацията, насочвайки ни напред към нови начини на мислене и концепции.
      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2020
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.